Nebunia a fost întotdeauna o boală care n-a ținut cont de averea sau rangul nimănui – de la oameni săraci, la regi, ea n-a iertat pe nimeni, niciodată. Însă, cu cât persoana a fost mai importantă, cu atât consecințele deciziilor persoanei respective au fost mai grave. Astăzi voi continua lista ce cuprinde 10 conducători a căror boală mintală a influențat, într-un mod nefast, soarta lumii.

Acest top 10 ar fi putut cuprinde doar țari. Acești conducători au fost crescuți în condiții care ar fi putut garanta oricui că va deveni sociopat. Mulți dintre ei și-au văzut rude apropiate omorâte de alte rude apropiate. Deși, copii fiind, au fost abuzați într-un mod necruțător, ca adulți au avut o putere absolută, dar și o sabie a lui Damocles deasupra capului.

Dacă până acum i-am prezentat pe Ivan cel Groaznic, Petru cel Mare, Petru al III-lea și Carol al VI-lea, al cincilea pe lista monarhilor nebuni este împăratul Qianfei, (449–465), cel care a fost responsabil de începutul declinului dinastiei Liu Song, din China. Din păcate, nu s-a păstrat nicio imagine a acestui sângeros conducător.

Map_of_Northern_Wei_and_Liu_Song_Dynasty_ja

Dinastia Liu Song controla o mare parte din sudul Chinei (zonă marcată în culoarea gri)

Membrii dinastiei Liu Song au găsit o adevărată satisfacţie în a ucide două tipuri de oameni: pe cei din propria familie şi pe cei din familiile tuturor celorlalţi. Qianfei și-a început viața ca fiind prizonier al propriului său unchi. Tânărul Qianfei a fost sub o amenințare constantă până când tatăl său i-a ucis unchiul, iar astfel băiatul și-a regăsit libertatea. Aceast fapt s-a dovedit a fi însă o greșeală, atât din punct de vedere istoric, cât și personal. Băiatul și-a arătat recunoștința față de părinte prin ură. Și și-a arătat-o atât de intens, încât atunci când a devenit împărat la vârsta de 15 ani, el a cerut ca tuturor portretelor în care apărea pictat tatălui său să li se adauge un … nas urât! În plus, a abrogat toate legile date de către tatăl său – și nu pe rând, ci toate odată, aruncând țara în haos.

Și absolut niciodată n-ar putea fi considerat un semn bun acela în care ultimele cuvinte ale unei mame, aflate pe patul de moarte, sunt:  “Cineva să-mi aducă o sabie și să mă deschidă pentru a vedea cum a ieșit din mine acest animal!”

 Qianfei și-a ucis aproape toți membrii familiei,  începând chiar cu propriul său frate.  Motivul? Fratele său a fost cel de-al treilea fiu, iar în ultimele generații ale acestei dinastii, cel de-al treilea fiu a ajuns împărat. Qianfei a fost deci și superstițios.

Pe unii dintre unchii săi i-a lăsat în viață, dar i-a … domiciliat în cuști, expunându-i în locuri publice.

Unui nobil care a îndrăznit să comploteze împotriva sa, împăratul a poruncit să i se scoată ochii.  Apoi Qianfei i-a pus ochii în miere și a zis că acolo sunt ochi de fantomă murați.

Între crizele de nebunie în care înfăptuia crimele, împăratul se avânta în acte de depravare sexuală, prin care cerea rudelor sale de sex feminin să întrețină relații sexuale în fața lui. În cazul în care ele refuzau, Qianfei le ucidea familiile.  O mătușă a fost de acord cu cererile lui și a început o aventură cu împăratul. Când soțul ei a protestat, Qianfei i-a înscenat moartea mătușii, omorând o servitoare și trimițând soțului corpul ei mutilat. Și evident, l-a ucis ulterior și pe soț pentru că a îndrăznit să protesteze. Și l-a ucis și pe generalul care i-a sugerat să nu-l ucidă pe soț.

Acest episod a oferit primul indiciu că împăratul nu va rezista mult  în astfel de condiții. De fapt nici n-a rezistat mult pe tron. Doar un an. Și cum paranoia lui Qianfei era într-o continuă creștere, el măcelărea pe oricine i se părea că arată a trădător.  Odată a ucis o servitoare pentru că semăna cu o femeie care i-a spus, în vis, că va fi ucis. Apoi a fost într-adevăr ucis.

În mod uimitor, acest act nu a fost comis de către familie sau de către armată. (Dacă există un lucru care ar trebui să-l învățăm din prezentările monarhilor din această listă, acela este că armata nu trebuie să fie niciodată enervată).  Ei bine, Qianfei a fost ucis de către însoțitorii săi. Pe drumul de întoarcere acasă,  un grup de servitori l-au ucis pe împărat, și absolut nimeni nu a protestat.  Așa de rău a fost Qianfei. Unul dintre unchii ce erau închiși în cuști a fost numit împărat , însă dinastia era condamnată la dispariție.  Unchiul i-a ucis apoi pe toți din familie, cu excepția unui alt nepot minor, care i-a succedat, dar care a fost ucis la paisprezece ani de către generalul său. (Vedeți? Exact ce spuneam mai devreme despre cei din armată). Generalul a început dinastia Qi, iar dinastia Liu Song s-a pierdut în negura vremii…  

(Va continua)

Alice Diana BOBOC