RMS Titanic a fost cel mai mare pachebot din lume atunci când a plecat în călătoria sa inaugurală din Southampton, Anglia, cu destinația New York, pe 10 aprilie 1912. La trei zile de la plecare, la ora 23:40 în data de 14 aprilie 1912, s-a ciocnit cu un iceberg și s-a scufundat la ora 2:30 în dimineața următoare; 1514 persoane din 2224 și-au pierdut viața în unul din cele mai cumplite dezastre maritime pe timp de pace din istorie.

Ceea ce însă puțină lume știe este faptul că printre cei aproximativ 700 de pasageri care au supraviețuit naufragiului istoric s-au aflat și doi Pomeranieni, un Pechinez și un câine din rasa Terra Nova.

dogs_of_titanic.jpg.653x0_q80_crop-smart

O fotografie rară făcută pe Titanic, când încă se afla în Belfast, cu câteva zile înainte ca pachebotul să se scufunde (Sursa foto: Universitatea Widener)

La data de 15 aprilie 1912, cel puțin 12 câini se aflau la bordul Titanicului – toate animale de companie ale pasagerilor de la clasa întâi.

“Toată lumea știe despre iceberg, despre cum s-a scufudat vasul și despre faptele eroice ale unor pasageri sau membri ai echipajului. Dar dincolo de acestea există sute de alte aspecte care merită atenția noastră. Până de curând nu s-a menționat absolut nimic referitor la câinii care s-au aflat pe Titanic. Există o legătură specială între oameni și animalele lor de companie. Pentru mulți, ei sunt considerați a fi membri ai familiei”, a declarat Joseph J. Edgette, istoric și profesor emerit la Universitatea Widener din Pennsylvania, Statele Unite, cel care, în urmă cu 4 ani, a organizat o expoziție cu această temă la Galeria de Artă a Universității. “Cred că nicio expoziție care a avut ca tematică Titanicul nu a analizat și nu a recunoscut această relație între animalele de companie și stăpânii lor, fidele animale care și-au pierdut de asemenea viața în această croazieră.”

Cel puțin opt câini au murit atunci când Titanicul s-a scufundat, însă au supraviețuit doar patru: două Pomeranieni, un Pechinez și un câine din rasa Terra Nova. Iar în afară de ultimul, care are o poveste aparte, faptul că ceilalți trei au supraviețuit s-a datorat numai dimensiunii lor reduse și, în mod sigur, nu în detrimentul pasagerilor umani. “Câinii care au supraviețuit au fost atât de mici încât este îndoielnic dacă cineva și-a dat seama că se aflau în acele bărcile de salvare”, a spus Edgette.

Cei patru supraviețuitori canini ai Titanicului au fost:

• “Lady” – un pomeranian care fusese recent achiziționat de la Paris de către Margaret Bechstein Hays, conform Enciclopediei Titanica. În vârstă de 24 de ani, tânăra, care era din New York, se întorcea acasă după ce călătorise prin Europa împreună cu prietenii săi. În timp ce pasagerii erau evacuați, tânăra și-a învelit cățelul într-o pătură, iar membrii echipajului i-au permis să urce în barca de salvare crezând că are în brațe un bebeluș. După ce s-a urcat în barcă, un pasager și-a dat seama ce are în brațe tânăra și a glumit, spunând: ”Oh, cred că ar trebui să-i punem și cățelușului o vesta de salvare!”

681760ccb25dab1dd929a48a17e8be48

• Un alt Pomeranian, al cărui nume nu este cunoscut, aparținea magnatului Martin Rothschild și soției sale, Elizabeth Jane Anne Rothschild. În timp ce Martin Rothschild nu a supraviețuit naufragiului, Elizabeth a scăpat împreună cu câinele său, pe care l-a ținut ascuns, cei doi aflându-se în barca de salvare cu nr. 6. Nimeni altcineva din barcă nu şi-a adus aminte să fi văzut câinele până în dimineața următoare, când echipajul de pe nava Carpathia a refuzat inițial să-l ia la bord. Dar Elizabeth a insistat și, împreună cu cățelul, a ajuns în siguranță la New York.

1ae07f97d657c682b0635260ee92d203

• “Sun Yat-Sen”, un Pekinez ai cărui stăpâni erau Henry S. Harper, moștenitorul companiei Harper & Row din New York, și soția sa, Myna Harper. Cei doi se întorceau dintr-un tur al Europei și al Asiei, împreună cu un translator. Toți trei, plus Sun Yat-Sen, au intrat în barca de salvare cu nr. 3. Mai târziu, când a fost întrebat despre salvarea câinelui, Henry Harper, a explicat că “Mi s-a părut că în barcă sunt o mulțime de locuri și de altfel nimeni n-a avut nicio obiecție.”

• Un caz cu totul deosebit este cel al lui Rigel, un câine din rasa Terra Nova, care aparținea primului ofițer de pe Titanic, pe nume Murdoch. Acest câine a salvat pasagerii din barca cu nr. 4, care plutea în derivă în fața navei Carpathia, iar aceștia erau prea slăbiți pentru a striga după ajutor. Rigel a înotat în apa rece ca gheața timp de trei ore, probabil în căutarea stăpânului său, iar când a ajuns în fața bărcii de salvare a lătrat, alertând echipajul de pe Carpathia.

4q00_031_full

Pasagerii n-ar fi avut nicio șansă de a fi salvați dacă nu ar fi fost lătratul ascuțit al lui Rigel. Datorită lătratului, căpitanul Arthur Rostron a văzut barca și a ordonat oprirea motoarelor. După ce toți pasagerii au fost aduși la bord, echipajul a avut grijă de Rigel, însă câinele a părut doar puțin afectat de călătoria sa prin apa rece ca gheața. În schimb, nu s-a îndepărtat de balustradă, lătrând în continuu după stăpânul său. Până la urmă, căpitanul Rostron a chemat un marinar, pe nume Jonas Briggs, să îl ia de acolo și să-l ducă jos, sub punte. Briggs a păstrat câinele-erou.

4q00_027_full

Doar pasagerii de la clasa întâi și-au putut lua animalele de companie pe pachebot, iar cei mai mulți dintre aceștia i-au pus în cuști într-un loc special amenajat pentru câini, doar câțiva rămânând în cabinele proprietarilor. Cu toate acestea, toți câinii au fost eliberați din cuști în momentul scufundării navei.

xcaptain-smith.jpg.pagespeed.ic.jG6oV4eveL

Căpitanul Edward John Smith de pe RMS Titanic cu câinele său. Amândoi s-au scufundat împreună cu Titanicul. (1912) Sursa foto: Encyclopedia Titanica (ref: #5595, accessed 13th April 2016 11:12:49 PM) URL: http://www.encyclopedia-titanica.org/edward-john-smith-with-dog.html

O parte dintre cei care au murit nu au fost identificați, iar Edgette a admis posibilitatea ca la bord să fi fost chiar mai mulți câini. Există informații despre unele dintre victimele canine de pe Titanic, inclusiv un Fox Terrier pe nume Dog, un Airedale pe nume Kitty, și un Buldog Francez pe nume Gamin de Pycomb.

foto3

Robert Williams Daniel a supraviețuit, însă câinele său nu a reușit să scape cu viață

O pasageră în vârstă de 50 de ani,  Ann Elizabeth Isham, a refuzat să părăsească Titanicul fără câinele său, un Great Dane, care era prea mare pentru a intra într-o barcă de salvare. Mai târziu, corpul femeii a fost găsit plutind, alături de cel al câinelui său, pe care Ann Elizabeth îl ținea strâns în brațe…

Unii pasageri care au plecat la drum împreună cu animalele de companie și-au putut găsi oarecum consolarea sub forma unor polițe de asigurare. Spre exemplu, un magnat al cărbunelui, pe nume William Ernest Carter, din Philadelphia, se afla la bord împreună cu cei doi copii ai săi, Lucy și Billy, care aveau fiecare câte un câine – un King Charles Spaniel și un Airedale. Tatăl și-a încurajat copiii spunându-le că prietenii lor sunt în siguranță și i-a convins să urce în bărcile de salvare. Familia a supraviețuit, iar mai târziu și-a primit banii din asigurare de la banca Lloyds din Londra, în valoare de 100 $ pentru King Charles Spaniel și 200 $ pentru Airedale.

(Ca fapt divers, replica mașinii Renault din 1912 – locul în care s-a desfășurat scena în care Rose și Jack făceau dragoste în filmul Titanic regizat de James Cameron – a fost realizată după mașina care aparținea lui William Ernest Carter).

Există multe povești cu animalele de pe Titanic, dar niciuna nu a fost confirmată. Spre exemplu, o pasageră, pe nume Edith Russell, și-a adus cu ea și purcelușul ca fiind animalul ei de companie, dar se pare că era de fapt o jucărie, nu un porc adevărat.

Navele transportau adesea și pisici, care duceau o luptă aprigă cu șobolanii de la bord, iar Edgette a prezentat cazul unei pisici (ce se afla la bordul Titanicului împreună cu puii), ce a făcut călătoria din Belfast, Irlanda de Nord (unde fusese construit vasul) în Anglia. Înainte de călătoria pachebotului spre New York, pisica a coborât pe dig, luând cu ea și puii, o decizie pe care Edgette a atribuit-o unei stranii premoniții.

Surse:  encyclopedia-titanica.org & www.today.com & www.mnn.com & cheddarbay.com & hubpages.com newpatriotmedia.com

Recomandare: 10 Curiozități despre TITANIC