RMS Titanic a fost cel mai mare pachebot din lume atunci când a plecat în călătoria sa inaugurală din Southampton, Anglia cu destinația New York, pe 10 aprilie 1912. La trei zile de la plecare, la ora 23:40 în data de 14 aprilie 1912, s-a ciocnit cu un iceberg și s-a scufundat la ora 2:30 în dimineața următoare; 1514 persoane din 2224 și-au pierdut viața în unul din cele mai cumplite dezastre maritime pe timp de pace din istorie. În continuare vă prezint 10 informații interesante referitoare la acest subiect, pe care poate nu le știați.

titanic+

RMS Titanic plecând din Southampton pe 10 aprilie 1912

1. Titanicul ar fi putut fi salvat dacă ordinul dat de ofițerul de serviciu – și anume acela de a fi schimbat cursul navei – nu ar fi întârziat 30 de secunde din momentul detectării icebergului (cele 30 de secunde care au scufundat Titanicul!). Mai trebuie specificat faptul că Titanicul era dotat cu un aparat de detecţie acustică a obstacolelor din apă.

Titanic_2074125b2. Masabumi Hosono, singurul pasager japonez de pe Titanic, a supraviețuit scufundării navei, însă a fost considerat laș și persecutat în țara sa natală de către opinia publică și chiar de către guvernul japonez pentru că s-a salvat și nu a murit împreună cu ceilalți pasageri.

52e65a5c-49a4-4c8b-937e-2f8d57e60dd4-MasabumiHosono-previewOrg3. Milton Snavely Hershey, fondatorul Companiei de Ciocolată Hershey, și-a anulat rezervarea în ultimul moment din cauza unor probleme de afaceri. Deși plătise un avans de 10% din costul biletului, Hershey a fost nevoit să plece mai devreme în America și s-a îmbarcat pe nava germană Amerika (aceasta a fost una dintre navele care a trimis Titanicului avertismente privind gheața aflată pe traseu).

Portrait of Milton S. Hershey the Chocolate King4. Charles John Joughin, brutarul-șef de pe Titanic, s-a ”fortificat” cu alcool și astfel a reușit să supraviețuiască timp de 2 ore în apa înghețată până în momentul în care a fost salvat.

Joughin5. Cele mai multe dintre bărcile de salvare nu au fost ocupate la capacitatea lor maximă, acestea rămânând mai mult goale. Prima barcă a fost lansată cu numai 12 pasageri, deși bărcile fuseseră testate pentru greutatea a 70 de bărbați. În cele 20 de bărci de salvare au intrat 710 de oameni. Restul de 1514 au murit în apa înghețată a Atlanticului. Numărul mare de victime a fost cauzat, în parte, de faptul că deși îndeplinea normele vremii, nava avea bărci de salvare suficiente pentru numai 1178 de persoane. Un număr mare de bărbați au murit datorită protocolului “femeile și copiii întâi”, care a fost urmat.

Leaving-Titanic6. Bugetul alocat filmului Titanic a fost mai mare chiar decât a costat construcția navei (aproximativ 200.000.000 $). Construcţia Titanicul a costat şapte milioane de dolari, echivalentul a 150 milioane dolari din zilele noastre. Merită menționat faptul că cel mai scump bilet pentru o singură călătorie transatlantică la clasa întâi costa 875 de lire sterline (64.204 la nivelul anului 2011) sau 4.375 de dolari (99.237 la nivelul anului 2011).

rmst_construction7. Transatlanticul Titanic a fost singura navă de pasageri care a fost scufundată vreodată de un iceberg.

Titanic_wreck_bow8. Orchestra de la clasa întâi a continuat să cânte pe punte, din dorința de a calma pasagerii, până când nava a dispărut în apele oceanului, lucru care a rămas în istorie. Toți membrii orchestrei au fost considerați eroi.

titanic-tour-musicians-gallery9. Icebergul care a scufundat Titanicul și-a început călătoria în jurul anului 1.000 îHr.

titanic-iceberg-2-red-paint-nasa-660x37110. Ultima supravieţuitoare a naufragiului Titanicului, Millvina Dean, a murit în 2009, la vârsta de 97 de ani. Millvina Dean s-a aflat la bordul vasului „Titanic” la vârsta de 9 săptămâni. Părinții săi erau emigranți englezi și călătoreau spre Kansas, Statele Unite ale Americii. Millvina Dean nu s-a măritat și nu a avut copii.

millvina_dean

Foto: titanicemfoco.blogspot.com

wereblog.com

Citiți și:   Ipoteză surprinzătoare în cazul scufundării Titanicului