Asociația Redescoperă Istoria (ARI) a susținut miercuri, 16 martie 2016, conferința „Viața soldatului pe Frontul de Est (1941-1944)”, la Facultatea de Istorie a Universității din București. Parte a programului „Ore de Istorie Vie”, inițiat de ARI, evenimentul a fost organizat în parteneriat cu Asociația Studenților la Istorie „Dacia” și a cuprins prezentări de echipament, armament și uniforme utilizate de combatanții Armatei Române, ai Wehrmacht-ului, precum și ai Armatei Roșii.

În urmă cu 75 de ani, pe 22 iunie 1941, trupele Axei au invadat Uniunea Sovietică. În România, ordinul „Ostași, Vă ordon: Treceți Prutul!” a fost salutat cu entuziasm de către populație. În afara motivelor geopolitice care au contribuit la intrarea României în cel de-Al Doilea Război Mondial, în cadrul conferinței a fost prezentată și viața soldatului aflat, uneori fără voia sa, pe câmpul de luptă.

ARI a participat la acest eveniment cu un efectiv de 5 membri echipați specific perioadei 1941-1944, reprezentând structuri militare implicate în cadrul operațiunilor desfășurate pe Frontul de Est: Armata Română: Regimentul 33 Dorobanți „Tulcea” (Divizia 10 Infanterie), Armata Germană – Wehrmacht: Regimentul 208 Grenadieri (Divizia 79 Infanterie) și Armata Roșie: Regimentul 703 Pușcași (Divizia 233 Pușcași).

[FinalTilesGallery id=’9′]

[FinalTilesGallery id=’10’]

Frontul de Est a reprezentat cel mai important câmp de luptă din Europa celui de-Al Doilea Război Mondial. În mijlocul evenimentelor nu s-au aflat generalii, ci simpli soldați, care au decis cursul războiului.

Pe lângă aspectele generale ale Campaniei din Răsărit, studenților li s-a prezentat informații mai puțin cunoscute, dar foarte apreciate de către public. Astfel, au fost abordate subiecte precum dotarea cu echipament militar în funcție de anotimp a militarilor, modul în care își petreceau scurtele momente de repaus, rolul corespondenței militare și hrana primită pe front. Un accent deosebit a fost pus pe operațiunile militare desfășurate în Basarabia, Moscova, Stalingrad, Kursk și Moldova.

În  materie de armament, studenților le-au fost prezentate următoarele piese: pistoale (Luger P08, Walther P38), pistoale mitralieră (MP 40, PPSH 41), grenade M24, mitraliera MG 34, carabina Mauser K98, precum  și pușca de asalt Sturmgewehr 44.

Asociația Redescoperă Istoria se află la cea de-a doua participare la Facultatea de Istorie a Universității din București, prima fiind în 14 ianuarie 2015, cu tema „Ultimul Blitzkrieg pe Frontul de Vest (1944-1945)”.

Foto: Vlad Badiu & Bogdan Jugănaru