Frumusețea uneia din cele mai populare gheișe din Tokyo a fost prezervată într-o serie uimitoare de fotografii făcute acum mai bine de un secol. Colecția de imagini o arată pe Hawaryu, o gheișă de la începutul secolului XX, pozând în diferite ipostaze. Pielea ei de porțelan și trăsăturile de păpușă au captat atenția și imaginația utilizatorilor de internet, iar imaginile au devenit rapid virale. Fotografiile au fost descoperite de un fotograf american care trăiește și muncește în Japonia, și postate pe Flickr. Acesta susține că imaginile au fost realizate în anul 1910, cu doar câțiva ani înainte ca numărul gheișelor să atingă maximul în Japonia.
10 lucruri pe care poate nu le știați despre GHEIȘE:
1. Un lucru care ar trebui să fie știut despre gheișe este acela că primele gheișe au fost bărbați. Nu este deloc o glumă! Bărbații “gheișă” erau cunoscuți sub numele de Honko și dansau pentru clienții lor în baruri și restaurante sau în camerele unde se servea ceaiul.
2. Termenul “gheișă” se traduce prin “persoana care iubește arta”. Mulți sunt de părere că gheișele sunt de fapt prostituate. Nimic mai greșit. Daca tastați pe Google cuvântul “geisha” prima definiție care apare este “o femeie de naționalitate japoneză care obișnuiește să distreze bărbații prin conversație, cântec și dans.”
3. Aceste femei erau învățate să aducă bucurie celorlalți și, deși multe erau curtezane, nu erau considerate prostituate. De fapt, multe gheișe erau obligate să participe la ceremonia numită Mizuage prin care unei Maiko (o gheișă aflată în perioada învățării) îi era cumpărată viginitatea de către cel care oferea cei mai mulți bani. Era considerat un gest de onoare în acea perioadă.
4. Unul dintre lucrurile pe care gheișele le învățau la cursuri era acela de a-și păstra întotdeauna anonimatul. Se pare că acest fapt adăuga o aură de mister gheișelor, lucru adevărat.
5. Momentul în care gheișa servește ceaiul, iar mâneca Kimono-ului ei abia îi descoperă încheietura mâinii, este de o senzualitate inexplicabilă. Se pare că are rolul de a-l stârni pe bărbat, care vede doar o mică parte din pielea ei albă, visând la mai mult.
6. Ceea ce le face pe gheișe speciale este faptul că ele te determină să-ți lași imaginația să zboare, fapt esențial al acestei culturi. Din păcate, acest lucru este tot mai rar întâlnit la femeile din ziua de azi care nu înțeleg acest concept și unele continua să-și arate în mod excesiv pielea.
7. Kimono-urile sunt realizate manual pentru gheișe, acesta fiind creat sub propriile lor îndrumări. Aspectul kimonourilor este diferit în funcție de anotimp, dar absolut toate kimonourile sunt realizate din mătase. Gheișele petrec aproximativ 2 ore pentru a se machia, a-și aranja părul și a se îmbrăca în kimono.
8. Gheișele muncesc în Okyva, unde și locuiesc până când pătrund în această lume, alături de Okasan (matroana lor) și surorile (celelalte gheișe). Deși sunt plătite pentru treburile de menaj realizate în diferite case, mare parte din banii aduși de ele ajung la Okyva. Banii sunt utilizați pentru costurile întreținerii Okyva-ei.
9. În afara naturii sexuale a stilului de viață al gheișelor, nu numai ca ele nu pot fi considerate prostituate, dar nici nu au voie sa aibă relații de lungă durată, atâta timp cât decid să devină gheișe. Dacă se căsătoresc, trebuie să renunțe la această meserie.
10. Astăzi, numărul gheișelor este de aproximativ 1.000-2.000, pe când în anul 1920 erau peste 80.000 (numărul lor a scăzut considerabil în timpul și după cel de-Al Doilea Război Mondial).
Surse: bzi.ro & dailymail.co.uk
Mi-a placut mult articolul,fotografiile acestei superbe
tinere si precizarile facute.Pe langa cartea ”Memoriile
unei gheise”,care mi-a placut foarte mult,am mai citit cate ceva despre cultura si obiceiurile japoneze.
Interesant !