Asociația Redescoperă Istoria a participat în perioada 9 – 10 mai 2015 la cea de-a XV-a ediție a Zilelor Muzeului Militar Național „Regele Ferdinand I”, tema aleasă pentru acest an fiind „Ostașul. Istorie, Tradiție, Spirit de corp”.
Asociația Redescoperă Istoria a participat la acest eveniment cu un efectiv de 6 membri ce au reprezentat structurile combatante din ultimele luni ale celui de-Al Doilea Război Mondial: Armata Română, Armata Roșie, Wehrmacht și Luftwaffe.
La standul ARI, membrii Asociației au oferit publicului vizitator o prezentare interactivă ce a cuprins contextul istoric, uniforma, echipamentul și armamentul din dotare utilizate în timpul Campaniei din Vest (1944-1945). Astfel, Wehrmacht-ul a fost reprezentat de un infanterist și un mitralior coordonați de un subofițer, Luftwaffe a fost reprezentat de un militar încadrat în cadrul unităților de apărare anti-aeriană, Armata Roșie a fost reprezentată de un căpitan de infanterie, iar Armata Română a fost reprezentată de un sergent sanitar. S-a acordat o atenție deosebită prezentării armamentului aflat în dotarea membrilor Asociației: pistolul Walther 38, pistolul mitralieră MP40, carabina Mauser K98, mitralieră MG 34, grenada model 24 ș.a. În materie de uniforme, membrii ARI au purtat uniforme germane model 1940, 1942 și 1943, românești – model 1923 și sovietice – model 1935, cu însemnele de grad introduse din anul 1943.
Merită menționat faptul că Asociația Redescoperă Istoria a prezentat pentru prima dată în România o femeie ofițer a Armatei Roșii din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Deși poate părea surprinzător, între soldații din prima linie ai Armatei Roșii s-au aflat și femei. Potrivit statisticilor, aproape 1 milion de femei s-au înrolat în Armata Roșie, cele mai des întâlnite specializări ale acestora fiind cele de lunetist. Cea mai bună lunetistă din rândurile Armatei Roșii a avut la activ peste 300 de soldați inamici uciși.
Totodată, Asociația Redescoperă Istoria a expus, pentru prima dată în cadrul evenimentului Zilele Muzeului Militar Național și un vehicul militar: VW tip 82 Kübelwagen. Aflat în colecția domnului Ovidiu Ciobanu, membru ARI, vehiculul a fost fabricat în primul an de producție al acestui tip de autovehicul (1940). Fabricat în peste 50.000 de bucăți, Kübelwagen a fost unul dintre vehiculele întâlnite pe toate fronturile celui de-Al Doilea Război Mondial, inclusiv în România. Merită menționat faptul că însuși Regele Mihai al România a condus în anii ’40 un astfel de autovehicul.
Exemplarul prezentat cu ocazia acestui eveniment a captat atenția publicului vizitator atât prin aspectul său deosebit, cât și prin faptul că este perfect funcțional și nu în ultimul rând pentru că este singurul aflat pe teritoriul României.
Conform istoricului vehiculului, acesta are o poveste aparte: ajuns pentru prima dată în România în 1941, înaintea declanșării Operațiunii Barbarossa (invadarea Uniunii Sovietice), Kübelwagen-ul a însoțit Armata Germană pe Frontul de Est până la Stalingrad, când a fost relocat. În primăvara anului 1944, vehiculul se găsea din nou pe teritoriul României, mai exact în dotarea Regimentului 208 Grenadieri al Diviziei 79 Infanterie a Wehrmacht-ului, divizie ce activa la nord de orașul Iași, ulterior vehiculul ajungând în Grecia. După eliberarea Greciei de sub ocupația germană, la finele anului 1944, Kübelwagen-ul a fost vândut către populația civilă.
În anul 2010, vehiculul a fost cumpărat de către domnul Ovidiu Ciobanu, iar această achiziție poate fi interpretată ca pe o recuperare a istoriei, demers care coincide cu obiectivele Asociației Redescoperă Istoria.
În cele două zile ale evenimentului, publicul vizitator a apreciat în mod deosebit prezentarea realizată de membrii Asociației, fiind foarte interesat și de vehiculul aflat la standul ARI.
* * *
Foarte interesante imaginile si tare frumoasa fata !!!