Ipoteza, prezentată în cartea lui Philipp Vandenberg, Blestemul faraonilor – Știința modernă dezleagă un mit milenar, este una cu totul neașteptată.

titanicȘtiați că este posibil ca unele dintre numeroasele amulete și obiecte simbolice din mormintele faraonilor să fie surse de radiații ucigătoare? Ele nu au alt scop decât să dea conținut formulelor fataliste și blestemelor ce nu au fost îndeplinite de zei. Pornind de la această ipoteză ar fi posibil ca moartea a numeroși cercetători și arheologi să fie elucidată. Poate și spectaculoasa scufundare a Titanicului.

Titanicul a fost cel mai mare pachebot din lume atunci când a plecat în călătoria sa inaugurală din Southampton, Anglia, cu destinația New York, pe 10 aprilie 1912. La trei zile de la plecare, la ora 23:40 în data de 14 aprilie 1912, Titanicul s-a ciocnit de un iceberg și s-a scufundat la ora 2 și 30 de minute în dimineața următoare; 1.514 persoane din 2.224 și-au pierdut viața în unul din cele mai cumplite dezastre maritime pe timp de pace din istorie.

Comandantul vasului, Edward Smith, a avut un rol misterios în această catastrofă, neclarificat total nici până astăzi. A fost un lup de mare cu bogată experiență – altfel nici nu ar fi primit postul. Dar în acea zi de 14 aprilie 1912, el a avut o reacție stranie: a început cu stabilirea rutei, cu viteza excesivă de deplasare, cu poziția sa neobișnuită privind bărcile de salvare și cu planul de salvare din ultima clipă.

La bordul pachebotului se aflau 2.200 de pasageri, 40 de tone de cartofi, 12.000 de sticle de apă minerală, 7.000 de saci cu cafea, 35.000 de ouă, dar și… o mumie egipteană.

Lordul Canterville dorea să ducă mumia din Anglia la New York. Era vorba de cadavrul conservat al unei clarvăzătoare, foarte venerată pe timpul lui Amenophis al IV-lea. Mormântul ei a fost descoperit la Tell-el-Amarna, reședința faraonului. Ei i s-a închinat un templu, construit între Minie și Assiut – Templul Ochilor. Lângă mumie au fost găsite cele de rigoare – amulete și alte obiecte – ce se puneau în mod obișnuit în morminte. Sub capul ei era o amuletă cu chipul lui Osiris și inscripția: ”Trezește-te din neputința în care dormi și privirea ta va triumfa ignorând tot ce ți s-a făcut împotrivă!” Să fi fost acesta un indiciu al protecției împotriva radiațiilor cu care a fost apărată mumia?

Cert este că mumia era transportată într-o ladă din lemn, bătută bine în cuie, care, având în vedere valoarea ei extraordinară, nu era pusă în magazia de bagaje, ci în spatele pupitrului de comandă. La fel de adevărat este și faptul că numeroși cercetători care au lucrat cu mumiile au avut momente de întunecare a minții. Să fi fost și căpitanul Smith privit de un asemenea ochi radioactiv? Să fi fost și el victima blestemului faraonilor?

Stadiului actual al egiptologiei îi lipsește dovada că vechii egipteni au cunoscut efectul radioactivității și tot astfel nu se poate atesta nici că ei nu au folosit-o. În schimb, există numeroase indicii care arată că străvechii egipteni și-au securizat mormintele cu raze aducătoare de moarte, (re-) descoperite abia în epoca noastră.

Sursa: Blestemul faraonilor – Știința modernă dezleagă un mit milenar, Philipp VandenbergEd. Saeculum I.O., București, 2006 – pag. 151

Citiți și: 10 Curiozități despre TITANIC