Denumită Biserica pe temelii de sânge (The Church on the Blood) în onoarea tuturor martirilor din Rusia, această biserică a fost ridicată pe locul în care a fost executat ultimul ţar al Rusiei, Nikolai al II-lea, împreună cu familia.

the-church-on-the-blood

Era în anul 1918. După aproape un an de când au fost arestați Țarul Nikolai, soția și copiii, au fost duși în casa unui inginer militar, Nikolai Nikolayevich Ipatiev, în Ekaterinburg. Bolșevicii care îi aveau în grijă primiseră ordinul de a ucide familia regală și de a le dizolva cadavrele în acid pentru ca acestea să nu mai poată fi venerate de către nimeni.

La scurt timp după ce Țarul Nikolai și familia au ajuns în casă, au fost informați că sunt condamnați la moarte. “Cum? Cum?” – doar atât a mai apucat să strige cu uimire Țarul Nikolai înainte de a fi ucis de o salvă de gloanțe. Fiicele au supraviețuit primei salve de gloanțe, protejate fiind de zecile de pietre prețioase și diamante țesute pe haine. Călăii, speriați de moarte de zvonurile că Țarii ar putea avea puteri supranaturale, au îndepărtat rapid mitul, înjughiind fetele cu baionetele și împușcându-le în cap de la mică distanță.

the-church-on-the-blood2

Casa inginerului în care s-a petrecut asasinatul a fost demolată în anul 1977, însă temeliile și beciurile construcției au rămas, precum și puţul de mină (aflat în apropierea casei) în care au fost aruncate rămăşiţele ultimului ţar, Nikolai al II-lea, ale soţiei şi copiilor săi şi ale servitorilor. Deși casa a fost demolată, vizitatorii au continuat să comemoreze familia care și-a pierdut aici viața. Într-un final, în anul 2000 s-a aprobat ridicarea unei biserici pe locul crimelor. Construcția a fost finalizată în 2003, cu temelia vechii case făcând parte din structura actualei clădiri.

Cu ocazia Zilelor Țarului, care sunt sărbatorite în fiecare an în luna iulie, la Ekaterinburg au loc manifestări festive, se aduc omagii, organizându-se expoziţii, concerte şi chiar excursii prin locurile legate de familia regală pentru a comemora Dinastia Romanovilor. Iar în săptămâna Paștilor, una dintre cele mai importante sărbători ale creștinilor, vizitatorii au privilegiul de a trage clopotele acestei bisericii.

Sursa: atlasobscura.com

Traducere Alice. D. Boboc