Asociația Redescoperă Istoria în colaborare cu Arhivele Naționale ale României, Biblioteca Metropolitană București și Muzeul Municipiului București anunță deschiderea expoziției „Metroul: Mai mult decât ceea ce se vede”.
Realizată în cadrul proiectului „Prin tunelul istoriei metroului bucureștean”, co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național, expoziția cuprinde 21 de panouri cu imagini din arhiva istorică a Agenției Naționale de Presă Agerpres, prin intermediul cărora s-a sintetizat o partea însemnată a istoriei metroului din Capitală. Organizate după principiul cronologic, imaginile acoperă perioada anilor 1975 – 1994, fiind documentate astfel șantierul construcției metroului din București, inaugurarea Magistralelor I (1979) și II (1986), precum și fabricația și exploatarea ramelor de metrou în subteran. Printre imaginile utilizate se regăsește și cea a ramei de metrou prototip, surprinsă în timpul probelor în stația Izvor în anul 1978.
Publicul larg, precum și tinerii pasionați feroviari – independenți sau afiliați Asociației Metrou Ușor – au manifestat un interes deosebit pentru această expoziție încă din timpul montării sale, aceștia din urmă sprijinindu-ne în montarea expoziției, gest pentru care le suntem recunoscători lui Radu Popescu, Alexandru Tufan, Mihai Păcurețu și Sofian Popa. De asemenea, pentru un grup de persoane format ad-hoc a fost organizată și o prezentare despre istoria metroului bucureștean, punctând principalele repere ale realizării acestuia. Expoziția a beneficiat de consilierea de specialitate a dr. Cezar Petre Buiumaci, istoric și muzeograf al Muzeului Municipiului București.
Expoziția va putea fi vizionată pe gardul Muzeului Municipiului București – Palatului Suțu în perioada 2 – 16 decembrie 2022.
Proiectul cultural „Prin tunelul istoriei metroului bucureștean” este reflectat în presă de următorii parteneri media: Agenția Națională de Presă Agerpres, Radio România (prin posturile Radio România Actualități, Radio România Cultural și Radio România București FM), Fundația Culturală Magazin Istoric și Club Feroviar.
Fondată în anul 2014, Asociația Redescoperă Istoria reunește persoane pasionate de istorie, sprijinind totodată și efectuarea de cercetări în principalele arhive românești civile, militare și diplomatice în urma cărora au fost publicate în revistele de profil peste 100 de studii și articole ce documentează aspecte ale istoriei recente. Prin intermediul acestora, precum și a întregii sale activități, ARI și-a îndeplinit unul din obiective sale principale, și anume cel privitor la aprofundarea cunoașterii, respectării și valorificării trecutului istoric și cultural al României.