356 î.e.n.: Herostat, pentru a-și înscrie numele în eternitate, dă foc uneia din cele Șapte Minuni ale lumii – Templul Artemisei din Efes.

templu Templul zeiței Artemis din Efes (în greacă: Artemision, lat. Artemisium), cunoscut și ca „Templul Dianei”, a fost un edificiu antic grec construit pentru zeița Artemis. Templul a fost ridicat în anul 550 î.Hr. în Efes, oraș aflat atunci pe teritoriul imperiului babilonian. Templul zeiței Artemis din Efes se află 50 km la sud de orașul Izmir, Turcia. Din templul original, considerat una din cele șapte minuni ale lumii nu au rămas decât puține relicve.  Templul a fost construit timp de 120 de ani de către împăratul Adrian cel Mare. Clădirea a fost lată de 51 m și de 105 m lungime. 127 de coloane de 18 m înălțime susțineau acoperișul. În interiorul templului se afla statuia de 2 m a zeiței Artemis, acoperită cu aur și argint.

ArtemisEphesus

Chipul zeiţei Artemis (duplicat roman din marmură)

Philon a spus despre templu: “Am văzut zidurile din Babilon, am văzut grădinile din Semiramis, am văzut statuia lui Zeus din Olimp, Colosul din Rodos, piramidele. Dar când am văzut templul din Efes, celelalte minuni au dispărut ca în ceață.” La 22 iulie 356 î.Hr., templul a ars într-un incediu, se spune că un om numit Herostratus a aprins focul, și că și el a murit în foc. Istoria acestui om este una din cele mai dramatice și pline de învățăminte din antichitate. El nu se deosebea prin nimic de semenii săi însă, în dorința de a se menține în conștiința oamenilor și în istorie, comite această crimă. De aici a luat naștere expresia “Slavă lui Herostrate” . Legenda spune că în noaptea în care templul a ars, s-a născut Alexandru cel Mare, iar Artemis a fost prea ocupată cu nașterea lui și nu a avut grijă de templu. În 356 templul a fost reconstruit de către cetățenii orașului Efes, dar a fost dărâmat odată cu apariția creștinismului.

artemisephesus

Rămăşiţe din templul zeiţei Artemis (în prim plan: două coloane parțial reconstituite)

1099: Cruciații fondează Împărăția Ierusalim.

ierusalim1209: Simon de Montfort, lider al Cruciadei Albigensiene, pradă orașul Beziers, ucigând cathari și catolici deopotrivă.

1298: Edward I al Angliei i-a învins pe scoțienii lui William Wallace în bătălia de la Falkirk.

1306: Regele Phillip cel Drept ordona alungarea evreilor din Franta

1451: Umanistul italian Poggio Bracciolini menționează, în lucrarea “Disceptationes convivales”, latinitatea limbii române, precum și continuitatea elementului romanic în cuprinsul vechii Dacii, din vremea împăratului Traian.

poggio1456: Strălucită victorie, la Belgrad, a lui Iancu de Hunedoara, voievod al Transilvaniei, împotriva puternicei armate otomane conduse de Mahomed al II–lea, cuceritorul Constantinopolului. În urma acestei victorii, Papa Calixt al III-lea l–a caracterizat pe Iancu de Hunedoara drept „atletul cel mai puternic – unic – al lui Christos”.

janhun1456: Vlad Țepeș pătrunde în Țara Românească și îl înfrânge pe Vladislav al II-lea, urcând în scaunul țării.

Vlad_Tepes

1774: A fost semnat tratatul ruso-turc de la Kuciuk-Kainargi, care deschide calea influenței rusești în principate.

1798: Și-a început serviciul cea mai veche navă de război a marinei americane „USS Constitution”. În timpul celor 33 de ani de funcționare, în care a participat la 30 bătălii, nava a fost invincibilă.

constitution1802: A murit Marie Francois Xavier Bichat, medic francez, a pus bazele histologiei (n.14.11.1771)

MF_Xavier_Bichat1812: În cadrul Războiului Peninsular, ducele de Wellington Arthur Wellesley a învins armatele franceze în bătălia de la Salamanca.

Battle_of_Salamanca1822: S-a născut Gregor Johann Mendel, călugar și botanist austriac. A descoperit legile eredităţii în 1865. Experiențele privind hibridarea plantelor și asupra eredității vegetalelor au impus apariția legii care-i poartă numele “mendelism” (d.06.01.1884)

mendel

1832: A murit împăratul Napoleon al II-lea al Franţei (n. 20.03.1811)

Napoleon_II1870: A murit Josef Strauss compozitor austriac (n.20.08.1827)

Josef_Strauss11887: S-a născut Gustav Ludwig Hertz, fizician, laureat al Premiului Nobel (d.30.10.1975)

g_hertz1888: S-a născut Selman Abraham Waksman, biochimist american de origine rusă, laureat al Premiului Nobel pentru medicină ca urmare a descoperirii cunoscutului antibiotic streptomicina (d.16.08.1973)

Selman_Waksman1923: S-a născut Bob Dole, om politic american, fost candidat la presidentia Americii.

bobdole1934: S-a născut Leon Rotman, primul român dublu laureat cu aur la Melbourne 1956 şi laureat cu bronz la Roma 1960.

Leon_Rotman

1942: Începe deportarea sistematică a evreilor din Ghetoul Varșoviei în lagărul de concentrare de la Treblinka (“Acțiunea Reinhardt”)

ghetou1944: Puternic bombardament anglo-american asupra Bucureștiului.

bombardamente_anglo_americane_1944_bucuresti fundatia_carol-bombardata Univ11946: A fost creată Organizația Mondială a Sănătății (OMS), instituție specializată a Națiunilor Unite, cu sediul la Geneva; funcționează, efectiv, de la 7 aprilie 1948 (România este membru al OMS din 1948).

logo_oms51946: Organizația sionistă teroristă “Irgun” bombardează hotelul “Regele David” din Ierusalim, locul administrației civile și comandamentul militar pentru Mandatul britanic pentru Palestina; au rezultat 91 de decese.

KD_1946

1946: S-a născut Petre Roman, om politic român, primul prim-ministru al României din perioada postceaușistă (decembrie 1889 – septembrie 1991).

1950: Regele Leopold al III-lea al Belgiei se întoarce din exil însoțit de proteste. Peste un an, la 16 iulie 1951, va abdica în favoarea fiului său cel mare, Baudouin I.

1986: A murit Aurelian Andreescu, cântăreţ român de muzică uşoară (n. 12.05.1942, Contanța)

1987: Gorbaciov face cunoscută disponibilitatea URSS de a distruge toate rachetele cu rază medie de acţiune.

1996: S-a desfăşurat, la Constanţa, aplicaţia militară “Cooperative Partner ’96”, la care au participat statele membre NATO – Grecia, Italia, Spania, SUA, Turcia, Gruparea navală de intervenţie din Mediterana şi statele partenere România, Bulgaria şi Ucraina.

1996: Agenţia SUA pentru Comerţ şi Dezvoltare a acordat României un credit nerambursabil în valoare de 400.000 dolari, pentru dezvoltarea comunicaţiilor. Acordul a fost semnat de Joseph Grandmaison, directorul TDA şi de Ovidiu Ioan Muntean, ministrul Comunicaţiilor.

1998: Intră în vigoare Convenţia privind bunurile culturale furate sau exportate ilegal, adoptată la Roma la data de 24 iunie 1995. România a depus instrumentele de ratificare la data de 21 ianuarie 1998.

1999: Parchetul Curţii Supreme de Justiţie solicită ministrului Justiţiei declanşarea procedurii de ridicare a imunităţii parlamentare a deputatului PD Petre Partal, pentru efectuarea unor acte de urmărire penală, într-un dosar în care politicianul este învinuit de fraudarea Credit Bank cu peste 48 de miliarde de lei.

2000: Fostul premier al Pakistanului, Nawaz Sharif (17 februarie 1997 – 12 octombrie 1999), a fost condamnat de un tribunal anti-corupție din Attock la 14 ani închisoare, sub acuzația de evaziune fiscală.

2002: Danielle Steel, prolifică autoare de romane de dragoste, a primit din partea guvernului francez, Ordinul Artelor şi Literelor, pentru contribuţia ei artistică.

2003: Miron Cozma a adresat preşedintelui Ion Ilioescu o cerere de graţiere a pedepsei la care instanţa supremă l-a condamnat, în 1999, în dosarul privind mineriada din 1991.

2004: Preşedintele american George W. Bush l-a primit, la Casa Albă, pe premierul român Adrian Năstase, cu care a discutat situaţia din Irak şi Afganistan, relaţiile bilaterale, alegerile din România şi SUA şi problema adopţiilor internaţionale.

2005: Microsoft anunță numele final al noului sistem de operare: “Windows Vista”.

2006: Preşedintele Parlamentului irakian, Mahmud al-Mashhadani, cere forţelor americane să nu se mai implice în Irak.

2007: Partidul Dreptate şi Dezvoltare (AKP) a câştigat alegerile legislative din Turcia.

2008: Fostul lider al sârbilor bosniaci, Radovan Karadzici, a fost localizat şi arestat de serviciile de securitate sârbe, fiind inclupat de TPI pentru genocid, crime împotriva umanităţii şi crime de război din cauza rolului avut în războiul din Bosnia, care a provocat moartea a peste 200.000 de persoane între 1992 şi 1995

2009: Cea mai lungă eclipsă totală de Soare din secolul al XXI-lea. Durata maximă a fost de 6 minute și 39 de secunde pe coasta Asiei de sud-est. O eclipsă mai lungă va fi posibilă în iunie 2132.

Solar_eclipse_animate_(2009-Jul-22) 2011: În două atacuri din Norvegia, 77 de oameni mor, zeci sunt răniți. Atacurile au fost lansate împotriva guvernului, populației civile și unei tabere de vară. Extremistul de dreapta Anders Behring Breivik a fost arestat și condamnat la 21 de ani de închisoare.

norvegia

Fotografie imediat după ce a avut loc explozia

Atacurile din Norvegia din 2011 au fost două atacuri teroriste consecutive lansate împotriva guvernului, populației civile și unei tabere de vară. La data de 22 iulie 2011 la 15:26 CEST, o explozie puternică propagată dintr-o mașină capcană din centrul capitalei norvegiene Oslo, în apropierea unor clădiri guvernamentale, a cauzat decesul a opt persoane și rănirea altora, dintre care mai mult de zece victime în stare critică. În total, 77 de persoane (69 în urma celui de-al doilea atac) au decedat ca urmare a exploziei din Oslo și a atacului cu arme de la o tabără a tineretului laburist de pe insula Utøya. Poliția norvegiană l-a arestat pe Anders Behring Breivik, un extremist de dreapta norvegian în vârstă de 32 de ani, ca urmare a împușcăturilor în masă de pe insula Utøya, acesta fiind ulterior acuzat de producerea ambelor atacuri. Ca răspuns, Uniunea Europeană, NATO și țări din întreaga lume și-au exprimat sprijinul pentru Norvegia și au condamnat atacurile.