1393: Prin cucerirea Taratului de Tarnovo, Imperiul Otoman ajunge vecin cu Țara Românească, pe Dunăre.
1402: În China, împăratul Yongle devine cel de-al 3-lea împărat al dinastiei Ming. El l-a învins în luptă militară pe împăratul Jianwen.
1429: Războiul de 100 de Ani: Carol al VII-lea al Franței este încoronat rege al Franței la catedrala de la Reims după o campanie de succes cu Ioana d’Arc.
Carol al VII-lea (n. 22 februarie 1403 – d. 22 iulie 1461), numit Victoriosul (le Victorieux) a fost rege al Franței din 1422 până la moartea sa. A fost membru al Casei de Valois, fiu al regelui Carol al VI-lea însă succesiunea sa la tronul Franței a rămas discutabilă de ocupația engleză din nordul Franței. Cu toate acestea, a fost încoronat la Reims în 1429 prin eforturile Ioanei d’Arc de a elibera Franța de englezi. Domnia sa târzie a fost marcată de luptele cu fiul său, Ludovic al XI-lea.
1436: Prima atestare documentară a numelui topic Chișinău (Chesenau), acesta referindu-se la o așezare mai veche: „La Bâc, de cealaltă parte, pe valea ce cade în dreptul Chesenaului lui Acbas”.
1440: Vladislav al III-lea, regele Poloniei (1434-1444), devine și rege al Ungariei.
1683: A început asediul Vienei (17 iulie -12 septembrie) de către armatele Imperiului Otoman, conduse de Marele vizir, Kara Mustafa.
1787: S-a născut Friedrich Krupp, industriaş german care a constituit între secolele XIX şi XX, o adevărată dinastie în Europa reprezentata prin concernul Friedrich Krupp AG. După fuzionarea cu compania Thyssen a luat naştere concernul ThyssenKrupp (d. 1826)
1790: A murit Adam Smith, autorul celebrei lucrări „Avuția națiunilor”, cercetare asupra naturii și cauzelor ei. Poate fi considerat creatorul economiei politice moderne și părintele școlii liberale, care a cunoscut o puternică dezvoltare în secolul al XIX-lea (n. 1723)
1797: S-a născut Paul Delaroche, pictor, specializat în pictura de inspirație istorică, el a redat evenimentele în stil romantic cu detalii pitorești, ceea ce l-a înscris în „stilul trubadur” („Ioana d’Arc în închisoare”, “Asasinarea ducelui de Guise”, „Moartea reginei Elisabeta”) (d. 1859)
1810: S-a născut August Treboniu Laurian, om de cultură marcant al secolului al XIX-lea, istoric şi om politic, participant la Revolutia de la 1848. A întemeiat împreuna cu Bălcescu revista “Magazin istoric pentru Dacia” (d. 1881)
1821: Lupta de la Slobozia. Cetele de panduri, rămase fără Tudor Vladimirescu, au fost înfrânte de turci. Printre cei luați prizonieri se afla și Papa, fratele lui Tudor Vladimirescu. Este sfârșitul revoluției.
1821: Teritoriul Floridei este cedat Statelor Unite de către Spania.
1867: S-a născut dr. Dimitrie Gerota, celebru chirurg, membru corespondent al Academiei Române. (d. 1939)
1868: Capitala Japoniei este transferată din Kioto la Edo. Orașul capătă numele Tokyo, ce în traducere înseamnă «capitala de est».
1882: A murit Pantazi Ghica, publicist și scriitor (“Un boem roman”, “Iades”, “Don Juanii din Bucuresti”) (n. 1831)
1902: Willis Haviland Carrier, tânăr absolvent al Universității Cornell, a pus în funcțiune o maşinărie care răcea, filtra şi usca aerul, în birourile unei imprimerii din New York.
1917: Familia regală a Marii Britanii adoptă numele de Windsor.
1918: Din ordinul dat de Partidul Bolșevic, împăratul Nicolae al II-lea și famila sa au fost asasinați la casa Ipatiev din Ekaterinburg, Rusia.
1920: S-a născut Juan Antonio Samaranch, fost preşedinte al Comitetului Olimpic Internaţional (între 1980-2000)(d. 2010)
1923: A murit Theodor Rosetti, publicist şi om politic (n. 1837)
1931: Legea privind autonomia universitară în România. Legea prevedea și transformarea “Conservatorului de Muzică și Artă Dramatică” în “Academia de Muzică și Artă Dramatică”.
1945: A avut loc Conferința de la Potsdam a șefilor de stat și guvern ai URSS, Marii Britanii și SUA, consacrată reglementării situației postbelice în Europa.
1950: Au fost arestați cetățenii americani Julius și Ethel Rosenberg, acuzați de spionaj în favoarea Uniunii Sovietice.
1955: A fost inaugurat parcul de distracții “Disneyland”, cu mult fast, în prezența a circa 30.000 de vizitatori veniți de pretutindeni. Ceremonia a fost transmisă în direct de televiziune. (sudul orașului Los Angeles, SUA)
Disneyland este primul parc de distracții Disney aflat la Anaheim, California, deținut și operat de Walt Disney Parks and Resorts, divizie a The Walt Disney Company. Disneyland Park a fost deschis pentru public pe 18.7.1955 cu numai 20 de atracții. Cu toate acestea, o conferință de presă internațională specială a avut loc duminică, 17/07/1955, care a fost deschisă doar pentru invitați și mass-media. Deschiderea parcului nu a mers bine. Parcul a fost supraaglomerat datorită afacerii cu bilete false; doar 11.000 de persoane erau așteptate la deschidere, dar au venit aproximativ 30.000 de persoane. Vedetele de cinema și alte personalități programate să vină la fiecare două ore au apărut toate odată. Temperatura a fost una neobișnuit de mare: 38 °C și o grevă a instalatorilor a lăsat parcul fără surse de băut apă. Lui Disney i s-a oferit o alegere de a avea multe fântâni sau posibilitatea de folosire a toaletelor și el a acceptat a doua variantă. Pepsi a sponsorizat deschiderea parcului, iar astfel s-a creat o publicitate negativă; turiștii au fost dezamăgiți când au văzut că sunt nevoiți să cumpere sifon, iar asfaltul, turnat chiar în dimineața respectivă, era atât de moale încât pantofii cu toc înalt ai femeilor se afundau în el.
Disneyland deține distincția de a fi singurul parc cu tematică care a fost proiectat și construit sub supravegherea directă a lui Walt Disney.
În 1998, parcul tematic a fost redenumit Disneyland Park pentru a se distinge de cel mai mare complex, Disneyland Resort. Disneyland a fost cel mai căutat parc de distracții din lume, având aproape 600 de milioane de vizitatori din 18.07.1955. În 2009, 15.9 milioane de persoane au vizitat parcul făcându-l al doilea cel mai vizitat din lume în anul calendaristic respectiv.
1969: Legația României în Israel a fost ridicată la rangul de ambasadă.
1975: Proiectul test Apollo–Soyuz: Are loc andocarea navelor spațiale Apollo american și Soyuz sovietic marcând prima astfel de legătură între nave spațiale aparținând celor două națiuni.
1976: La Montreal (Canada) a început a XXI-a ediție a Jocurilor Olimpice de vară. Gimnasta Nadia Comăneci a obținut trei medalii de aur, iar România a ocupat locul nouă pe națiuni, cu patru medalii de aur, nouă de argint și 14 de bronz. (17 iulie – 1 august)
1980: Au fost inaugurate lucrările de construcție a centralei nuclearo-electrice de la Cernavodă.
1981: Regina Elisabeta a II-a deschide Podul Humber, unul din cele mai lungi poduri suspendate din lume.
Podul Humber este situat lângă localitățle New Holland și Kingston upon Hull, Marea Britanie și este construit peste estuarul Humber. Inaugurat la 17 iulie 1981, el are o deschidere de 1.410 m, iar lungimea totală atinge 2.220 m. Înălțimea față de nivelul apei este de 30 m, iar cei doi piloni au câte 155,5 m înălțime.
1985: 17 state au fondat, la Paris, “Agenția de Coordonare a Cercetărilor Europene” – EUREKA – (European Research Co-ordination Agency).
1994: În finala Cupei Mondiale de fotbal din Statele Unite ale Americii, Brazilia a învins Italia cu 3-2 la penalty, asigurând astfel titlul mondial pe echipe pentru a patra oară. Este prima finală a Cupei Mondiale care a fost decisă de un penalty.
1995: Prima Reuniune în formula “16+1” a NATO, cu participarea țărilor membre ale Alianței și a Rusiei. A fost semnat acordul interimar de parteneriat și cooperare economică între Uniunea Europeană și Rusia. (Bruxelles).
1996: Camera Reprezentanţilor a Congresului Statelor Unite ale Americii a aprobat o lege ce prevedea acordarea Clauzei naţiunii celei mai favorizate pe bază permanentă pentru România.
1998: Rămăşiţele ţarului Nicolae al II-lea şi cele ale familiei sale sunt înhumate.
2003: A încetat din viaţă “Regina Salsa”, cântăreaţa de orgine cubaneză Celia Cruz
SĂRBĂTORI:
Japonia: Festivalul Gion Matsuri în Kyoto
Festivalul Gion Matsuri este unul din trei mari festivaluri japoneze. Evenimentul se petrece anual pe parcursul lunii iulie în orașul japonez Kyoto, fiind organizat de templul șintoist Yasaka din sectorul Higashiyama. Festivalul are o importanță majoră pentru locuitorii Kyoto, care cred că sunt protejași de către zeitățile templului Yasaka. Cea mai spectaculoasă parte a festivalului este procesiunea a 32 caruri, acoperite cu tapiserii vechi și scumpe, prin străzile orașului, începând cu cartierul Shijo în sectorul Shimonogyo. Carurile sunt iluminate de lanterne și acompaniate de gonguri, flute și tamburine. O altă procesiune scoate din Yasaka 3 altare portabile, care ar găzdui spiritele zeităților, le duce prin zonele de reședință a credincioșilor până la cartierul Shijo. Spre sfârșitul lunii altarele portabile sunt aduse înapoi în templul Yasaka, unde are loc un ritual, prin care spiritele zeităților sunt chemate să urmeze procesiunea și să se întoarcă în templu. Mai târziu are loc ritualul de purificare, în care altarele portabile sunt „spălate” cu apa din râul Kamo (Kamogawa). Festivalul se încheie pe 31 iulie cu un ritual de purificare în incinta templului, unde toți vizitatorii pot trece sub o girlandă gigantică împletită care se spune că aduce sănătate.
Istoric
Festivalul a apărut ca parte a ritualului de purificare pentru a liniști zeii care, potrivit credințelor, aduc incendii, inundații și cutremure. Conform acestor credințe, epidemia de ciumă, de care sufereau locuitorii în 869, ar fi fost provocată de Gozu Tennō, un zeu violent. Împăratul Seiwa a ordonat ca toți locuitorii să se roage lui Susanoo-no-mikoto, zeului din templul Yasaka. Șasezeci și șase halebarde stilizate și împodobite, câte una pentru fiecare provincie a Japoniei medievale, au fost pregătite și ridicate în livada Shinsen-en, împreună cu altarele portabile (mikoshi) din templul Yasaka. Această practică a fost repetată ori de câte ori izbucnea epidemia. În anul 970, ritualul a fost declarat un eveniment anual și s-a sărbătorit pe parcursul secolelor aproape făr întreruperi. Cu timpul, clasa negustorilor, din ce în ce mai puternică și influentă, l-a transformat într-o precesiune pompoasă și, către perioada Edo (1603-1868), îl folosea pentru a-și expune bunăstarea. În 1533, shogunul Ashikaga a interzis toate evenimentele religioase, provocând protestele locuitorilor, care afirmau ca vor putea trăi fără ritualuri, dar nu și fără procesiune. Astfel festivalul a evoluat în forma sa actuală.
Irak: Sărbătoare națională. Aniversarea proclamării republicii
Coreea de Sud: Ziua Constituției (1948)