622 : Are loc hegira, imigrarea profetului Mahomed de la Mecca la Medina.

Hégire

Stela comemorativă a hegirei de la Namur, Belgia

Hegira este data când profetul Mahomed emigrează de la Mecca la Medina, considerată ca începutul erei musulmane. Anul 1 al hegirei din calendarul musulman corespunde cu data de 16 iulie 622 d. Hr. din calendarul gregorian. AH, este abrieverea latină pentru Anno Hegirae („după hegiră”).

1054: Marea Schismă dintre bisericile creștine occidentale și bisericile orientale de rit bizantin.

schisma

 Marea Schismă din 1054 este un eveniment ce a împărțit creștinismul în două mari ramuri, vestică (catolică) și estică (ortodoxă). Anul în care s-a petrecut este 1054, deși tensiunile datau de multă vreme între creștinătatea latină și cea greacă. Principalele cauze au fost dispute asupra autorității papale și inserării clauzei Filioque în Crezul de la Niceea, deși au existat și cauze minore, cum ar fi dispute legate de jurisdicția asupra anumitor regiuni, sau de alte practici liturgice.

Great_Schism_1054_with_former_borders

Europa dupǎ Marea Schismă, împǎrțitǎ între ortodocși (albastru) și catolici (portocaliu).

1264: Prima mențiune documentară a orașului Bistrița.

1377: Încoronarea regelui Richard al II-lea al Angliei.

200px-Richard_II_of_England

Richard II
Rege al Angliei, Lord al Irlandei
Portret la Westminster Abbey, ca 1390

Richard al II-lea al Angliei (6 ianuarie 1367 – 14 februarie 1400) a fost rege al Angliei, de la 1377 până când a fost deposedat de coroană în 1399. Este faimos pentru rolul său esențial în rezolvarea Revoltei țărănești din 1381 și pentru delictele sale ca rege, lucru ce a condus atât la demisia sa forțată cât și la război civil.

1544: Filip Moldoveanul a tipărit la Sibiu „Catehismul românesc”, prima carte tipărită în limba română.

Catehismul românesc1661: Banca suedeză “Stockholms Banco” emite primele bancnote din Europa. Acestea au purtat numele de Kreditivsedlar.

1647: Tommazzo Aniello (Masaniello), conducător al răscoalei populare din Neapole a fost ucis; a luptat împotriva dominației spaniole; a fost proclamat capitan-general al poporului din Neapole.

masaniellonamasaniello1723: S-a născut Sir Joshua Reynolds, pictor portretist, întemeietorul şcolii engleze de pictură din secolul al XVIII-lea (d. 1792)

Joshua_Reynolds_Self_PortraitSir-Joshua-Reynolds-Miss-Bowles1782: Are loc premiera mondială a operei Răpirea din serai de Wolfgang Amadeus Mozart.

rapirea din serai

Wolfgang Amadeus Mozart (centru), participând la spectacolul Die aus dem Serail Entführung în timp ce se afla într-o vizită la Berlin, în 1789.

Răpirea din serai (conform titlului original Die Entführung aus dem Serail) este o operă a cărei muzică a fost scrisă de Wolfgang Amadeus Mozart pe un libret de Stephanie Gottlieb, care a revizuit libretul cu același titlu scris de Christoph Friedrich Bretzner. Premiera absolută a operei a avut loc la 16 iulie 1782, la “Teatrul Național” din Viena.

1796: S-a născut Jean-Baptiste Camille Corot, pictor, cel mai mare peisagist francez al secolului al XIX-lea (“Țiganca cu mandolina”, “Arborii de pe malul lacului”, “Catedrala Chartres”) (d.  1875)

Jean-Baptiste-Camille_Corot1872: S-a născut Roald Amundsen, explorator polar care ajunge primul la Polul Sud (d. 1928)

Roald Amundsen

 Roald Engelbregt Gravning Amundsen (n. 16 iulie 1872 – d. 18 iunie 1928) a fost un explorator norvegian al zonelor polare. A fost primul om care a ajuns la Polul Sud (în 1911). De asemenea, a fost primul navigator care a reușit să traverseze Pasajul de nord-vest. A dispărut în iunie 1928, în timp ce lua parte la o misiune de salvare.

1876: A fost înfiinţată “Societatea Naţională de Cruce Roşie a României”

1896: A murit Edmond de Goncourt, scriitor, inițiator al romanului documentar alături de fratele său – Jules-Alfred de Goncourt. După moartea fratelui său, Edmond de Goncourt a întemeiat “Academia Goncourt”, care distribuie un premiu anual, pentru cel mai bun roman apărut în Franța (n.  1822)

Edmond_de_Goncourt1898: Vizita oficială, la Petersburg, a lui Carol I, regele României (1866-1914) – prima vizită, după cucerirea independenței, a unui șef de stat român în Rusia.

Petersburg Carol I1909: Șahul Persiei Mohammad Ali Shah Qajar este obligat să abdice și înlocuit cu fiul său, Ahmad Shah Qajar.

 1909: Este înființată compania AUDI AG.

audi-logo

1920: „Acordul de la Spa” privind reparațiile datorate de Germania puterilor învingătoare din Primul Război Mondial. României i-a fost repartizată o cotă de 1% din totalul reparațiilor germane și 10,55 % din cele orientale (de la Ungaria, Austria și Bulgaria).

1921: A avut loc primul Congres al medicilor din România, prezidat de prof. dr. Ioan Cantacuzino. (16-23)

1933: S-a născut Gheorghe Cozorici, cunoscut actor român de teatru şi film (“Pădurea spânzuraților”, “Vânătoare de vulpi”, “Ciuleandra”, “Gioconda fără surâs”, “Moartea unui artist”) (n. Arbore Jud.Suceava – d.1993 București)

cozorici

1943: A murit Eugen Lovinescu, critic şi istoric literar. În ciuda valorii sale incontestabile, a faptului că şi-a susţinut doctoratul la Paris cu Emile Faguet, a ocupat doar o catedră de profesor de latină la Liceul Matei Basarab din Bucureşti, și a fost profesor al Colegiului Național Mihai Viteazul din București (n. 1881, Fălticeni)

lovinescu1945: Proiectul Manhattan: În deșertul Alamogordo din SUA a avut loc primul test al unei bombe atomice „Trinity Test”, în care s-au folosit șase kilograme de plutoniu și care a declanșat o explozie echivalentă cu puterea a 19 kilotone de TNT; ca urmare a exploziei, suportul de lansare a fost pulverizat, iar nisipul, pe o rază de 700 metri, calcinat.

abomb

 Proiectul Manhattan a fost proiectul de dezvoltare a primei arme nucleare (bomba atomică) în timpul Celui de-Al Doilea Război Mondial de către Statele Unite ale Americii, Regatul Unit și Canada. Ceea ce a fost denumit oficial Districtul Ingineresc Manhattan, se referă anume la perioada 1941–1946, când proiectul s-a aflat sub controlul Corpului de Geniu al Armatei SUA, sub adminstrația Generalului Leslie R. Groves. Cercetarea științifică a fost condusă de fizicianul american J. Robert Oppenheimer. Proiectul a avut succes în dezvoltarea și detonarea a trei arme nucleare în 1945: o detonare de test a unei bombe cu implozie cu plutoniu pe 16 iulie (testul Trinity) lângă Alamogordo, New Mexico; o bombă cu uraniu îmbogățit denumită “Little Boy” pe 6 august deasupra orașului Hiroshima, Japonia; și o a doua bombă cu plutoniu, denumită “Fat Man” pe 9 august deasupra orașului Nagasaki, Japonia. Rădăcinile proiectului s-au aflat în temerile oamenilor de știință ai anilor 1930 că Germania Nazistă investiga ea însăși posibilitatea producerii armelor nucleare. Născut dintr-un mic program de cercetare în 1939, Proiectul Manhattan a ajuns să angreneze peste 130 000 de oameni și să coste aproape 2 miliarde de dolari (23 miliarde, la nivelul din 2007 al dolarului, pe baza CPI). A avut ca rezultat crearea multor puncte de producție și cercetare care au operat în secret. Cele trei centre primare de cercetare și producție ale proiectului au fost centrul de producție al plutoniului aflat la Hanford Site, centrele de îmbogățire a uraniului de la Oak Ridge, Tennessee, și laboratorul de proiectare și cercetare a armelor, cunoscut astăzi ca Laboratorul Național Los Alamos. Cercetări s-au desfășurat și în peste treizeci de alte locații din Statele Unite, Canada, și Regatul Unit. Districtul Ingineresc Manhattan a controlat producția de arme din SUA până la formarea Comisiei de Energie Atomică în ianuarie 1947.

1951: Controversatul rege Leopold al III-lea al Belgiei din cauza comportamentului său în timpul ocupației germane din Belgia, abdică în favoarea fiului său, Baudouin I al Belgiei.

1961: Atleta Iolanda Balaș, multiplă campioană, a stabilit, într-un concurs desfășurat la Sofia (Bulgaria), al 14-lea (ultimul) record mondial la săritura în înălțime: 1,91 m.

Iolanda Balaş1965: Charles de Gaulle și președintele Italiei, Giuseppe Saragat inaugurează tunelul de sub Mont Blanc, care leagă localitatea franceză Chamonix de cea italiană Aosta; considerat, la inaugurare, cel mai lung tunel din lume (11600 m), în prezent ocupă locul al patrulea.

artontunel1969: Programul Apollo: Apollo 11, prima misiune cu echipaj uman care urmează să aterizeze pe Lună, este lansat de la Kennedy Space Center din Cape Canaveral, Florida.

SaturnV1979: Președintele irakian, Ahmed Hassan al-Bakr demisionează și este înlocuit cu Saddam Hussein.

Saddam Hussein1990: În Ucraina a fost adoptată “Declarația privind suveranitatea de stat”.

1992: Şi-a început activitatea Consiliul Naţional al Audiovizualului din România; a avut loc prima ședință a CNA, în cadrul căreia Titus Raveica a fost ales președinte.

1999: John F. Kennedy, Jr., care pilota un avion Piper Saratoga, moare când avionul său s-a prăbușit în Oceanul Atlantic. Soția lui, Carolyn Bessette Kennedy, și cumnata lui, Lauren Bessette, de asemenea, au murit.

2000: Ultima eclipsă de lună a secolului XX.

2001: Preşedinţii rus, Vladimir Putin, şi chinez, Jiang Zemin, au semnat la Kremlin un tratat de prietenie şi cooperare între Moscova şi Beijing, primul de acest tip după mai bine de 50 de ani.

2005: A murit Harald Alexandrescu, astronom român; a fost coordonatorul Observatorului Astronomic “Amiral Vasile Urseanu” din Bucureşti timp de peste două decenii (n. 1945, Anadia in Portugalia)

Harald Alexandrescu2007: Marina Pissareva, responsabil rus al grupului media german Bartlesmann în Rusia, a fost găsită asasinată la reşedinţa sa din apropierea Moscovei.