1099: Ierusalimul este cucerit după lupte sângeroase în care cruciații sunt conduși de Godefroy de Bouillon.

1235: Împăratul Frederic al II-lea s-a căsătorit la Worms cu Isabella a Angliei, sora regelui Henric al III-lea.

1240: Victoria armatelor rusești asupra armatelor suedeze (Bătălia de pe Neva).

Chorikov

Bătălia de pe Neva – Parte a Războiul Suedo-Novgorodean
Alexandr Nevski luptând cu suedezii, de Boris Ceorikov

 Bătălia de pe Neva  s-a dat între Republica Novgorodoului și armatele suedeze pe râul Neva, lângă așezarea Ust-Ijora, la 15 iulie 1240. Scopul invaziei suedeze era probabil acela de a cuceri gurile Nevei și orașul Ladoga și, deci, cea mai importantă parte a drumului comercial dintre varegi și greci, care se afla sub controlul Novgorodului de peste o sută de ani. Bătălia a făcut parte din războiul medieval suedo-novgorodean.

1410: Bătălia de la Grunwald: Înfrângerea cavalerilor teutoni de către forțele unite ale polonilor și lituanieni sprijiniți de ruși, cehi, moldoveni, tătari.

Matejko_Battle_of_Grunwald

Bătălia de la Grunwald -Parte a Războiului Polono-Lituaniano-Teutonic
Pictură de Jan Matejko

Bătălia de la Grunwald sau Bătălia de la Tannenberg a avut loc pe 15 iulie 1410 între Regatul Poloniei, Marele Ducat al Lituaniei și aliații lor pe de-o parte și Cavalerii teutoni pe de altă parte. A fost bătălia decisivă a războiului polono-lituaniano-teutonic și una dintre cele mai mari bătălii ale evului mediu european. Cavalerii teutoni au fost învinși în mod decisiv în această bătălie și nu și-au mai revenit niciodată. Puținele mărturii care s-au păstrat sunt contradictorii. Bătălia a avut loc în zona unor sate mici, numele bătăliei diferind în diferite limbi.

1497: A început construcția bisericii Curții domnești de la Piatra Neamț, ctitorie a lui Ștefan cel Mare, domnul Moldovei (1457-1504). Lucrările au fost finalizate la 11 noiembrie 1498.

curtea-domneasca-piatra-neamt1573: S-a născut Ingo Jones, arhitect englez, restauratorul catedralei St. Paul din Marea Britanie (d. 1652)

InigoJonesSt_Paul1606: S-a născut Rembrandt van Rijn, pictor olandez Rembrandt (”Lectia de anatomie”, “Rondul de noapte”, “Pelerinii din Emaus”) (d. 1669)

RembrandtRembrandt11643: Capitanul olandez Martin Geritson Fritz, de pe vasul Castracum, a descoperit Insula Sahalin, nevăzând golful despărțitor de insula niponă Hokkaido.

1795: Marseilleza devine imnul național al Franței

1799: Piatra din Rosetta este descoperită în orașul egiptean Rosetta, de căpitanul francez Pierre-François Bouchard.

Rosetta_StonePiatra din Rosetta este o stelă egipteană, datând din anul 195 î.e.n., din timpul regelui Ptolemeu V. Piatra este din granit negru, are formă aproximativ rectangulară, cu 3 inscripții ale aceluiași text în 3 limbi antice diferite: hieroglifică, demotică și greacă. Din partea superioară, cea care conține inscripția hieroglifică, lipsește o parte. Folosind inscripțiile pietrei din Rosetta, Jean-François Champollion a reușit să stabilească o metodă de traducere a scrierii hieroglifice. A fost descoperită în anul 1799, în orașul egiptean Rosetta (arabă: Rashid), situat în delta Nilului, în apropierea Mării Mediterane, în timpul expediției franceze conduse de generalul Napoleon Bonaparte. Stela a fost descoperită în timpul lucrărilor la un fort, în fundația unei vechi cetăți arabe, unde fusese folosită ca material de construcție. Descoperirea este atribuită lui Pierre-Francois Bouchard, un ofițer de geniu în armata franceză. Importanța acestei stele a fost sesizată imediat, textul grecesc specificând explicit că în toate cele 3 versiuni este vorba despre același text. Între 1799 și 1801 a fost păstrată și studiată la Cairo, atunci realizându-se și primele sale copii. În 1801, la retragerea armatei franceze, a fost reținută de către trupele engleze, apoi, în 1802, adusă în Anglia și expusă la British Museum.

1815: Napoleon este exilat în îndepărtata și micuța insulă vulcanică Sf. Elena, la sud de Ecuator.

1858: Au fost tipărite în Moldova, primele mărci poștale. Acestea erau vestitele “Cap de bour” a căror primă emisiune cuprindea patru timbre.

cap 21845: La Singapore apare primul număr al unuia dintre cele mai vechi ziare englezești care a supraviețuit până astăzi: “The Straits Times”

The Straits Times1888: Stratovulcanul Muntele Bandai a erupt, omorând aproximativ 500 de oameni, în prefectura Fukushima, Japonia.

1904: A murit Anton Cehov, dramaturg şi prozator rus, autor al pieselor „Livada cu vişini”, „Trei surori” (n. 1860)

cehov1916: William Edward Boeing înființează compania Pacific Aero Product, denumită apoi, simplu, Boeing.

WilliamEdwardBoeingboeing-logo1916: A murit Ilia Mecinikov, microbiolog rus, cel care a descoperit fenomenul fagocitozei; în 1908 i s-a acordat Premiul Nobel pentru Medicină (n. 1845)

Ilya_Mechnikov_(Nobel_1908)1919: A murit Emil-Ilerman Fischer, biochimist german; Premiul Nobel pentru Chimie pe 1902; a sintetizat glucoza, fructoza, cofeina (n. 1852)

1922: A fost creat “Partidul Comunist Japonez”.

1930: Primul Campionat Mondial de fotbal a fost organizată la Montevideo, Uruguay

Montevideo, Uruguay1936: A apărut, la București, săptămânalul “Cuget clar”, revistă de direcție literară, artistică și culturală, sub conducerea lui Nicolae Iorga.

1946: A murit Dumitru Bagdasar, medic neurolog român; este intemeietorul Institutului de Endocrinologie din Bucuresti (n. 1893, Rosiesti, Vaslui)

dumitru_bagdasar1955: 18 laureați ai Premiului Nobel semnează o declarație împotriva armelor nucleare; mai târziu declarația a fost semnată de alți 34 laureați Nobel.

1958: A apărut, la București, sub conducerea lui Mihai Beniuc, revista “Luceafărul”, organ de presă al Uniunii Scriitorilor din România.

1962: Reprezentativa feminină de handbal a României a cucerit titlul suprem la cea de-a doua ediție a Campionatului Mondial, desfășurat în România, între 8 și 15 iulie.

1964: S-a înființat, la București, studioul cinematografic “Animafilm”.

animafilm1973: La Roma, tânărul în vârstă de 17 de ani, John Paul Getty III a fost răpit. Autorii au cerut o răscumpărare de 17 milioane de lire sterline. Bunicul său, miliardarul Jean Paul Getty a refuzat plata și a primit un plic conținând o șuviță de păr și o ureche umană. În cele din urmă bunicul a negociat recompensa la suma de 2 milioane de lire sterline, iar Getty III a fost găsit viu în sudul Italiei, pe 15 decembrie 1973.

1975: A avut loc primul zbor cosmic, cu primul echipaj Soiuz-Apollo din istoria cosmonauticii.

Apollo-Soyuz

1992: Au fost stabilite relații diplomatice între România și Kazahstan.

1997: Slobodan Milošević este ales președinte al RF Iugoslavia. Este învestit în funcție la 25 iulie 1997.

1997: La Miami, Florida, creatorul italian de modă Gianni Versace este împușcat în in apropierea reședinței sale din South Beach din Miami Beach, de criminalul în serie Andrew Cunanan. (n. 1946)

gianni-versace2003: Ia naștere proiectul ro.wp, versiunea românească a proiectului Wikipedia.