1456: La 25 de ani după execuție, Papa Calixt al III-lea a retras acuzația de erezie adusă Ioanei d’Arc.
1752: S-a născut Joseph Marie Jacquard, inventatorul războiului de țesut (d. 1834).
1770: Are loc Bătălia de la Larga între Imperiul Rus și Imperiul Otoman terminată cu victoria decisivă a rușilor.
Bătălia de la Larga a a avut loc între 65.000 de tătari crimeeni (cavalerie) și 15.000 de otomani (infanterie) sub conducerea lui Kaplan Ghirei și 38.000 de ruși sub feld-mareșalul Rumeanțev pe malurile râului Larga (afluent al Prutului, azi Republica Moldova) pe 7 iulie 1770. Bătălia s-a desfășurat în aceeași zi cu Bătălia de la Çeșme. Bătălia a fost o victorie decisivă pentru rușii care au capturat 33 de tunuri turcești și tabăra mare a inamicului. Pentru această victorie, Rumeanțev a fost decorat cu Ordinul Sfântului Gheorghe din I grad. Două săptămâni mai târziu, rușii au marcat o victorie și mai mare în bătălia de la Cahul. Victoriile de la Larga și Cahul (ulterior) au schimbat situația strategică în favoarea Rusiei. În septembrie 1770, a fost cucerită Tighina. Apoi au capitulat cetățile Ismail, Chilia, Cetatea Albă și Ibrail. După aceasta, operațiunile militare au continuat pe teritoriul Bulgariei. La 21 iulie 1774, Rusia și Poarta Otomană semnează Pacea de la Kuciuk-Kainargi. Tratatul conținea 16 prevederi favorabile Moldovei și Țării Românești. În decembrie 1774, rușii se retrag, Moldova și Țara Românească rămânând în continuare sub turci.
1807: Tratatul de la Tilsit dintre Napoleon I și Țarul Alexandru I pune capăt Războiului celei de-a Patra Coaliții.
1816: A murit Richard Brinsley Butler Sheridan, om politic irlandez, autor dramatic și director de teatru, cel mai de seamă reprezentant al comediei engleze în secolul al XVIII-lea. (n. 1751)
Comedia sa de debut, “Rivalii” (1773), îl plasează în doar câteva zile de la reprezentare printre autorii celebrii din Anglia. Anul următor preia conducerea faimosului Drury Lane, pe care l-a reconstruit în 1794 și de care s-a despărțit doar după incendiul devastator din 1809. Capodopera sa poate fi socotită “Școala calomniei”. Alte opere: “Critica sau repetiția unei tragedii”, “Pissarro”.
1871: A fost autorizată, prin decret, funcţionarea, în Bucureşti, a Societăţii Generale de iluminare şi încălzire prin gaz.
1887: Ferdinand de de Saxa-Coburg și Gotha-Koháry devine Prinț al Bulgariei, care în acest moment se află încă sub Imperiul Otoman. Recunoașterea oficială de către marile puteri europene s-a obținut în 1896.
1898: SUA anexează insulele Hawaii.
1901: S-a născut Vittorio de Sica, cineast și regizor italian (d. 1974)
1922: S-a născut Pierre Cardin, designer francez de modă.
Pierre Cardin este un creator de modă și om de afaceri francez. S-a născut la data de 2 iulie 1922 în comuna San Biagio di Callalta de lângă Treviso (Italia). În anul 1945 s-a mutat la Paris. Aici a studiat arhitectura și a lucrat după război cu Jeanne Paquin. A continuat colaborarea cu Elsa Schiaparelli până când a ajuns șeful atelierului de creație al lui Christian Dior. Și-a fondat propria casă de modă în 1950. Cariera lui a luat avânt când a creat 30 de costume pentru “petrecerea secolului”, un bal mascat la Palazzo Labia în Veneția, la 3 Septembrie 1951. A început să creeze “haute couture” în 1953. Cardin este cunoscut pentru stilul lui anvangardist și pentru designul “space age”. El preferă formele și motivele geometrice, ignorând deseori formele feminine. El a avansat ideea de modă unisex, experimentând deseori dar nu întotdeuna cu succes. Pierre Cardin a creat “bubble dress” în anul 1954. În 1981 Pierre Cardin a cumpărat restaurantul Maxim’s din Paris și a înființat filiale ale acestuia în New York, Londra, Beijing și alte orașe. Acum deține un întreg lanț de hoteluri și restaurante.
1923: S-a născut Liviu Ciulei, regizor, scenograf și actor cu o remarcabilă activitate teatrală în țară (Teatrul Municipal/Bulandra) și în străinatate. (Filme: regizor “Pădurea spânzuraților” – Premiul pentru regie, Cannes 1965; scenograf “Mitrea Cocor”, “Pasărea furtunii”; interpret “Pădurea spânzuraților”, “Un august în flăcări”, “Falansterul”. Teatru: regizor “Visul unei nopți de vară”, “Hamlet” etc.) (d.2011)
1930: Apare Legea asupra recrutării armatei, potrivit căreia “toți cetățenii români, fără deosebire de origine etnică, de limbă sau religie, datoresc personal serviciul militar, în afară de aceia care cad în cazurile de incapacitate fizică și moralș prevazute în prezenta lege”.
1930: A început în Statele Unite ale Americii construcția barajului Boulder, cunoscut în prezent ca barajul Hoover.
Barajul Hoover (conform originalului Hoover Dam), cunoscut anterior sub numele de Boulder Dam, este un baraj gravitațional în arc realizat din beton armat închizând delileul Black Canyon al fluviului Colorado River, la granița dintre statele Arizona și Nevada ale Statelor Unite ale Americii. Construcția barajului Boulder, numit ulterior în mod controversat barajul Hoover după cel de-al 31-lea președinte american Herbert Hoover, a început în anul 1931 și a durat 5 ani, până în anul 1936, în timpul perioadei cunoscută ca Marea depresiune economică. Construcția barajalui a fost rezultatul unui masiv efort federal și local și a costat viața a peste o sută de oameni. Având o lungime de 379 metri și o înălțime de 221 metri, barajul Hoover a fost timp de 22 de ani cel mai înalt baraj din lume. Pe marginea sa superioară există o șosea cu o lățime 5 m, care unește Arizona și Nevada, respectiv cele două coaste ale oceanelor Atlantic și Pacific, între San Francisco și New York. În regiunea cea mai uscată și cu clima cea mai toridă din Statele Unite ale Americii, din nordul deșertului Sonora și sudul deșertului Mojave, barajul Hoover asigură apa pentru milioane de oameni. Construcția barajului a dus la formarea lacului de acumulare Mead, care este unul dintre cele mai mari lacuri artificiale din lume. Șef executiv al întregului proiect a fost inginerul Frank Crowe, unul dintre cei mai remarcabili hidrotehnicieni ai timpului, care a făcut posibilă finalizarea proiectului prin aplicarea concretă a mai multe dintre cele mai importante din invențiile sale. Arhitectul britanic-american Gordon Kaufmann, stabilit în 1914 în Statele Unite, cunoscut pentru opera sa arhitecturală anterioară, designată mai ales în manieră Art Deco, a realizat eleganta rafinare stilistică a întregului complex de clădiri și a barajului în aceeași manieră, cunoscută anterior și ca Arte Moderne.
1930: A murit Sir Arthur Conan Doyle, scriitor britanic (n. 1859)
Sir Arthur Conan Doyle (n. 22 mai 1859 – d. 7 iulie 1930) a fost un romancier britanic, celebru pentru a-l fi creat pe Sherlock Holmes – primul detectiv care apare într-o serie de romane polițiste. În afara acestora, Sir Arthur Conan Doyle a fost autorul a numeroase povestiri științifico-fantastice, romane istorice, piese de teatru, romane de dragoste, poezie și texte inspirate direct din realitate (non-fiction).
1937: Japonia imperială a atacat din nou China. A început războiul de eliberare națională a poporului chinez.
1941: Armata română a ocupat localitatea Lipnic, atingând aliniamentul Nistrului.
1951: Apare televiziunea în culori în SUA.
1956: Fritz Moravec și alți doi alpiniști austrieci reușesc prima ascensiune a vârfului Gasherbrum II (8.035 m).
1985: Boris Becker, jucător de tenis german, câștigă finala masculină a Wimbledon-ului; este cel mai tânăr câștigător – 17 ani și 7 luni.
1989: Cu prilejul reuniunii statelor membre ale Tratatului de la Varșovia, care a avut loc la București, Mihail Gorbaciov a declarat că membrii organizației au libertatea de a–și alege propria lor cale catre socialism.
1991: S-a constituit Partidul Alianței Civice, care, la 28 martie 1998, a fuzionat cu Partidul Național Liberal.
1993: S-a deschis, la Bucureşti, primul Salon Internaţional Automobilistic al României.
1999: În Israel, Guvernul format de liderul laburist Ehud Barak obține învestitura Parlamentului.
1999: Președintele Comisiei Europene, Romano Prodi, îi numește pe cei 19 comisari europeni care vor conduce viitorul executiv al UE.
2005: Mai multe explozii, presupuse de natură teroristă, zguduie Londra. Au fost uciși 56 de oameni și peste 700 de persoane au fost rănite.
2009: A început vizita oficială în România a suveranilor Belgiei, regele Albert al II-lea și regina Paola (7-9).