1770: Maria Antoaneta se căsătorește la vârsta de 14 ani prin procură cu Delfinul Franței.

220px-Marie_Antoinette_Adult4

Maria Antoaneta, Regină a Franței
Domnie: 10 mai 1774–21 septembrie 1792

Maria Antonia Iosefa Iohanna de Habsburg-Lorena (n. 2 noiembrie 1755 – d. 16 octombrie 1793), cunoscută în istorie sub numele de Maria Antoaneta s-a născut arhiducesă de Austria, mai târziu devenind regină a Franței și a Navarei. La vârsta de 15 ani s-a măritat cu Ludovic al XVI-lea al Franței, devenind apoi mama „delfinului pierdut” Ludovic al XVII-lea. Maria Antoaneta este cunoscută mai degrabă pentru excesele sale legendare (considerate exagerări de unii istorici moderni), precum și pentru moartea sa: a murit executată prin ghilotinare, în toiul Revoluției Franceze, în 1793, pentru un așa-zis incest cu fiul ei, precum și pentru înaltă trădare, nedovedită, însă. S-a pretins pe durata vieții sale că ar fi fost lesbiană, că ar fi întreținut relații sexuale cu numeroși bărbați, inclusiv cu cumnații ei, dar nu există nici o dovadă în acest sens, toate acestea fiind acuze care au ajutat la declanșarea Revoluției Franceze.

 1793: S-a născut Ferdinand I al Austriei (d. 1875).

ferdinand

Ferdinand I al Austriei

Ferdinand I al Austriei (în germană Ferdinand I Karl Leopold Joseph Franz Marchlin), din dinastia de Habsburg-Lothringen, (n. 19 aprilie 1793, Viena – d. 29 iunie 1875, Praga) a fost împărat al Austriei (1835-1848) precum și rege al Ungariei (ca Ferdinand V), rege al Boemiei (ca Ferdinand V), rege al Lombardiei, principe al Transilvaniei etc. A urmat la tron tatălui său Francisc I al Austriei în 1835 și a fost forțat să abdice în 1848. Înainte de a fi împărat, a scăpat cu viață dintr-un atentat menit să îl suprime, pus la cale de căpitanul Francisc Reidl. A fost epileptic și retardat mintal, dar fără îndoială încoronat cu acordul lui Metternich pentru a menține legitimitatea tronului imperial. Cu toate că nu a fost declarat în incapacitate de a conduce, s-a format un consiliu de regență, în fruntea căruia se aflau arhiducele Ludovic și Metternich. Mariajul său cu prințesa Maria Anna de Sardinia (1803-1884), fiica regelui Victor Emanuel I și a Mariei Teresa de Austria-Este, probabil nu a fost niciodată consumat. Este cunoscut pentru singura sa comandă coerentă: când cineva a încercat să îl oprească să nu mănânce în exces găluște, din cauza problemelor digestive pe care le avea, a spus: “Sunt împărat și vreau găluște!” (în germană: „Ich bin der Kaiser und will Knödel”).

La izbucnirea revoluției în Viena, în primăvara lui 1848, Metternich a fugit în străinătate. Rămas singur, s-a refugiat la Innsbruck. De acolo s-a reîntors în august la Viena, dar după evenimentele din octombrie a fost nevoit din nou să se refugieze la Olmütz. Aici a fost convins de Felix de Schwarzenberg, la 2 decembrie 1848, să abdice în favoarea nepotului său de unchi, Franz Joseph, care a domnit următorii 68 de ani ca împăratul Francisc Iosif I. Ferdinand a fost ultimul rege al Boemiei încoronat ca atare. Datorită simpatiei sale pentru Boemia (unde și-a petrecut restul vieții, în Castelul Praga) a fost apelat de cehi cu supranumele “Ferdinand V cel Bun” (Ferdinand Dobrotivý). În Austria, Ferdinand a fost similar supranumit “Ferdinand der Gütige” dar și ridiculizat ca “Gutinand der Fertige” (Gütinand cel terminat). E înmormântat în mormântul 62 din Cripta Imperială (Kaisergruft) din Viena.

 1854: S-a născut Anghel Saligny, inginer român (d. 1925)

220px-Anghel_Saligny_-_Foto01 Anghel I. Saligny (n. 19 aprilie 1854, Șerbănești, județul Galați – d. 17 iunie 1925, București), academician, inginer constructor, ministru și pedagog român, este considerat unul dintre pionierii tehnicii mondiale în proiectarea și construcția podurilor și silozurilor cu structură metalică, respectiv de beton armat, unul dintre întemeietorii ingineriei românești.

 1882: A murit Charles Darwin, naturalist britanic (n. 1809).

225px-Hw-darwin

Charles Robert Darwin

Charles Darwin (n. 12 februarie 1809, Shrewsbury, Shropshire – d. 19 aprilie 1882, Down, lângă Beckenham, Kent) este cel mai celebru naturalist britanic, geolog, biolog și autor de cărți, fondatorul teoriei referitoare la evoluția speciilor (teoria evoluționistă). A observat că toate speciile de forme de viață au evoluat de-a lungul timpului din anumiți strămoși comuni, ca rezultat al unui proces pe care l-a numit „selecție naturală”, toate acestea fiind publicate în cea mai celebra scriere a sa, „Originea speciilor”, (1859). Teoria evoluționistă a fost recunoscută de către comunitatea științifică și publicul larg încă din timpul vieții sale, în timp ce teoria selecției naturale a fost considerată ca prim argument al procesului evoluției abia prin anii 1930′, iar acum constituie baza evoluționismului sintetic.

Tratează evoluția umană și selecția sexuală în lucrarea ”Originea omului”, urmată de ”Exprimarea emoțiilor la oameni și animale”. Observațiile sale asupra plantelor au fost publicate într-o serie de cărți, iar in ultima sa lucrare, a examinat râmele și efectul pozitiv al acestora asupra solului.

1919: A apărut, la București, revista literară „Sburătorul”, condusă de Eugen Lovinescu.

1956: Actrița americană Grace Kelly se căsătorește cu Rainier al III-lea de Monaco.

grace-kelly-569

Foto: sincerelythompson.wordpress.com

Grace Patricia Kelly (n. 12 noiembrie 1929 – d. 14 septembrie 1982) a fost o actriță americană de film care, în aprilie 1956, s-a căsătorit cu Rainier al III-lea de Monaco și a devenit prințesă consort de Monaco, denumită în mod obișnuit Prințesa Grace. După ce a îmbrățișat o carieră în actorie în 1950, la vârsta de 20, Grace Kelly a apărut în New York City în producții teatrale, precum și în mai mult de patruzeci de episoade de producții de teatru difuzate live la începutul anilor 1950, Vârsta de Aur a Televiziunii. În luna octombrie 1953, odată cu lansarea filmului Mogambo, ea a devenit un star de cinema, un statut confirmat în 1954, cu un Glob de Aur și o nominalizare la Premiul Oscar, precum și cu roluri principale în cinci filme, printre care The Country Girl, pentru care a primit Premiul Oscar pentru cea mai bună actriță. După căsătoria sa cu Rainier al III-lea de Monaco a renunțat la actorie, dedicându-se noului său rol în cadrul familiei princiare de Monaco. Ea și Prințul Rainier au avut trei copii: Caroline, Albert și Stéphanie.

A murit după ce a suferit un accident vascular cerebral la 14 septembrie 1982, când a pierdut controlul automobilului și s-a prăbușit. Fiica ei, Prințesa Stéphanie, a fost în mașină cu ea, și a supraviețuit accidentului. În iunie 1999, Institutul American de Film a clasat-o pe locul 13 în topul starurilor feminine de cinema american.

1961: Victoria de la Playa Giron a revoluționarilor cubanezi.

1971: Sierra Leone devine republică și Siaka Stevens președintele ei.

1971: Se lansează prima stație spațială, Salyut 1.

1995: Clădirea federală Murrah din orașul Oklahoma a fost ținta unui atac terorist. În urma exploziilor au murit 168 oameni, printre care opt ofițeri federali.

2005: Cardinalii întruniți în conclavul din 2005 l-au ales pe Joseph Ratzinger în funcția de episcop al Romei și papă al Bisericii Catolice (papa Benedict al XVI-lea)

245px-Pope_Benedict_XVI_1

Benedict al XVI-lea
Nume: Joseph Alois Ratzinger

Benedict al XVI-lea, în latină Benedictus PP. XVI, născut Joseph Alois Ratzinger, (n. 16 aprilie 1927, Marktl am Inn, Bavaria), a fost papă al Bisericii Catolice, ales la 19 aprilie 2005 în urma Conclavului din 2005, ca succesor al papei Ioan Paul al II-lea. În același timp a deținut funcția de episcop al Romei și suveran al statului Vatican. Este al 265-lea papă în istoria Bisericii Romano-Catolice și primul papă german după 482 de ani (ultimul papă german a fost Papa Adrian al VI-lea, în perioada 1522-1523). Înaintea alegerii sale ca papă cardinalul Ratzinger a fost decan al colegiului cardinalilor, prefect al Congregației pentru Doctrina Credinței și președinte al Comisiei pontificale teologice internaționale. După anunțul retragerii, făcut pe 11 februarie 2013, a renunțat la funcție în data de 28 februarie 2013, ora 20.00 (CET). Noul său titlu este acela de „papă emerit”.

2011: Fidel Castro demisionează din funcția de Prim secetar al CC al Partidul Comunist din Cuba, după 45 de ani de deținere a titlului.