Reunit pentru a treia zi consecutivă, Comitetul Politic Executiv al CC al PCR avea să analizeze situația din București după cutremurul din 4 martie 1977. Printre subiectele discutate, se număra și cel de alimentarea cu gaz metan a principalului oraș al României Socialiste, Ion Dincă, prim-secretar al Comitetului municipal București al PCR și primar general al Capitalei comunicând lui Nicolae Ceaușescu că această problemă era „aproape rezolvată”. Indignat, Nicolae Ceaușescu avea să fie imperativ, așa cum se arată în stenograma ședinței:

Nicolae Ceaușescu: Fără aprobarea mea nu dați drumul la gaz metan.

Ion Dincă: Suntem gata cu verificările.

Nicolae Ceaușescu: Este o verificare superficială. Este o debandadă, o anarhie și toată lumea fuge. Trebuie să luăm ministerul, să punem ministerul să verifice. Comisia ministerului să verifice în Capitală. Unii sunt așa, cred că încă este cutremur.

Ion Dincă: Problema apei este rezolvată. În cursul zilei de mâine rezolvăm problema și apei calde.

Nicola Ceaușescu: Dacă funcționează se poate da. Să se verifice bine rețeaua și să nu fie spargeri. Să se dea de probă. Puneți supraveghere pe toată rețeaua pentru că altfel să nu ne trezim cu inundații. Să se dea drumul dar să se organizeze o supraveghere atentă pe fiecare traseu.”

Nicolae Ceaușescu discută cu populația afectată în urma cutremurului din 4 martie 1977
© Arhivele Naționale ale României, Fond CC al PCR – Albume foto Nicolae Ceaușescu – Activități în țară, AF nr. 2/1977 vol. 1, foto nr. 040

Probleme au fost și în privința evacuării clădirilor afectate de seism, fiind dat exemplul unui bloc de la Cișmigiu al cărui stâlp de susținere fusese lovit, situație care nu era pe placul secretarului general al PCR:

Nicolae Ceaușescu: Pentru un stâlp lovit nu se poate. Este o psihoză, înțeleg, dar acolo se poate pune o șină de cale ferată, apoi beton și gata, este mai solid chiar ca înainte. Trebuie să fim atenți cu toate lucrurile acestea. Comisiile nu au dreptul să spună nimic – să spună că este bine, se va face analiză și li se va comunica.

Elena Ceaușescu: Capitala a băgat comisii în toate sectoarele și au spus că trebuie să se mute.

Ion Dincă: Toate comisiile lucrează pe baza ordinului dat de tov. Nicolae Ceaușescu și totul se prezintă. Am mers la tov. prim-ministru și i-am arătat toate acestea.

Nicolae Ceaușescu: Este încă panică în Capitală. Trebuie oprit acest lucru. Se știe că îndeosebi blocurile vechi sunt stricate dar trebuie făcut totul în liniște, să explicăm că vom face totul dar treptat. Nu putem acum așa, să scoatem toată lumea în stradă. […] Cu sediul (Comitetul Central al PCR – n.a.) ce s-a făcut?

Mihai Gere: Am format o comisie de expertizare. […] Sediul partidului nu se recomandă ca pe viitor conducerea superioară de partid și de stat să rămână acolo datorită nesiguranței legate de un nou cutremur. Toată capacitatea de rezistență s-a consumat. Tovarășul Cioară a trimis o comisie din nou.

[…]

Nicolae Ceaușescu: În ceea ce privește sediul CC, trebuie să vedem. De prăbușit nu se prăbușește, dar trebuie văzut. Trebuie desfăcuți câțiva stâlpi de beton și de văzut.”

Un pas spre revenirea la normal a situației din Capitală a fost făcut de secretarul general al PCR, care a decis ca elevii să revină la cursuri în ziua de 8 martie 1977:

Nicolae Ceaușescu: Cred că învățământul să-și desfășoare normal activitatea. Cele care sunt afectate să se mute și să-și desfășoare activitatea în alte școli. Toate școlile să funcționeze, la fel și învățămâmântul superior. Să vedem cum și ce nevoie este acum ca să nu evacuăm fără socoteală și să aducem studenții. Să se anunțe și pentru provincie la fel. Toată lumea să se prezinte la școală.

Cornel Burtică: Avem școli unde avem cazați sinistrați.

Teodor Coman: În afară de cele trei cămine de studenți, unde aveam 4.200 de locuri, sunt două școli generale unde sunt băgați oamenii din seara cutremurului.

Nicolae Ceaușescu: Le scoateți și gata. Mâine școlile să funcționeze.”

Bibliografie

Arhivele Naționale ale României, Fond CC al PCR, Secția Cancelarie, Dosarul nr. 23/1977.  

Foto deschidere: Normalizarea situației după cutremurul din 4 martie 1977 a fost prioritară pentru Nicolae Ceaușescu

© Arhivele Naționale ale României, Fond CC al PCR – Albume foto Nicolae Ceaușescu – Activități în țară, AF nr. 2/1977 vol. 1, foto nr. 044