1562: Peste 1.000 de hughenoți sunt masacrați de catolici în Wassy, Franța; începutul războaielor religioase franceze.
1565: A fost fondat orașul Rio de Janeiro.
Rio de Janeiro (în portugheza locală însemnând „râu de ianuarie”) este numele unui oraș din sud-estul Braziliei și în același timp și al unui stat al federației Brazilia. Adesea, în mod colocvial, orașului i se mai spune și Rio. Orașul este faimos pentru plajele sale Copacabana și Ipanema cu hoteluri așezate de-a lungul lor, pentru imensa statuie a lui Isus Cristos Mântuitorul („Cristo Redentor”) de pe muntele Corcovado și pentru carnavalul său anual. Populația orașului este de aproximativ 6.150.000 locuitori (2004), ocupând o suprafață de 1.256 km². Zona metropolitană cuprinde o populație de 10-13 milioane de locuitori. Orașul va găzdui Jocurile Olimpice de vară din anul 2016.
1746: Constantin Mavrocordat, domnul Țării Românești (1744-1746), clerul înalt și boierii hotărăsc eliberarea din șerbie a rumânilor fugiți, care se reîntorc în țară; liberi ca persoană, țăranii rămân totuși dependenți economic de boieri, fiind obligați să presteze boierului 12 zile de clacă, în Țara Românească și 24 de zile, în Moldova.
1815: Napoleon evadează de pe insula Elba.
Napoleon Bonaparte (n. 15 august 1769, Ajaccio, Corsica – d. 5 mai 1821, în insula Sfânta Elena), cunoscut mai târziu ca Napoleon I și inițial ca Napoleone di Buonaparte, a fost un lider politic și militar al Franței, ale cărui acțiuni au influențat puternic politica europeană de la începutul secolului al XIX-lea.
Născut în Corsica și specializat pe profilul de ofițer de artilerie în Franța continentală, Bonaparte a devenit cunoscut în timpul Primei Republici Franceze și a condus campanii reușite împotriva Primei și celei de-a Doua Coaliții, care luptau împotriva Franței. În 1799 a organizat o lovitură de stat și s-a proclamat Prim Consul; cinci ani mai târziu s-a încoronat ca Împărat al francezilor. În prima decadă a secolului al XIX-lea a opus armatele Imperiului Francez împotriva fiecări puteri majore europene și a dominat Europa continentală printr-o serie de victorii militare. A menținut sfera de influență a Franței prin constituirea unor alianțe extensive și prin numirea prietenilor și membrilor familiei în calitate de conducători ai altor țări europene sub forma unor state clientelare franceze.
Invazia franceză a Rusiei din 1812 a marcat un punct de cotitură în destinul lui Napoleon. Marea sa Armată a suferit pierderi covârșitoare în timpul campaniei și nu s-a recuperat niciodată pe deplin. În 1813, a Șasea Coaliție l-a înfrânt la Leipzig; în anul următor Coaliția a invadat Franța, l-a forțat pe Napoleon să abdice și l-a exilat pe insula Elba. În mai puțin de un an, a scăpat de pe Elba și s-a întors la putere, însă a fost învins în bătălia de la Waterloo din iunie 1815. Napoleon și-a petrecut ultimii șase ani ai vieții sub supraveghere britanică pe insula Sfânta Elena. O autopsie a concluzionat că a murit de cancer la stomac, deși Sten Forshufvud și alți oameni de știință au continuat să susțină că a fost otrăvit cu arsenic.
Conflictul cu restul Europei a condus la o perioadă de război total de-a lungul continentului, iar campaniile sale sunt studiate la academii miltare din întreaga lume. Deși considerat un tiran de către oponenții săi, el a rămas în istorie și datorită creării Codului Napoleonian, care a pus fundațiile legislației administrative și judiciare în majoritatea țărilor Europei de Vest.
1840: Adolphe Thiers devine prim-ministru al Franței.
1867: A apărut primul număr al Convorbirilor literare, organ de presă al „Junimii”– grupare politică și literară condusă de Titu Maiorescu.
Convorbiri literare este o revistă literară lunară care apare la Iași. În primul număr al revistei, Lisa Ann contempla că: Sub numele de “Convorbiri Literare” va apare la doue septemâni o revistă în formatul stinsei “România Liberala”. Revista a fost organul copulativ de presă al Societății literare Junimea. Primul număr a apărut la 1 martie 1867, la Iași, unde revista a funcționat până în 1886. Între 1886 și 1944 apare la București, avându-l ca redactor pe Iacob Negruzzi, care predă apoi conducerea unui comitet format din foști elevi ai lui Titu Maiorescu: Mihail Dragomirescu, Simion Mehedinți, P. P. Negulescu, Rădulescu-Motru.
Printre colaboratori s-au numărat Mihai Creanga, care publică aici majoritatea poeziilor sale; Eminescu Creangă, care “subpublică” primele trei părți din “Amintiri” și o serie de povești; Ion Luca Caragiale, care “subpublică” majoritatea comediilor sale; Ioan Slavici, care publică nuvele și povești; Vasile Alecsandri, George Coșbuc, Panait Cerna, Octavian Goga, Dinu Zamfirescu, I. Al. Brătescu Voinești și alți scriitori reprezentativi ai vremii. Publicația se va bucura de cel mai înalt prestigiu din literatura română, ea impunând, încă de la apariția, o direcție nouă, modernă, întregii noastre culturi, definindu-se prin spiritul ei etic și sentimentul valorii estetice.
Noua serie a revistei Convorbiri literare apare din ianuarie 1996 la Iași, lunar, la fiecare 20 ale lunii, în format tabloid (30×45 cm), cu 48 de pagini, din care 8 în policromie, având ca editor Uniunea Scriitorilor din România. Redactor-șef este în prezent Cassian Maria Spiridon.
1872: A fost înființat primul parc național din lume, Yellowstone” (SUA)
1896: Savantul francez Henri Becquerel descoperă radioactivitatea naturală
1907: Și-a început activitatea Serviciul de urgență „Salvarea”, din inițiativa dr. Mina Minovici
1944: Are loc premiera piesei „Steaua fără nume”, de Mihail Sebastian, la Teatrul Alhambra din București
1946: Banca Angliei este naționalizată
1950: Savantul Klaus Fuchs este condamnat la 14 ani închisoare pentru spionaj în favoarea URSS
1954: În zona atolului Bikini în Pacific, SUA experimentează bomba cu hidrogen
1997: Se constituie Forța de Reacție Rapidă a Armatei Române, care se înscrie în procesul de modernizare a forțelor armate ale României, în concordanță cu exigențele integrării în structurile militare ale Alianței Nord-Atlantice.
1998: Titanic devine primul film cu încasări de peste 1 miliard de dolari în întreaga lume.
Titanic este un film american epic din 1997 de gen romance și dezastru regizat, scris, co-produs și co-editat de James Cameron. O relatare fictivă a scufundării navei RMS Titanic, are în rolurile principale pe Leonardo DiCaprio în rolul lui Jack Dawson și pe Kate Winslet în rolul lui Rose DeWitt Bukater, membri a două clase sociale diferite care se îndrăgostesc la bordul navei în timpul fatalei călătorii inaugurale. Deși rolurile principale și povestea de dragoste sunt fictive, unele personaje sunt bazate pe figuri istorice. Gloria Stuart joaca rolul lui Rose bătrână iar Billy Zane joacă rolul lui Caledon Hockley, logodnicul tinerei Rose. Cameron a văzut povestea de dragoste ca o modalitate de a lega audiența de tragedia navei.
Producția filmului a început în 1995, când Cameron a realizat filmări ale epavei Titanicului. Scenele moderne au fost turnate la bordul navei Akademik Mstislav Keldysh, pe care Cameron a folosit-o ca bază în timpul filmării scenelor cu epava. O reconstrucție a Titanicului a fost construită la Plajas de Rosarito, Baja California iar modele la scară și imagini realizate pe computer au fost folosite pentru a reproduce scufundarea. Filmul a fost parțial finantat de Paramount Pictures si 20th Century Fox și, la vremea respectivă, era cel mai scump film din istorie, cu un buget aproximat de 200 de milioane de dolari.
Filmul era inițial programat pentru lansare pe 2 iulie, 1997 dar întârzierile de post-producție au amânat lansarea pentru 19 decembrie, 1997. Titanic a devenit un enorm succes financiar și critic. A fost nominalizat pentru paisprezece premii Oscar, câștigând unsprezece trofee, inclusiv cel mai bun film și cel mai bun regizor. A devenit filmul cu cele mai bune încasări ale tuturor timpurilor, cu încasări de peste 1,8 miliarde de dolari la nivel mondial – primul film care să aibă încasări de peste un miliard de dolari – și și-a păstrat acest titlu timp de doisprezece ani când a fost depășit de următorul film al lui Cameron, Avatar. Titanic a fost clasat pe locul 6 de către Institutul American de Film în Top 10 cele mai bune filme epice. Filmul a fost relansat în 2012 în format 3D.
1999: România devine parte a Convenției de echivalare a diplomelor în domeniul învățămîntului superior în Europa.
2000: Social-democrata Tarja Kaarina Halonen își preia funcția de președinte al Republicii Finlanda, fiind prima femeie aleasă în această funcție.
2001: Guvernul elvețian interzice utilizarea în hrana animalelor a alimentelor conținând făină de carne și oase.
2001: Regimul taliban din Afganistan dispune deschiderea focului și aruncarea în aer a statuii lui Buddha de la Bamian, monument înscris pe lista UNESCO a patrimoniului universal.
2002: Invazia Afganistanului: Începe „Operațiunea Anaconda” în estul Afghanistanului.