Artistul francez Antoine Helbert a realizat o serie de ilustrații care încearcă să reconstituie Constantinopolul medieval, înainte de cucerirea otomană.
Noua Romă (Nova Roma) sau orașul lui Constantin (Konstantinoupolis) a fost întemeiat de împăratul Constantin cel Mare, pe locul străvechiului oraș grecesc Byzantion. Legenda spune că împăratul a trasat personal conturul suprafeţei oraşului, cu lancea în mâna.
Lucrările de construcţie a oraşului au început în noiembrie 324 şi s-au încheiat în 336, oraşul fiind inaugurat pe 11 mai 330. La fel ca Roma, noul oraș a fost construit pe şapte coline, împărţit în 14 regiuni, şi dotat cu clădiri publice, devenind un oraş demn de statutul de metropolă imperială.
În oraș, lângă Palatul Imperial a fost construit Hipodromul pentru cursele de cai, echivalentul unui „stadion de azi” care putea găzdui 80 000 de spectatori. Hipodromul avea o intrare principala în partea nordică, partea monumentală. De o parte şi de altă erau grajdurile unde erau ţinuţi caii. În momentul în care începea cursa, porţile erau deschise. Deasupra intrării monumentale erau trei cai de bronz auriţi. Caii de bronz se află în prezent în Piaţa San Marco.
Catedrala Sfânta Sofia (Hagia Sofia), simbolul orașului Constantinopol, a fost construită de împăratul Iustinian, pe locul unei biserici incendiate în timpul răscoalei ”Nika” (532). Iustinian le-a ordonat arhitecţilor Anthemius din Tralles şi Isidor din Milet să construiască o nouă catedrală, care a fost inaugurată pe 26 decembrie 537.
Până în secolul al XIII-lea, când a fost devastat timpul celei de-a patra cruciade (1204), Constantinopolul a fost cel mai mare oraș din Europa. În 1453, orașul a fost cucerit de sultanul otoman Mehmed al II-lea, devenind capitala Imperiului Otoman până la destrămarea acestuia (1922).
Vezi mai jos ilustrațiile realizate de artistul francez Antoine Helbert:
Foto sus: Hagia Sofia, transformată în moschee după cucerirea otomană (fotografie realizată în 1897).