Pentru a oferi iubitorilor de istorie ocazia de a putea aniversa cei 158 de ani de la Unirea Principatelor Române, într-un loc reprezentativ pentru perioada de început a definirii idealului secular de unire a tuturor românilor în graniţele unui singur stat, conducerea Muzeului Naţional Cotroceni a luat decizia de a menține deschis muzeul în ziua de marți, 24 ianuarie 2017, informează un comunicat trimis Asociației Redescoperă Istoria.

IMG_8750-vert

În perioada Unirii Principatelor, Palatul domnesc de la Cotroceni a devenit reşedinţa domnitorului Alexandru Ioan-Cuza şi de aici au pornit unele dintre cele mai mari reforme ale vremurilor.

Vizitatorii care vor trece pragul muzeului vor vizita apartamentele Cuza, unde vor putea admira expoziţia extinsă cu obiecte personale ce au aparţinut familiei Cuza, documente originale, precum şi sabia de paradă a domnitorului. Dăruită domnitorului român de către principele sârb Mihail Obrenovici, lama sabiei poartă inscripţia „AMICUS CERTUS IN RE INCERTA”, mânerul înfăţişându-l pe Sf. Andrei, la picioarele căruia se află un leu şi un vultur, simbolizând Serbia şi România, luptându-se cu un şarpe, simbolizând Imperiul Otoman. Teaca, terminată printr-un cap de leu, este împodobită cu sute de diamante şi smaralde, pe aceasta apărând monogramele lui Alexandru Ioan-Cuza şi Mihail Obrenovici.