Asociația Redescoperă Istoria (ARI) a participat în zilele de 14 – 15 mai 2016 la cea de-a XVI-a ediție a Zilelor Muzeului Militar Național „Regele Ferdinand I”, tema aleasă pentru acest an fiind „Repere Istorice: 106 – 1456 – 1866 – 1916 – 1941 – 2016”.

Dorind să marcheze cei 75 de ani de la debutul Campaniei din Răsărit (22 iunie 1941), Asociația Redescoperă Istoria a participat la acest eveniment cu un efectiv de 10 reenactori ce au reprezentat structurile combatante din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial: Armata Română (Regimentul 33 Dorobanți „Tulcea” – Divizia 10 Infanterie), Armata Roșie (Regimentul 703 Pușcași – Divizia 233 Pușcași), Wehrmacht (Regimentul 208 Grenadieri – Divizia 79 Infanterie) și Luftwaffe (Regimentul 202 Artilerie Antiaeriană – Divizia 5 Artilerie Antiaeriană și Regimentul de parașutiști Brandemburg). Totodată, unul dintre colaboratorii ARI a reprezentat un fost militar român, devenit după 1945, partizan în Munții Făgărașului.

Armata Română a fost reprezentată de un sanitar și de un sergent coordonați de un locotenent, iar Armata Roșie a fost reprezentată de un căpitan de infanterie. Wehrmacht-ul a fost reprezentat de un infanterist și un mitralior coordonați de un Hauptmann (căpitan). Luftwaffe a fost reprezentat atât de un parașutist, cât și de un Flieger din cadrul unităților de apărare anti-aeriană.

[FinalTilesGallery id=’11’]

La standul ARI a fost reconstituită o poziție de tragere din timpul războiului, unde publicul a putut vedea o gamă diversificată de armament, echipament și uniforme utilizate de combatanți pe câmpul de luptă. Astfel, pe parcursul celor două zile ale evenimentului, au fost prezentate publicului armamentul aflat în dotarea membrilor Asociației: pistoale Luger P08 și Walther 38, pistoale mitralieră MP40, MP41 și PPSH41, carabine ZB 24 și Mauser K98, mitraliere ZB 30 și MG 34, pușca de asalt Sturmgewehr 44, precum și grenade model 24 și F1, și respectiv, grenade de fum.

[FinalTilesGallery id=’12’]

Totodată, Asociația Redescoperă Istoria a expus în cadrul evenimentului și vehiculul militar VW tip 82 Kübelwagen. Aflat în colecția domnului Ovidiu Ciobanu, membru ARI, vehiculul a fost fabricat în primul an de producție al acestui tip de autovehicul (1940). Fabricat în peste 50.000 de bucăți, Kübelwagen a fost unul dintre vehiculele întâlnite pe toate fronturile celui de-Al Doilea Război Mondial, inclusiv în România. Merită menționat faptul că însuși Regele Mihai al României a condus în anii ’40 un astfel de autovehicul. Exemplarul prezentat este singurul vehicul de acest tip aflat pe teritoriul României.

Potrivit organizatorilor, în cele două zile ale evenimentului s-au înregistrat peste 3.000 de vizitatori.