După sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial, începând cu anul 1945, toate tancurile și blindatele britanice au fost dotate cu tot ce era necesar pentru prepararea ceaiului, inclusiv cu fierbător. Denumit oficial ”vas de fierbere electric”, vasul era numit neoficial, fierbător de apă.

Alimentarea cu energie electrică a dispozitivului se făcea de la vehicul și permitea echipajului nu numai să facă ceai, dar să fiarbă apa sau să prepare alimente. Acest fierbător era deosebit de important, deoarece permitea echipajului vehiculului să aibă apă caldă pentru a se spăla sau a bea sau pentru a-și încălzi mâncarea de la conservă. Toate acestea puteau fi făcute în interiorul vehiculului, ceea ce însemna că echipajul putea rămâne protejat de focul inamic. Acest lucru era valabil chiar și pentru cazul în care exista pericolul de precipitații radioactive sau de arme chimice, care au fost considerate o amenințare reală în timpul Războiului Rece.

Fierbătorul arată ca un recipient pătrat etanș, care conține în jur de 3,8 l de apă.

www.greenflash.org.uk

Chiar și în zilele noastre este o cerință oficială pentru blindatele britanice să aibă instalat un recipient de fierbere. Această cerință este unică pentru forțele armate ale Regatului Unit.

history.info