Pe 7 martie 1941, Hubert Brinkforth devenea primul soldat al Wehrmacht-ului care a fost decorat cu Crucea de Cavaler a ordinului Crucea de Fier. Fotografia color realizată cu acest prilej a fost publicată în revista „Signal” câteva luni mai târziu, în iunie 1941. Din păcate, Hubert nu avea să se bucure foarte mult timp de faima creată în urmă publicării fotografiei sale în revista germană de propagandă. În iunie 1942, militarul a fost ucis în apropierea localității Pogostje, în timpul unui bombardament sovietic.

Fotografia publicată în revista „Signal” nr. 11 – iunie 1941

Născut în timpul Primului Război Mondial, pe 15 aprilie 1916, Hubert Brinkforth a intrat în serviciul armatei germane în 1938. Încadrat în cadrul Batalionului 14 Panzerjäger (vânători de tancuri) al Regimentului 25 Infanterie (Divizia 2 Infanterie) Hubert a participat la campania din Polonia (septembrie 1939), Franța (mai 1940) și din Uniunea Sovietică (iunie 1941).

În anul 1940, în timpul invadării Franței, în calitate de Richtschütze (artilerist), Hubert a luat parte alături de regimentul său la luptele din zona Abbeville. Misiunea Regimentului 25 Infanterie era să ocupe o poziție avansată în teritoriul inamic pentru a apăra capul de pod aflat la doar 6 km de linia principală de atac a armatei germane. Pe 27 mai 1940, în localitatea Huppy din nordul Franței unde generalul Charles de Gaulle își stabilise cartierul general, Hubert Brinkforth a distrus cu un tun Pak 36 (3,7 cm) nouă tancuri inamice în 20 de minute. Pentru această performanță Hubert a fost avansat la gradul de Gefreiter (fruntaș) și a fost decorat cu medalia Crucea de Fier clasa a II-a. Ulterior, a fost nominalizat de către Generalul Erich von Manstein pentru Crucea de Cavaler a ordinului Crucea de Fier, ordin pe care Hubert avea să-l primească pe data de 7 martie 1941. Momentul imortalizat de propaganda germană a fost adus la cunoștința soldaților germani prin intermediul revistei „Signal”, câteva luni mai târziu, în numărul 11 din iunie 1941.

[FinalTilesGallery id=’8′]

Pe 22 iunie 1941, Hubert a fost unul din cei 3.050.000 de soldați germani care au invadat Uniunea Sovietică. Pe Frontul de Est, Hubert a participat la batăliile de la Białystok–Minsk (iunie – septembrie 1941) și Smolensk (iulie – august 1941), în timpul cărora a fost avansat la gradul de Unteroffizier (sergent). Câteva luni mai târziu, în septembrie 1941, Hubert a fost detașat împreună cu unitatea sa pentru a lua parte la asediul Leningradului. Un an mai târziu, pe 5 iunie 1942, sergentul Hubert Brinkforth a fost ucis în timpul unui bombardament sovietic în apropierea localității Pogostje. Primul soldat al Wehrmacht-ului, care a fost decorat cu Crucea de Cavaler a ordinului Crucea de Fier, a fost înmormântat în cimitirul militar german de la Sologubowka, Leningrad.

Foto: lexikon-der-wehrmacht.de, ww2awards.com