Muzeul Național de Istorie a României și Institutul Polonez din București organizează expoziția „Războiul în afișul polonez. Colecţia Krzysztof Dydo”, al cărei vernisaj va avea loc miercuri, 9 martie 2016, cu începere de la ora 14:00, informează un comunicat trimis redacției Redescoperă Istoria.
Evenimentul va avea loc în prezența Excelenței Sale Domnul Marcin Wilczek, Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Polone în România, a doamnei Agnieszka Skieterska, director al Institutului Polonez din București, a domnului Leszek Biały, director adjunct al Institutului Polonez din București, și a domnului dr. Ernest Oberländer-Târnoveanu, director general al Muzeului Naţional de Istorie a României.
În istoria internațională a afișului, afișele care prezentau teroarea războiului și cele care avertizau împotriva acestuia au apărut în multe țări întâia oară în timpul Primului Război Mondial. După încheierea războiului, consecințele acestuia nu au fost uitate, un exemplu reprezentativ pentru acea perioadă devenind afișul lui Kaethe Kollwitz „Nie wieder Krieg”.
Suferințele cumplite pe care le-a cunoscut Polonia în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial au îndreptățit-o să acționeze pentru apărarea păcii prin toate mijloacele posibile, inclusiv prin intermediul creațiilor artistice, din rândul cărora face parte și afișul. Afișul care militează pentru pace, cel anti război, care luptă pentru dezarmare, care atrage atenția asupra atrocităților războiului și avertizează împotriva lor, care semnalează conflicte vechi sau nou apărute, care condamnă terorismul și orice agresiune internațională, a devenit cu timpul un fel de specialitate poloneză. Având în vedere faptul că afișul este una dintre formele de artă cele mai atractive pentru privitor, implicarea acestuia în condamnarea războiului și apărarea păcii a avut în primul rând – și are încă – un sens adânc, nu doar artistic.
Expoziția prezentată la Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti „Războiul în afișul polonez. Colecţia Krzysztof Dydo”, organizată în parteneriat cu Institutul Polonez din București, are un caracter de retrospectivă, pentru perioada 1939 – 2014, fiind compusă din două părți distincte. Prima parte cuprinde afișe dedicate anilor 1939 – 1945, izbucnirii războiului, masacrului de la Katyń, lagărelor de concentrare, revoltei din Ghetoul din Varșovia și Insurecției Varșoviene, iar cea de-a doua reunește afișe din perioada 1955 – 2014, dedicate apărării păcii și condamnării conflictelor internaționale și a diferitelor forme de terorism contemporan.
Afișele prezentate în această expoziție sunt lucrări ale unei întregi pleiade de artiști polonezi, din diferite generații, care formează așa-numita „Școală de Afiș Polonez”, printre aceștia aflându-se artiști renumiți precum: Henryk Tomaszewski, Tadeusz Trepkowski, Andrzej Pawłowski, Maciej Urbaniec, Marian Nowiński, Jan Sawka, Rafał Olbiński, Janusz Stanny, Tomasz Bogusławski, Franciszek Starowieyski sau Sebastian Kubica.
Toate lucrările prezentate provin din cea mai mare colecție privată din Polonia, care numără peste 20.000 de afișe, cea a renumitului expert în arta afișului și autor a nenumărate publicații dedicate acestei teme, domnul Krzysztof Dydo, co-fondatorul Galeriei Afișului din Cracovia. Colecțiile sale au fost prezentate până acum în peste 350 de expoziții, în majoritatea țărilor Europei, precum și în Australia, China, Iran, Canada și SUA.
Expoziția este deschisă în perioada 9 martie – 22 mai 2016, putând fi vizitată de miercuri până duminică, în intervalul orar 09:00 – 17:00 (valabil până în data de 23 martie), respectiv 10:00 – 18:00 (începând cu 24 martie).