În 1908, Wilsdorf a înregistrat marca “Rolex” și a deschis un birou în orașul La Chaux-de-Fonds, Elveția. Numele companiei “Rolex” a fost înregistrat la data de 15 noiembrie 1915.
În cartea Cele mai bune din toate timpurile: Ceasurile de mână Rolex: O istorie neoficială, scrisă de către Jeffrey P. Hess și James Dowling, se specifică faptul că numele a fost inventat. O poveste care niciodată nu a fost confirmată de către Wilsdorf este aceea că numele provine din expresia franțuzească horlogerie exquise, care înseamnă ceas excelent, rafinat sau că provine din contragerea expresiei horological excellence – excelență în ceasornicărie. Wilsdorf a declarat că dorește ca denumirea brandului să fie ușor de pronunțat în orice limbă. De asemenea, el era de părere că numele de “Rolex” este onomatopeic, sunând ca un ceas care este întors de la rotiță. Așadar, Rolex poate fi ușor de pronunțat în multe limbi, și datorită faptului că literele au aceeași dimensiune, permit scrierea lor simetrică. Iar denumirea de Rolex este suficient de scurtă pentru a se potrivi pe un cadran de ceas.
În 1914, Observatorul Kew a acordat ceasului Rolex certificatul de precizie clasa A, o distincție care, în mod normal, se acorda în exclusivitate cronometrelor marine.
În 1919, în timpul războiului, Wilsdorf părăsește Anglia din cauza taxelor percepute la importurile de lux, precum și a taxelor de export aplicate argintului și aurului, metale prețioase folosite pentru realizarea ceasurilor Rolex, ceea ce presupunea costuri de vânzare foarte mari. Drept urmare, compania se mută la Geneva, în Elveția, unde va deveni Compania de Ceasuri Rolex. Numele său a fost schimbat mai târziu în Montres Rolex, SA, iar ulterior în Rolex, SA.
După moartea soției sale în 1944, Wilsdorf a înființat Fundația Hans Wilsdorf, și a donat fundației toate acțiunile pe care le deținea în cadrul companiei Rolex, asigurându-se astfel că o parte din veniturile companiei vor fi folosite pentru acte de caritate. Compania este și la acest moment deținută de un trust privat, iar acțiunile sale nu sunt tranzacționate pe orice bursă de valori.
În decembrie 2008, plecarea bruscă a directorului executiv Patrick Heiniger, “din motive personale” de la conducerea companiei, a fost urmată de o dezmințire a companiei conform căreia nu ar fi pierdut un miliard de franci elvețieni (aproximativ 574 milioane de lire sterline, 900 milioane dolari), sumă investită de către finanțistul american Bernard Madoff (fostul șef al bursei NASDAQ, cel care a pledat vinovat pentru o fraudă de aproximativ 30 de miliarde de lire sterline folosind schema Ponzi). Patrick Heiniger a murit la 5 martie 2013, după o boală îndelungată, conform declarației oficiale oferite de companie.
În prezent, ceasul Rolex reprezintă un simbol de lux, indicând poziția socială a celui care îl poartă.
Alice Diana Boboc