Ekaterina Illarionovna Mikhailova-Demina s-a născut pe data de 22 decembrie 1925, în Leningrad, Uniunea Sovietică, și este singura femeie care a servit în prima linie a frontului în marina sovietică în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.
Ekaterina a transportat sute de oameni de pe câmpul de luptă și a fost de trei ori grav rănită în timpul carierei sale ca medic în marină. În ciuda faptului că a fost nominalizată pentru a primi înalte onoruri la sfârșitul războiului, i-a fost refuzat acest drept. Gestul reflecta abordarea inegală a Uniunii Sovietice de a decora, în aceeași măsură, bărbații și femeile care au luptat în război. Cu toate acestea, ea a fost decorată, cu întârziere, de către președintele Mihail Gorbaciov în mai 1990, cu titlul de Erou al Uniunii Sovietice.
Mikhailova-Demina și-a pierdut părinții la o vârstă fragedă și a crescut într-un orfelinat din Leningrad. Avea doar 15 ani când armata germană a invadat Uniunea Sovietică în iunie 1941, dar s-a oferit voluntar pentru serviciul militar de la Smolensk, la scurt timp după ce un tren cu călători a fost bombardat pe drumul spre Brest. Deși Ekaterina și-a adăugat doi ani la vârsta pe care o avea, ea a fost respinsă de către biroul de recrutare, în schimb a fost acceptată de către un spital militar. Pacienții aveau să fie evacuați curând după ce clădirea a fost bombardată, dar Mikhailova-Demina a rămas pentru a lucra ca medic de teren pentru Armata Roșie, care avea nevoie cu disperare de personal medical.
Pe măsură ce armata germană avansa spre Moscova, în vara anului 1941, Ekaterina își îndeplinea datoria de medic pe câmpul de luptă. După ce a fost rănită grav la un picior, în timpul luptei care se dădea în apropiere de Gzhatsk, a fost trimisă în Urali pentru a se recupera.
La întoarcerea pe câmpul de luptă a fost trimisă pe nava spital Moscova Roșie, o navă spital a marinei sovietice, care transporta soldați răniți de la Stalingrad la Krasnoyarsk. Deși era foarte apreciată și lăudată pentru serviciul său exemplar, ea s-a plictisit de această muncă si s-a oferit voluntar pentru prima linie în cadrul infanteriei marine sovietice din Flotila Azov. Deși cererea sa a fost respinsă inițial, ea a apelat la guvernul de la Moscova și a fost acceptată în serviciu de Batalionul Infanterie Naval Independent 369, în februarie 1943.
La început, tânăra nu a fost bine primită de cei din unitatea sa. Cu toate acestea, Ekaterina a fost în curând acceptată după ce a dovedit că se poate descurca bine în prima linie. Munca sa a implicat atât cercetarea teritoriului inamic alături de camarazii săi, cât și tratarea răniților și evacuarea lor în siguranță. Ea și-a câștigat prima sa medalie pentru acte de vitejie pentru participarea la recucerirea Temryuk din Peninsula Taman și a primit primul dintre cele două Ordine de Război pentru Apărarea Patriei, deoarece a luat parte la bătălia de la Kerci.
În august 1944, Mikhailova-Demina a participat la o operațiune de tip comando pentru a recupera orașul Cetatea Albă din Ucraina. Unitatea ei a trecut estuarul Nistrului în bărci de cauciuc și a urcat o creastă ocupată de inamic. Mikhailova-Demina s-a aflat în primul grup care a urcat creasta și a trecut la comanda operațiunii de îndepărtare a inamicului de pe creastă. Merită menționat faptul că tânăra a luat cu asalt, singură, o poziție germană fortificată, capturând 14 prizonieri și tratând 17 oameni răniți, pe care i-a ajutat să fie în siguranță. Pentru rolul pe care l-a avut în acest asalt, Ekaterina a primit Ordinul Steagul Roșu.
Patru luni mai târziu, în decembrie 1944, unitatea ei a avansat în Iugoslavia. În timpul unui atac asupra fortăreței Ilok din Croația, Ekaterina a fost unul din cei 50 de pușcași marini care au efectuat un atac de diversiune pe o mică insulă de pe Dunăre, aflată mai jos de fortăreață. Unitatea a trebuit să folosească copaci ca poziții de tragere în timp ce insula era inundată. În schimbul de focuri care a urmat, Mikhailova-Demina a fost împușcată în mână. Doar 13 camarazi de-ai săi au supraviețuit luptei, însă toți au fost răniți. Unele dintre victime au căzut din copaci în apa înghețată, dar au fost salvate de Mikhailova-Demina, care nu a ezitat și a sărit în apă și a folosit centurile și curelele armelor pentru a lega oamenii răniți de copaci. Șapte oameni au fost salvați de Ekaterina. În urma acestei bătălii, Ekaterina a făcut dublă pneumonie și a fost spitalizată. În ciuda acestui fapt, ea a plecat din spital mai devreme, fără a avea permisiune, și s-a întors la unitatea sa. Ekaterinei i s-a acordat cel de-al doilea Ordin Steagul Roșu pentru eroismul de care a dat dovadă.
Mikhailova-Demina fost demobilizată în noiembrie 1945, dar a continuat să lucreze după război ca medic. A fost decorată cu Florence Nightingale Medal de către Comitetul Internațional al Crucii Roșii pentru activitatea pe care a desfășurat-o în timpul războiului și este singura rusoaică ce a primit acestă medalie. A lucrat ca medic timp de 36 de ani și s-a retras în 1985.
Ekaterina a fost nominalizată de trei ori pentru a deveni Erou al Uniunii Sovietice, cea mai înaltă distincție a țării, dar a fost refuzată de fiecare dată. A primit în cele din urmă medalia împreună cu Ordinul Lenin și Steaua de Aur printr-un decret emis de președintele Gorbaciov la 5 mai 1990, cu prilejul mărcării a 45 de ani de la încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial. Ekaterina Mikhailova-Demina, acum în vârstă de 90 de ani, a fost una dintre ultimele eroine astfel decorate înainte de căderea, câteva luni mai târziu, a Uniunii Sovietice.
Alice Diana BOBOC
Mai multe informații despre femeile – combatant din cel de-Al Doilea Război Mondial puteți afla AICI