• Adevărul

Cine a fost Deceneu, profetul fabulos din vremea lui Burebista. I-a învăţat pe daci să îşi cunoască viitorul prin semnele cereşti şi i-a făcut să renunţe la vin

daci

O scenă reconstituită din viaţa dacilor.
Foto: adevarul.ro

Deceneu a fost una dintre cele mai cunoscute personalităţi din vremea regatului dac. A fost preot, astronom şi sfătuitor al regelui Buerbista, iar după moartea acestuia i-a urmat la domnie. Istoricii din Antichitate susţin că Deceneu a fost unul dintre reformatorii societăţii dacilor şi că i-ar fi convins pe aceştia să trăiască fără vin. (…)

• Adevărul

Cetatea Biharia, secretele celei mai mari fortificaţii pe care au ridicat-o dacii pe actualul teritoriu din vestul României

Cu o istorie tumultoasă, Cetatea Biharia a ţinut piept populaţiilor migratoare, atacurilor turcilor şi maghiarilor. Nu se ştie cu precizie când şi de către cine a fost construită, însă izvoarele vremii, cum ar fi lucrarea lui Anonymus, Gesta Hungarorum o menţionează ca fiind reşedinţa voievodului Menumorut. Sistemul defensiv era întregit de un mic bastion circular, cunoscut sub denumirea de “Cetatea fetelor”. (…)

• Adevărul

Sfinxul din Dobrogea, uimitoarea creaţie a naturii. Măcin, locul unde se găsesc roci pe care călcau primii dinozauri

În cei mai vechi munţi din ţara noastră, Măcin, din nordul Dobrogei, dacă urmezi traseul Culmea Pricopanului descoperi o minune a naturii: Sfinxul din Dobrogea. O piatră şlefuită de vânt şi de secole. Aşa a apărut Sfinxul: chipul unui bărbat îngândurat, cu riduri şi cu fruntea îndreptată spre pământ. Zici că-i chipul unui dobrogean pe care poverile l-au răpus. Sfinxul din Dobrogea nu este singurul punct de atracţie din Rezervaţia Naturală Munţii Măcin. Aici se găsesc roci vechi de sute de milioane de ani, mult mai vechi decât primii dinozauri pe Pământ. (…)

 • Adevărul

Descoperire senzaţională la Alba Iulia: secretele ruinelor primei biserici răsăritene de la nord de Dunăre, găsite îngropate în pământ

Alba

Ruinele spectaculoase ale bisericii descoperite în Cetatea Alba Iulia
Foto: adevarul.ro

În anul 2011, în Cetatea Alba Iulia se descoperea întâmplător ceea ce avea să fie ruinele celei mai vechi biserici răsăritene de la nord de Dunăre. Descoperirea, senzaţională din punct de vedere istoric, a fost exploatată doar din punct de vedere ştiinţific. Ruinele spectaculoase au fost acoperite cu pământ, iar terenul a revenit la starea iniţială. (…)

 • Adevărul

Monetăria din Alba Iulia – izvor de bani şi putere. Cum au folosit principii medievali monetăria în Epoca de Aur a Principatului Transilvaniei

 Statutul de capitală a Principatului Transilvaniei pentru o perioadă de 150 de ani a conferit oraşului Alba Iulia şi un important rol în domeniul monetar. Alba Iulia a fost, astfel, unul dintre centrele monetare importante ale Europei Centrale. Aici s-au bătut inclusiv monede de aur. (…)

• Adevărul

Ce conţinea formidabilul tratat încheiat de Mihai Viteazul cu Rudolf al II-lea, la Mănăstirea Dealu, care-l face pe voievodul valah „eliberator de popoare”

Domnitorul Ţării Româneşti Mihai Viteazul a ştiut, în momente-cheie ale istoriei, să atragă de partea sa forţe importante din Europa pentru a izbândi în lupta antiotomană. Un astfel de moment s-a consumat la Mănăstirea Dealu, de lângă Târgovişte, acolo unde Mihai Viteazul a încheiat cu Rudolf al II-lea al Sfântului Imperiu Roman de Naţiune Germană un tratat mai mult decât avantajos, care îl pune într-o lumină de eliberator de popoare pe voievodul nostru. (…)

• Adevărul

Castelul Corvinilor ascunde un mare secret: o criptă veche de şase secole, construită pentru Ioan de Hunedoara

capela

Capela Castelului Corvinilor. FOTO: Daniel Guţă.
Foto: adevarul.ro

Un număr impresionant de legende circulă despre Castelul Corvinilor din Hunedoara, însă multe dintre ele sunt ştiute de foarte puţini dintre vizitatorii monumentului. Una dintre ele, documentată de arheologi, este cea a criptei în care, cel mai probabil, urma să fie înmormântat Ioan de Hunedoara. Încăperea se află sub capela castelui. Povestea construirii capelei Castelului Corvinilor începe la mijlocul secolului XV, în anii de glorie ai voievodului Ioan de Hunedoara. (…)

 • Adevărul

Zece secrete ale moţilor, oamenii dârzi din Ţinutul Aurului care i-au dat istoriei pe Horea şi Avram Iancu

Moţii sunt o comunitate aparte care trăieşte în satele din ţinuturile înalte ale Munţilor Apuseni. Deşi în mod tradiţional moţii sunt consideraţi doar localnici ai câtorva sate din jurul oraşelor Câmpeni şi Abrud, treptat şi-au luat numele de moţi şi localnicii de pe Valea Crişului Alb, din Ţara Zarandului, zone din judeţele Bihor, Hunedoara, Arad şi Cluj. Povestea locuitorilor „Ţării Moţilor” este fascinantă. (…)

• Adevărul

Cum poza scriitorul Calistrat Hogaş. Imagini inedite cu artistul într-un album de familie: ce poziţii folosea ca să dea bine în imagini

Un album cu fotografii păstrat în arhiva familiei îl dezvăluie pe Calistrat Hogaş în diferite ipostaze de-a lungul vieţii. Scriitorului îi plăcea să pozeze în studio, dar este surprins şi în instantane făcute ocazional. Câteva zeci de fotografii cu scriitorul adunate într-un album de familie de fiica sa cea mică, Sidonia, şi păstrate în arhiva muzeului memorial din Piatra Neamţ, ne ajută să-l descoperim pe adevăratul Calistrat Hogaş. (…)

 • Adevărul

Iubitele lui Brâncuşi transformate în opere de artă: nu s-a căsătorit niciodată, dar le-a dedicat amantelor sale sculpturi celebre

  Multe dintre sculpturile considerate de Brâncuşi „fecioarele lui“ sunt inspirate din poveştile de amor ale artistului. Carismaticul Brâncuşi a furat inimile multor doamne care ajungeau în atelier atrase de opere artistului şi sfârşeau îndrăgostite iremediabil de personalitatea sa fascinantă. Nu s-a căsătorit niciodată.  ”Sculpturile mele sunt fecioarele mele!(…) Le gătesc ca de nuntă!”, spunea Constantin Brâncuşi despre lucrările sale. În realitate, în multe dintre sculpturile lui Brâncuşi s-au regăsit femeile care l-au iubit pasional pe artist. Se spune că Brâncuşi s-a bucurat de iubirile multor doamne şi domnişoare care, atrase de latura sa artistică, au sfârşit victime amorezate de complexa sa personalitate. (…)

 • Adevărul

De ce-şi dezgroapă moldovenii morţii după şapte ani. Adevăr sau mit: motivul pentru care nu ar putrezi toţi morţii sau ar fi găsiţi cu faţa în jos în sicriu

Practica dezgropării morţilor în zona Moldovei este veche de secole. Deşi, mai nou, este considerată o profanare, obiceiul continuă să fie păstrat, mai ales în zonele rurale. Doar de câţiva ani s-a renunţat la acest obicei şi preoţii au fost sfătuiţi de superiorii ierarhici să le explice enoriaşilor că trebuie să renunţe la dezgroparea morţilor după şapte ani. (…)

 • Adevărul

Top 30 cele mai frumoase destinaţii de văzut în România – recomandările celui mai cunoscut portal de călătorii din lume

Locuri dintre cele mai diferite, de la parcuri la castele, galerii de artă sau chiar un mall sunt în top 30 al destinaţiilor din România recomandate de site-ul tripadvisor.com, cea mai cunoscută platformă de călătorii din lume. (…)

• Adevărul

Ion Şt. Basgan, fascinanta poveste a inginerului petrolist din Vrancea care a îmbogăţit America

Una dintre cele mai ilustre personalităţi ale lumii ştiinţei şi tehnicii din ţara noastră, savantul Ion Basgan, s-a născut în Focşani în anul 1902 şi a trăit 78 de ani. Lumea petroliştilor îl consideră unul din geniile novatoare ale acestei ramuri, care s-a remarcat prin numeroase realizări de excepţie. (…)

 • Adevărul

Istoria ciudată a cartierului bucureştean Titan: groapa în care cadavrele ciumaţilor erau stropite cu var nestins

Cartierul Titan – Balta Albă din Bucureşti are în spate o poveste fascinantă pe care puţini o mai ştiu astăzi. Se spune că, în urmă cu multă vreme, aici erau aduse trupurile neînsufleţite ale celor răpuşi de ciumă, după care acestea erau stropite cu var nestins. (…)

 • EVZ

Amazoanele ucigașe care au terorizat o lume întreagă. Antrenate de mici să reziste la durere, treceau printre spini, tăiau fără milă capetele prizonierilor şi măcelăreau elefanţii (Galerie FOTO)

 Neînfricatele maşini de ucis, cele mai temute femei care au existat vreodată, aşa sunt descrise singurele amazoane atestate cu documente din istoria Terrei. Armata femeilor războinice din vestul Africii care a terorizat continentul negru timp de mai bine de 150 de ani, de-a lungul secolelor al XVIII-lea şi al XIX-lea: Amazoanele din Dahomey. Regatul Dahomey a fost întemeiat în secolul al XVII-lea în zona în care astăzi se găseşte statul Benin, mărginit la vest de Togo şi la est de Nigeria. (…)

• EVZ

Armata lui Hitler a fost lovită de moarte. Ce s-a întâmplat cu 57.000 de prizonieri germani în iulie 1944 (Galerie FOTO)

armata Hitler

Foto: evz.ro

Deşi aproape toată lumea a auzit de Debarcarea din Normandia, foarte puţini oameni cunosc detalii despre Operaţiunea Bagration, o acţiune militară mult mai amplă decât cea desfăşurată în celebra “Zi Z”.  57.000 de prizonieri germani au mărşăluit spre Moscova, după ce armata germană a fost învinsă în Belarus în timpul „Operaţiunii Bagration”, la 17 iulie 1944. Operaţiunea Bagration a fost cea mai de succes acţiune militară din cel de-Al Doilea Război Mondial. Ofensiva sovietică a fost lansată după ce trupele aliate au debarcat în Normandia şi a fost numită după un erou georgian care luptase împotriva lui Napoleon cu 130 de ani înainte. (…)

• Gândul

Descoperire cu totul surprinzătoare într-o catacombă din Cairo, „vizitată” de profanatorii de morminte din secolul 19: arheologii fac „un anunţ excepţional”

Egiptenii antici erau cunoscuţi pentru modul în care venerau animalele şi descoperirile recente ale arheologilor confirmă acest fapt. O incursiune recentă într-o catacombă din sudul capitalei Cairo a condus la o descoperire „excepţională” a arheologilor: aproape 8 milioane de cadavre mumificate ale unor câini au fost îngropate acolo timp de două mii de ani. (…)

• Gândul

După ani de săpături, arheologii au făcut o descoperire uriaşă în Etiopia: „Este adevărata Frumoasa Adormită”

Recent, lângă oraşul din nordul Etipiei Hawzien, au descoperit scheletul unei femei misterioase. După ani de săpături, arheologii au făcut o descoperire uriaşă în Etiopia: “Este adevărata Frumoasa Adormită”. “I-am spus aşa pentru că este aplecată într-o parte, cu mâna pusă la bărbie. A fost îngropată cu o oglindă de bronz în faţa ochilor, e înconjurată de artefacte cosmetice şi poartă un inel foarte frumos de bronz”, a spus Louise Schofield, unul dintre arheologii implicaţi în proiect. (…)

 • Gândul

1,5 milioane au murit, 1,5 milioane au supravieţuit în timpul asediului Leningradului. Descoperirea incredibilă făcută azi de cercetători după ce au recoltat mostre de la 206 de ruşi supravieţuitori

Doi ani, patru luni, două săptămâni şi câteva zile. Atât a durat Asediul Leningradului. Din cele trei milioane de persoane forţate să îndure frigul şi foamea, doar jumătate au supravieţuit. Iar pentru asta există o explicaţie ştiinţifică. (…)

• Jurnalul național

Tabără GRATUITĂ pentru tinerii interesaţi de istoria antică a României

Tineri din toate judeţele ţării vor putea lua parte la o tabără gratuită ce este dedicată pasionaţilor de istoria dacilor şi romanilor, evenimentul fiind programat în localitatea hunedoreană Costeşti, la poalele Munţilor Orăştiei, în perioada 3-8 august. Tabăra naţională de cultură, tradiţii şi civilizaţie dacică şi romană este organizată de către Direcţia Judeţeană pentru Tineret şi Sport (DJTS) Hunedoara, cei interesaţi fiind aşteptaţi să depună un formular de înscriere pe care îl pot accesa pe site-ul instituţiei, până la data de 20 iulie. (…)

• România Liberă

 Muzeul comunismului, la Bucureşti

Muzeul Comunismului

Foto: www.romanialibera.ro

Azi, de la ora 19.00, pe TVR 2 şi TVR HD, campania „Dreptul la memorie. Argumente pentru un muzeu al comunismului la Bucureşti“ – derulată pe parcursul a două luni – se încheie cu o ediţie specială. Ultima ediţie a campaniei va încerca să răspundă câtorva întrebări ce se pun referitor la realizarea practică a muzeului. Un obiectiv declarat al IICCMER este inaugurarea acestuia în anul centenarului Unirii. Un fapt este cert: avem nevoie de un muzeu dedicat perioadei comuniste. Rămân de discutat locul unde va fi situat, ce va fi expus în acest muzeu şi cum. (…)

• România Liberă

 Salvador Dali și Joan Miró, la Palatul Cesianu-Racoviță

Casa de licitații Lavacow organizează luni, 29 iunie, o licitație online, scoțând la vânzare lucrări de mare valoare ale unora dintre cei mai mari artiști plas­tici ai tuturor timpurilor precum Salvador Dalí, Joan Miró, Henri Matisse și Andy Warhol. O selecție din loturile licitației Lavacow din luna iunie poate fi admirată de către marele public la Palatul Cesianu-Racoviță din București. (…)

• România Liberă

 Sinagoga din Constanța va fi reabilitată și va intra în circuitul turistic

Puțini oameni ar fi crezut că sinagoga din Constanța va mai fi reabilitată vreodată. Dacă ați fi văzut clădirea în ultimii zece ani, de când este lăsată în paragină, cu siguranță că nu ați fi pariat prea mulți bani că va redeveni vreodată ce a fost. S-a spus chiar că se dorește dărâmarea ei, pentru că terenul care îi aparține este valoros din punct de vedere imobiliar.

• România Liberă

RĂZBOIUL COREEI, conflictul care a împărţit un popor între democraţie şi comunism (Galerie FOTO)

Pe 25 iunie 1950 armata Coreei de Nord au invad Sudul Peninsulei. Acest act este considerat ca fiind primul conflict armat important din Războiul Rece. Războiul a pornit din cauza delimitării fizice a Coreei printr-un acord al Aliaților în Războiul Pacificului. Peninsula Coreea a aparținut Japoniei din 1910 până la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial. (…)

• România Liberă

 Vernisajul expoziţiei faunistice Africa, în Galați

La Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii „Răsvan Angheluţă“ Galaţi a avut loc ieri vernisajul expoziţiei „Africa“, realizată în parteneriat cu Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa“ Bucureşti şi cu Jan Hagen, colecţionar privat de origine norvegiană, stabilit la Brăila.(…)

• B1 TV

Regele Mihai a câștigat un proces cu statul privind șase hectare de teren din domeniul de la Săvârșin care au fost trecute în proprietatea statului

Regele Mihai a primit câștig de cauză într-un proces în care s-a judecat cu statul român pentru anularea unei Hotărâri de Guvern prin care şase hectare de teren din domeniul de la Săvârşin i-au fost luate. Decizia aparține Înaltei Curți de Casație și Justiție și este definitivă. (…)

• Pro TV

Lupte medievale, tabere istorice sau ateliere de meșteșugărit – doar câteva dintre atracțiile pentru cei care vor merge la festivalul medieval de la Vatra. Pregătirile sunt în toi (Video)

Lupte medievale, tabere istorice sau ateliere de mesteșugărit sunt doar câteva dintre atracțiile din acest an pentru cei care vor merge la festivalul medieval. Vizitatorii vor avea ocazia să asiste la o reproducere a bătăliei lui Ștefan cel Mare de la Podul Înalt. Astăzi pregătirile erau în toi la complexul turistic. Pregătirile sunt pe ultima suta de metri pentru marele eveniment. Turiștii din diverse țări nu conteneau să vină pentru a lua parte la Festivalul medieval. Pentru că sunt din Moldova, acești participanți au reușit deja să amenajeze o tabără istorică londoneză. (…)

• Pro TV

Expoziție istorică: Lucrările lui Michelangelo, afișate în Mexic pentru prima dată (VIDEO)

Expozitie istorică în Mexic. Cele mai cunoscute picturi ale lui Michelangelo și Leonardo Da Vinci sunt expuse în aceste zile într-un muzeu din Mexic. Sute de iubitori de artă au venit să admire operele acestor maeștri. “Botezul lui Hristos”, “Buna Vestire”, “Portretul unui muzician” și alte picturi celebre sunt prezentate publicului larg în Mexic. Este pentru prima dată când lucrările lui Michelangelo sunt afișate în această țară. (…)