• Agepres
De Sânzâiene, Bucureștiul sărbătorește IA
Ateliere de creație, concerte în aer liber, sesiuni foto și alte surprize menite să celebreze IA românească vor avea loc miercuri în Capitală. De Ziua Internațională a Iei, Creart — Centrul de Creație, Artă și Tradiție al Primăriei Municipiului București organizează un eveniment urban, contemporan, românesc, numit IEsc, care se va desfășura în Grădina cu Filme din Piața Lahovari nr. 7. (…)
• Adevărul
Vechile legende româneşti arată că poporul nostru a practicat sacrificii ritualice până în Evul Mediu. Specialiştii au identificat aşa numitele ”jertfe de construcţie”, fiind sacrificate animale sau chiar oameni pentru durabilitatea unui edificiu, în special mănăstiri voievodale. Însuşi voievodul Ştefan cel Mare ar fi comandat un astfel de sacrificiu. Vechile legende medievale româneşti, dezvăluie practici păgâne, extrem de conservatoare şi de multe ori sângeroase ale strămoşilor noştrii. Este vorba în principal de acele ”mituri de întemeiere sau construcţie”, despre care specialiştii spun că pornesc de la o bază reală, de la practici care au avut loc într-un timp istoric binedefinit. (…)
• Adevărul
Alexandru cel Bun, primul mare domnitor al Moldovei, a avut patru neveste. Primele două neveste au murit, iar de cea de-a treia a divorţat pentru că a refuzat să treacă la catolicism. Ultima soţie i-a rămas alături până a murit. Primul mare domnitor al Moldovei şi-a căpătat titulatura de ”cel Bun” abia după moarte. Câtă vreme a domnit peste Moldova, mai bine de 30 de ani, a fost Alexandru Vodă Cel Bătrân. Potrivit „Letopiseţului” lui Grigore Ureche, a fost primul din neamul Bogdăneştilor care a purtat nume de botez grecesc. Titulatura de ”cel Bun” a primit-o după moarte pentru faptul că de-a lungul celor trei decenii de domnie a ţinut Moldova departe de conflicte, fiind un foarte bun diplomat. (…)
• Adevărul
Vacanţă la castel. Cât costă o noapte de cazare în cele mai frumoase reşedinţe princiare din România
Cuvintele castel şi palat ne duc cu gândul la o reşedinţă luxoasă, care aparţine regilor şi prinţeselor, un loc unde omul de rând nu poate decât să arunce o privire timidă. În România există însă reşedinţe de o frumuseţe aparte, unde putem petrece un weekend sau un sejur la preţuri accesibile. (…)
• Adevărul
În urmă cu mai bine de 160 de ani, centrul Bucureştiului a fost mistuit de flăcări înalte de câţiva metri care au distrus mii de prăvălii, case şi biserici. Ca prin minune, icoana Sfântul Anton, care se afla în biserica cu acelaşi nume, a rămas intactă. În schimb, o legendă urbană spune că cei care se aflau în biserică au murit în flăcările enorme. (…)
• Adevărul
Peştera Tăuşoare situată în Bistriţa-Năsăud ajută la rescrierea hărţii geologice a lumii, într-un proiect în premieră în lume, desfâşurat de cercetătorii români şi francezi. Se încearcă stabilirea, la nivel continental, a caracteristicilor ultimului interglaciar, care a avut loc acum 125.000 de ani. La cercetarea ştiinţifică se foloseşte aparatură concepută chiar de specialiştii speologi români. (…)
• Adevărul
Cea mai mare ie din România va fi “croită”, la Târgovişte, de Ziua Universală a Iei
Miercuri, în ziua de Sânziene, care a devenit de câţiva ani Ziua Universală a Iei, un grup de entuziaşti de la ”Clubul Victorioşilor”, cu ajutorul colaboratorilor, încearcă să stabilească un record naţional. Pe un contur de ie vor aşeza una lângă alta câteva zeci de bluze tradiţionale româneşti şi, de jur împrejur, vor flanca această ie uriaşă cu copii, tineri şi adulţi, toţi îmbrăcaţi ca odinioară.
• Adevărul
Ziua Universală a Iei, sărbătorită şi în Râmnicu Vâlcea. Doamnele sunt invitate, miercuri, să defileze îmbrăcate în bluze tradiţionale prin centrul oraşului. (…)
• Adevărul
Cele mai mari moschei din lume
La începutul acestei luni, comunitatea musulmană din România a anunţat că la Bucureşti se va construi cea mai mare moschee din România, pe o suprafaţă de 11.000 de metri pătraţi. Într-o perioadă în care islamul este tot mai des asociat cu jihadism şi fundamentalism – liderii musulmani fac eforturi pentru a explica adevăratele principii ale religiei musulmane, promovând cele mai mari moschei din lume drept oaze de linişte şi regăsire spirituală. (…)
• Adevărul
În multitudinea de declaraţii, opinii, comentarii şi luări de poziţie ale decidenţilor politico-militari ai spaţiului euroatlantic privind criza din Ucraina, cele declarate de către generalul american Philip Breedlove, comandantul Forţelor Aliate ale NATO în Europa (SACEUR), pe 4 mai 2015 în faţa Comitetului pentru Servicii Armate din Senatul SUA, provoacă îngrijorare.
• Evenimentul Zilei
Spectaculosul apartament londonez în care dormeau Jackie şi Aristotel Onassis (Galerie FOTO)
Unul dintre cele mai faimoase şi mai puternice cupluri din lume Jackie şi Aristotel Onassis avea un nivel de trai absolut năucitor, prin care încercau cumva să compenseze nenorocirile cu care-i încercase viaţa. Şi totuşi, ori de câte ori, veneau la Londra, Jackie şi Aristotel preferau “să tragă” în apartamentul din Mayfair, cu trei dormitoare, al Christinei Onassis, fiica atât de nefericită a magnatului grec, victimă a egoismului propriilor părinţi şi ulterior a vânătorilor de zestre.
• Gândul
Aripile monumentului anticomunist ce va fi amplasat în Piaţa Presei sunt aproape gata
Aripile monumentului anticomunist, ce va fi amplasat în Piaţa Presei Libere, sunt aproape gata, a declarat marţi, pentru AGERPRES, directorul Administraţiei Monumentelor şi Patrimoniului Turistic, Traian Radu Negrei. (…)
• RTV.net
Oraşul Petra, perla Orientului Mijlociu
Este perioada vacanţelor şi dacă nu v-aţi ales încă destinaţia, venim cu o soluţie: Iordania este una dintre principalele atracţii ale Orientului Mijlociu. Cel mai cunoscut obiectiv turistic este fără îndoială Petra, oraşul săpat în stâncă roşiatică acum peste 2.000 de ani. (…)
• RTV.net
Mai mulţi cercetători suedezi au deshumat un episcop mort acum 336 de ani. Cu toate acestea, ei au făcut o descoperire incredibilă în sicriu. După ce timp de peste trei secole s-a odihnit în sicriul său, episcopul de Lund, Peder Winstrup, a fost deshumat de arheologi. Inedit este faptul că cercetătorii suedezi au găsit în coşciug, la picioarele episcopului, cadavrul unui bebeluş. (…)
• Realitatea.net
De ce rușii au rezistat în iarna cruntă din Al Doilea Război Mondial!
Odată cu invazia Uniunii Sovietice, principalul plan al Grupului de Armate Nord era avansarea către Leningrad și capturarea orașului care purta numele ”părintelui” revoluției. Ajutați de către aliații lor finlandezi din nord, germanii au reușit să pună încercuiască unul dintre cele mai mari și mai populate orașe ale Uniunii Sovietice. Conform anumitor zvonuri, cruzimea lui Stalin a ieșit aici încă o dată la suprafață. Dorind cu orice preț să oprească invadatorul, acesta a interzis evacuarea persoanelor din oraș sub pretextul că, astfel, soldații vor lupta mai bine. (…)