• Agerpres

Colecție de ii cu ciupag roșu de acum 100 de ani, la Muzeul de Etnografie din Târgu Mureș

ieMuzeul de Etnografie și Artă Populară din Târgu Mureș deține o colecție impresionantă de cămăși cu ciupag roșu – partea iei de la brâu în sus, care are cusături deosebite – specifică portului popular cu trup vânăt din zona Mureșului, care a fost adunată chiar de către Aurel Filimon, cel care a întemeiat primul muzeu la Târgu Mureș, în 1934. (…)

• Agerpres

Expozițiile Muzeului de Etnografie din Târgu Mureș, vizitate gratuit de către persoanele îmbrăcate în ii

De Ziua Universală a Iei Românești, angajații Muzeului de Etnografie și Artă Populară din Târgu Mureș au pregătit vizitatorilor o serie de surprize, astfel că toți muzeografii vor fi îmbrăcați în port popular, iar vizitatorii îmbrăcați în ii vor avea acces gratuit la cele două mari expoziții. (…)

• Agerpres

LĂCAȘURI DE CULT: Mănăstirea Strehaia

Mănăstirea Strehaia cu hramul “Sfânta Treime” se află în centrul localității Strehaia, județul Mehedinți, în imediata apropiere a drumului european ce leagă Drobeta Turnu Severin de Craiova. (…)

• Adevărul

Cine a fost Baba Novac, credinciosul general al lui Mihai Viteazul, ucis de unguri în chinuri groaznice şi devorat de corbi

Baba Novac +

FOTO: Arhivă Adevărul

Baba Novac a fost unul dintre cei mai destoinici generali ai domnitorului Mihai Viteazul, care i-a stat alături în toate încercările.  Acest erou legendar, de origine sârbă, s-a născut în jurul anilor 1520 în satul Poreci, din Serbia, aproape de Dunăre. De mic copil, a învăţat cum să mânuiască sabia în luptă pentru a-şi apăra credinţa ortodoxă în faţa invadatorilor otomani. (…)

• Adevărul

De ce ne primim oaspeţii cu pâine şi sare – tradiţii şi superstiţii. Misterele jurământului unei religii medievale secrete

Potrivit istoricilor, primele mărturii ale acestei forme ritualice de ospitalitate sunt precreştine, iar oferirea pâinii (la început erau boabe de grâu) şi sării era un semn acceptare faţă de cel care venea în casa sau în ţinutul cuiva. Pâinea şi sarea dau însă o sumedenie de alte credinţe şi obiceiuri. (…)

• Adevărul

Voievozii homosexuali ai Moldovei şi ai Ţării Româneşti. Radu cel Frumos şi Petru Cercel, bănuiţi de „blestemăţii“ sexuale cu sultani şi regi occidentali

Deşi homosexualiatea în istoria românilor este un subiect tabu, au fost istorici care au lansat o serie de ipoteze asupra vieţii sexuale a unor voievozi. Nu mai puţin de şase dintre domnitorii Moldovei şi Ţării Româneşti sunt bănuiţi de homosexualitate sau bisexualitate, având amanţi de origine turcă, sau făcând parte din grupurile de travestiţi ale regilor apuseni. (…)

• Adevărul

Cum îl fila Securitatea pe filosoful Noica: „A reluat legăturile cu legionarii trădători de patrie Cioran Emil, Eliade Mircea“ – note informative

 „Noica a fost filat ca un obiectiv militar“ avea să afirme Andrei Pleşu, despre Securitatea care l-a urmărit pe filozof pe tot parcursul vieţii, indiferent că acesta s-a aflat la Bucureşti, în Păltiniş sau în alte părţi. Documentele despre filajul Securităţii au fost publicate de către Dora Mezdrea în volumul „Constantin Noica în Arhiva Securităţii” apărut în anul 2009 la Editura Humanitas. Dosarul din care provin documentele prezentate în carte are 14 volume, şi acoperă perioada 1945-1978. „Noica a „beneficiat” însă de atenţia Securităţii pe toată durata vieţii trăite în comunism, având parte de diferite alte dosare”, notează autoarea în volumul menţionat. (…)

 • Adevărul

Cele mai lungi tuneluri din România. Tunelul rutier Capra-Bâlea de pe Transfăgărăşan, cel mai lung din ţară, săpat în munte cu 20 de tone de dinamită

România ocupă un loc codaş în Europa în privinţa tunelurilor rutiere şi feroviare. În anul 2015, cele mai lungi tuneluri rămân cele construite în urmă cu aproape un secol sau în perioada comunistă. Singurul tunel de luat în seamă, care ocupă locul trei în ceea ce priveşte lungimea, a fost construit în anul 2004, pe drumul dintre Gheorghieni-Bicaz. (…)

• Adevărul

Comoara din lemn: secretele celor patru biserici dintr-o comună dâmboviţeană incluse în patrimoniul cultural naţional şi în UNESCO

icoane

FOTO: Arhivă Adevărul

Comuna Cobia, din judeţul Dâmboviţa, deţine patru din cele mai vechi şi bine păstrate bisericuţe construite din lemn, în secolele XVII-XVIII. Construcţiile au fost incluse în patrimoniul cultural naţional şi în UNESCO. Bisericile de lemn se află pe teritoriul fostei comune Cobia de Sus, în satele Frasin Deal (Copăcei şi Serbeşti), în Frasin Vale şi Mislea. Toate sunt situate în puncte izolate pentru a fi ferite din calea răufăcatorilor. Este vorba de Biserica de lemn Frasin Deal din comuna Cobia, Biserica de lemn Sf. Arhangheli Serbeşti, Biserica de lemn Sf. Nicolae din satul Mislea şi Biserica din lemn “Cuvioasa Parascheva”. (…)

• Adevărul

Curiozităţi despre Mănăstirea Putna – Ierusalimul Neamului Românesc

Putna

FOTO: Arhivă Adevărul

Mănăstirea Putna este cel mai important lăcaş de cult ridicat de domnitorul moldovean Ştefan cel Mare. Chiar dacă este cunoscută în întreaga ţară, despre mănăstire nu se ştiu unele detalii, aşa că vom prezenta în continuare câteva curiozităţi despre Mănăstirea Putna. Mănăstirea Putna, situată la 72 de kilometri de Cetatea de Scaun a Sucevei, este cea mai importantă ctitorie a lui Ştefan cel Mare, care a fost concepută pentru a servi ca necropolă domnească pentru marele voievod şi familia sa. (…)

 • Evenimentul Zilei

 Mai mult ca sigur că nu ştiai: Cum s-au împrietenit ROMÂNII cu şampania

Era prin anul 1710, când Rusia “a pornit război împotriva împărăţiei otomane”. Iar tocmai atunci româ¢nii au făcut cunoştinţă cu şampania. Cum? Aflăm din letopiseţul lui Ion Neculce… Iată ce scria cronicarul: “Atunci, marele Petru Alexievici, împăratul Moscului, trecând Prutul, au venit drept la târgul Iaşilor, împreună cu împărăteasa lui, anume Ecaterina. (…)

• Gândul

Oamenii de ştiinţă din România au făcut o descoperire care confirmă o teorie mai veche despre evoluţia omului

Un fragment de maxilar uman descoperit în Peştera cu Oase din sud-vestul României a oferit oamenilor de ştiinţă o dovadă certă care atestă încrucişările dintre omul modern şi omul de Neanderthal pe teritoriul Europei în urmă cu aproximativ 40.000 de ani. (…)

• Gândul

 O descoperire făcută în Arhipelagul Arctic rezolvă un mister vechi de 170 de ani

erebus-b

Terror şi Erebus în Noua Zeelandă, în 1841 (foto: Wikipedia)

Sir John Franklin a plecat cu două nave, HMS Erebus şi HMS Terror, în 1845 pentru a explora o nouă rută nordică din Anglia spre Canada. Cele două vase au rămas blocate în gheaţă lângă insula King William, iar apoi nu s-a mai auzit nimic de ele. Franklin a murit pe 11 iunie 1847, potrivit unei note descoperite pe insulă. (…)

• România Liberă

Descoperire de excepție pentru România: Schelet al strămoşului elefantului, găsit în Vaslui

Fragmente dintr-un schelet al unui strămoş al elefantului care a trăit în urmă cu şapte – opt milioane de ani, în arealul Podişului Moldovei, au fost descoperite în malul unui drum comunal din Vaslui. (…)

• ziare.com

Armata SUA, experimente cu gaz mustar pe soldați: Grupați pe rase și comparați

soldati

Foto: Hepta.ro

Pentagonul a recunoscut în urmă cu decenii că a ordonat trupelor americane să facă experimente cu gaz muștar, însa acum s-a descoperit că militarii îi grupau pe subiecți în funcție de rasă și comparau rezultatele cu cele “normale” asupra albilor. Armata a testat, în Al Doilea Război Mondial, gazul muștar (sau iperită – agent chimic foarte persistent, al cărui efect durează mai multe zile) și alte arme chimice pe aproximativ 60.000 de soldați ai trupelor inamice, se arată într-o investigație NPR. (…)

• Antena 3

Urmaşii dinastiei Romanov sunt invitaţi să se întoarcă în Rusia. Ei vor putea să îşi aleagă orice palat din St. Petersburg sau Crimeea

Vladimir Petrov, adjunctul Adunării Legislative Ruse, este de părere că întoarcerea familiei regale în Rusia ar fi un simbol “al puterii de renaştere spirituală a poporului rus”. Petrov sugerează că revenirea urmaşilor familiei Romanov în Rusia ar fi de bun augur în acest moment, iar ei vor fi liberi să aleagă ca reşedinţă permanentă unul dintre palatele din St. Petersburg sau Crimeea. (…)