• Agerpres
ISTORII ALE MĂRCILOR DE MAȘINI: Mitsubishi
Istoria Mitsubishi Motors începe în 1870, când tânărul antreprenor japonez Yataro Iwasaki a decis să pornească o afacere pe cont propriu, compania navală Tsukumo Shokai. Pentru a crea logo-ul companiei el a folosit emblema familiei sale alcătuită din trei diamante și emblema clanului Tosa, alcătuită din trei frunze de stejar unite. Logo-ul actual reprezintă trei diamante unite și a fost înregistrat în 1941. (…)
• Agerpres
Muzeul Ceasului din municipiul Ploiești, singurul de acest fel din România, a primit din partea TripAdvisor ‘Certificatul de excelență 2015’, ca urmare a recenziilor favorabile ale turiștilor. (…)
• Hotnews
Egipt: Arheologii estimează că în catacombele lui Anubis se găseau 8 milioane de câini mumificați
Egiptenii sunt celebri pentru tehnicile de mumificare și pentru cultul religios ce implică multe animale atent conservate, însa cele mai noi estimari i-au uimit și pe arheologi. În catacombele zeului Anubis de lângă Saqqara, arheologii britanici care le-au studiat estimează că s-au aflat la un moment dat opt milioane de câini mumificați. Prin mumii, egiptenii credeau ca deschid o punte către viața de apoi, iar Anubis, zeul jumătate om-jumătate câine era extrem de respectat. (…)
• Mediafax
Casa Cesianu, clădire monument istoric, a fost deschisă luni, în prezenţa primarului general Sorin Oprescu, după finalizarea lucrărilor de consolidare, începute în toamna lui 2013, după ce 67 de ani a fost folosită ca depozit pentru colecţii din patrimoniul Muzeului Municipiului Bucureşti.(…)
• Adevărul
O legendă veche din Munţii Orăştiei spune că în noaptea de Sânziene flăcările bat pe comori, iar oamenii pot vedea, deasupra locurilor unde acestea au fost ascunse, scântei ridicându-se spre cer. Mirajul aurului i-a îndemnat pe oameni, de secole, să scotocească ascunzişurile munţilor unde s-au aşezat strămoşii noştri. O serie de descoperiri din Sarmizegetusa Regia a scos la iveală bogăţia vechilor locuitori ai acestui ţinut. (…)
• Adevărul
Chiar dacă în memoria colectivă, Ştefan cel Mare este văzut ca un bărbat care ar avea o mulţime de copii din afara căsătoriei, istoricii au reuşit să arate că singurul fiu nelegitim al lui Ştefan este Petru Rareş. Comuniştii sunt cei care au pornit o campanie de denigrare a marelui voievod, reuşind să-i determine pe scriitorii vremii să-i construiască lui Ştefan un portret de şoţ infidel. Ştefan cel Mare, cunoscutul voievod al Moldovei, a căpătat de-a lungul timpului imaginea unui bărbat care a călcat de mai multe ori strâmb în afara căsătoriei însă această legendă nu a putut fi confirmată de istorici. (…)
• Adevărul
Singurele clişee fotografice care surprind Marea Adunare Naţională de la 1918 au fost realizate de Samoilă Mârza. “Fotograful Unirii”, care cel mai probabil în alte ţări ar fi avut parte de recunoaştere şi de o soartă fericită, în România unită a avut un final trist, în sărăcie şi uitare. În cimitirul Maieri din Alba Iulia, pe una dintre alei se află uitată de lume piatra funerară a lui Samoilă Mârza. Doar fotografia realizată de acesta pe 1 decembrie 1918 mai aminteşte de cel care a fost cel mai important martor al Marii Adunări Naţionale, singurul fotograf român care a imortalizat pe cinci plăci momentul istoric atât de important. (…)
• Adevărul
Singurul loc din lume unde pot fi găsiţi sfinţi cu aureole negre este Ipoteştiul. În biserica ridicată după moartea poetului Mihai Eminescu, chiar lângă casa copilăriei sale, până şi mucenicii desenaţi pe zidăria naosului ţin doliu. Specialiştii explică de ce canonul bisericesc a fost schimbat la Ipoteşti. (…)
• Adevărul
Supranumită „Lebăda Mediteranei”, motonava a navigat pe Marea Neagră şi Mediterana din 1938 până în 1975. Patru ani mai târziu s-a scufundat la Dana 18 din Portul Galaţi. Lansată la apă pe 11 februarie 1938, motonava „Transilvania” şi-a început cursele Marea Neagră – Mediterana în acelaşi an, pe 26 iunie. Fascinaţi de luxoasa navă, occidentalii şi-au făcut vacanţele pe acest traseu timp de 30 de ani. Anii au trecut şi motonava aflată în patrimoniul Navrom Constanţa a început să dea semne că are nevoie de reparaţii generale şi reamenajări, astfel că, în 1979 a fost adusă în Portul Galaţi unde mai mulţi specialişti ai Şantierului Naval urmau să se ocupe de ea. (…)
• EVZ
În timp ce Armata Roşie şi soldaţii Alianţei strângeau Germania nazistă, către finalul celui de-Al Doilea Război mondial, ca într-un cleşte, rata sinuciderilor în rândul germanilor a crescut teribil. Mii de germani s-au sinucis în primăvara anului 1945, de frica ocupaţiei şi de teama abuzurilor pe care le-ar putea suferi din partea învingătorilor. (…)
• EVZ
Ultima fotografie a lui Adolf Hitler a fost realizată cu două zile înainte ca dictatorul nazist să se sinucidă şi l-a surprins în faţa buncărului său din Berlin, privind dezastrul creat de bombardamentele aviaţiei aliate. (…)
• EVZ
Un căpitan din marina americană şi un istoric au făcut o descoperire incredibilă, în timp ce căutau, în munţii din Luxemburg, obiecte rămase după Bătălia de la Bulge, din Al Doilea Război Mondial. Căpitanul Mark D. Anderson şi istoricul Jean Muller au descoperit, cu ajutorul detectorului de metale, o groapă săpată pentru adăpost în timpul bătăliei. În interiorul ei au găsit lucrurile care au aparţinut soldatului american Louis J. Archambeau, ucis în timpul bătăliei. (…)
• România Liberă
Desenele lui Hitler au stârnit atenția iubitorilor de artă. Cu cât au fost vândute operele de artă
Mai multe acuarele şi desene realizate de Adolf Hitler au fost vândute cu aproape 400.000 de euro la o licitaţie organizată de casa Weidler, în oraşul Nürnberg din Germania. (…)
• B1 TV
Monument de interes național din Dobrogea, transformat în stână
Cetatea getică de la Beștepe a rămas doar un mal de pământ, pentru că aici s-a construit o stână. Deși fortificația veche de mai bine de 2.300 de ani, se află pe lista monumentelor de interes național, autoritățile locale n-au făcut nimic să le protejeze şi nici măcar nu au habar că e obligația lor să facă asta. Managerul Institutului de Cercetări Eco-Muzeale, Sorin Ailincăi, precizează că în cazul în care autoritățile nu vor lua măsuri în cel mai scurt timp, există riscul ca acest sit să fie parțial distrus. (…)
• Realitatea.net
Descoperire uluitoare: arheologii au găsit semnele unei civilizații necunoscute în Brazilia
Peste 200 de structuri circulare şi dreptunghiulare au fost descoperite în inima pădurii amazoniene, după ce acel teritoriu a fost supus unei despăduriri accelerate. Descoperirea a fost făcută în apropiere de graniţa dintre Brazilia şi Bolivia, unde defrișările au fost realizate pentru a asigura nevoile alimentare ale fermelor de animale din regiune. (…)
• România.net
Misterele de sub pavajul Bucureştilor: Băile valahe
Băile valahe! N-a mai rămas nici urmă din aceste tainice aşezăminte care făceau parte, cândva, din viaţa cotidiană a oraşului. Le aducem însă în lumina difuză a teraselor bucureştene de fiţe din paginile scrise cândva de un călător – Stanislas Bellanger, un franţuz care s-a ivit pentru prima dată pe malurile Dâmboviţei pe la 1836, când venise să regleze nişte chestiuni juridice, ca moştenitor al unchiului său, un oarecare Parrent, fost consul al Franţei la Bucureşti. (…)