• Agerpres
Dâmbovița: Paradă medievală la Festivalul Dracula de la Târgoviște
Parada medievală deschisă de domnitorul Vlad Țepeș și din care au făcut parte oșteni cu torțe și făclii, domni și domnițe a avut loc, vineri seara, la Târgoviște, în cadrul Festivalului Dracula. Parada a avut ca traseu Gara Târgoviște — Bulevardul Carol I — Bulevardul Mircea cel Bătrân — Calea Domnească — Parcul Chindia. Garda cetății, ateliere medievale, spectacol medieval ”Dracula”, târg al meșterilor, concerte la Curtea Domnească fac parte din Festivalul Dracula de la Târgoviște, ce are loc în perioada 16-21 iunie. (…)
• Adevărul
Cuvinte dacice păstrate în limba română
Există mai bine de 150 de cuvinte dacice păstrate în limba română, potrivit mai multor oameni de ştiinţă, ca Dimitrie Cantemir, Bogdan Petriceicu Haşdeu sau istoricul Ioan Iosif Russu, care s-au dedicat studierii limbilor vechi. Multe dintre cuvintele care se presupune că sunt moştenite din limba dacă sunt folosite astăzi în mod frecvent în vorbirea comună, altele mai sunt rostite doar în unele regiuni ale ţării. (…)
• Adevărul
Valeria Messalina, cea de-a treia soţie a împăratului Claudius, a rămas în istorie sinonimă cu viciul, desfrânarea şi manipularea. Căsătorită la numai 20 de ani cu Claudius, care era cu aproape 30 de ani mai mare decât ea, Messalina s-ar fi culcat cu 8.000 de bărbaţi, vestite fiind concursurile în care reuşea să satisfacă mai mulţi parteneri decât prostituatele înfruntate. (…)
• Adevărul
Pentru cei care caută o destinaţie romantică plină de istorie, locul perfect este Cetatea fortificată de la Câlnic. Situată în centrul comunei cu acelaşi nume, din partea de sud-est a judeţului Alba, construcţia datează de secole şi, datorită frumuseţii şi modului în care s-a păstrat, a fost inclusă pe lista monumentelor protejate de UNESCO. (…)
• Adevărul
Principesa Ileana, fiica reginei Maria şi a regelui Ferdinand, şi-a dedicat viaţa ajutorării semenilor. A fost infirmieră pentru soldaţii răniţi în primul şi cel de-al doilea război mondial. A înfiinţat un spital pentru răniţi în ţară şi un centru pentru refugiaţi, în exil. A devenit Maica Alexandria când s-a călugărit la vârsta de 52 de ani. (…)
• Adevărul
Moartea revoluţionarului Tudor Vladimirescu este şi astăzi plină de mister, mai ales că legenda spune că el ar fi supravieţuit atentatului din 1821 şi ar fi slujit, apoi, mulţi ani ca şi călugăr la Mânăstirea Polovragi. Tudor Vladimirescu, revoluţionarul din Vladimirii Gorjului, a pierit în urma unui complot pus la cale de căpeteniile greceşti Iordache Olimpiotul, Ioan Farmache, Hagi Prodan şi Dimitrie Macedonschi, ultimii doi din tabăra lui Tudor. (…)
• Adevărul
Muzeul barajului de la Porţile de Fier I îşi aşteaptă turiştii cu braţele deschise. Prezintă piese de istorie şi etnografie din zona Porţilor de Fier, exponate legate de construirea hidrocentralei de pe Dunăre, dar şi o moară de apă, considerată precursoarea turbinei moderne Pelton. Turiştii pot coborî în Sala turbinelor, unde se pot admira cele şase turbine Kaplan. (…)
• Adevărul
Prietenă şi confidentă a mareului istoric Nicolae Iorga, guvernantă în casa dramaturgului Ion Luca Caragiale, Elena Farago (Fatma) a avut un destin tragic, desprins, parcă, din romane. „Nu am cultură oficială, decât două clase secundare. Am învăţat şi citit singură tot ce am vrut să ştiu”, menţiona poeta Elena Farago într-o scrisoare adresată lui Gheorghe Bogdan-Duică. Poeta fără “cultură oficială” şi-a sacrificat copilăria pentru a avea grijă de tată şi fraţi după ce a rămas orfană de mamă. Situaţia dramatică a căpătat accente greu de imaginat după ce s-a stins din viaţă şi tatăl acesteia. (…)
• Adevărul
În 1902, I.L. Caragiale l-a dat în judecată pe publicistul C.Al. Ionescu (Caion) care l-a acuzat în mai multe rânduri, în public, că ar fi plagiat nuvela „Năpasta“. În urma procesului, la care Caragiale a fost reprezentat de Barbu Delavrancea, scârbit de turnura lucrurilor, nenea Iancu pleacă definitiv din ţară. (…)
• Adevărul
Căluşul este unul dintre cele mai valoroase dansuri tradiţional al ţării noastre. Istorici cunoscuţi precum Dimitrie Cantemir sau Mircea Eliade s-au aplecat asupra studierii acestui obicei străvechi care, anual, în luna iunie, umple zona Olteniei cu sunetul său atât de familial. Dansul în sine nu este unul întâmplător, iar costumul unui căluşar trebuie să îndeplinească anumite cerinţe foarte clar stabilite ce au fiecare însemnătatea ei. (…)
• Adevărul
Aerul curat, igiena corporală, curăţenia vestimentară şi alimentaţia sănătoasă erau metodele prin care românii se fereau de boli acum un secol. Se credea că munca este, de asemenea, un aliat împotriva îmbolnăvirii, în vreme ce trândăvia ducea la boală. Ţăranii erau sfătuiţi de medic să mănânce şi să doarmă în funcţie de munca prestată. (…)
• Adevărul
Viaţa unui tănăr în comunism era împărţită între şcoală, şantiere muncitoreşti, Daciada şi camera lui, acolo unde putea să citească o carte bună, să asculte muzică, să-şi scrie gândurile pe hârtie. „Pentru tovarăşi şi pretini“, cu acest mesaj sunt întâmpinaţi constănţenii şi turiştii la expoziţia organizată de Consiliul Naţional de Studiere a Arhivelor Securităţii (CNSAS) la Muzeul de Istorie şi Arheologie Constanţa, deschisă până pe 17 iulie. (…)
• Adevărul
Piaţa Ovidiu, cinematograf în aer liber. Filme de top vor fi proiectate pe un ecran uriaş
Constănţenii şi turiştii vor putea viziona filme de top la cel mai mare cinematograf în aer liber, în Piaţa Ovidiu din Constanţa. În perioada 23 – 28 iunie, în Piaţa Ovidiu, va avea loc Nomad International Film Festival (IFF). Vor fi proiecţii de filme, spectacole de dans, expoziţii de port tradiţional şi pictură pe apă. Proiecţiile încep la ora 21.30, iar intrarea este gratuită. (…)
• Adevărul
Scurte extrase din scrisorile de despărţire trimise de marii filosofi ai lumii către fostele lor iubite sau foştii parteneri de viaţă, publicate de revista „New Yorker“, dezvăluie alte feţe ale celor mai importanţi gânditori de-a lungul istoriei: cuprinşi de gelozii, uri, romantisme şi, mai ales, frivolităţi. (…)
• Adevărul
Casa Robescu reprezintă o raritate arhitectonică în judeţul Galaţi, spun oamenii de cultură din oraş. Construită acum 120 de ani de Ion Mincu, Casa Robescu găzduieşte acum Palatul Copiilor din Galaţi şi reprezintă un adevărat pericol. (…)
• Evenimentul Zilei
Descoperire fascinantă în Egipt. Armata de căței mumificați a zeului Anubis
În Egiptul Antic, mulţi îl venerau pe Anubis, zeul care ghida spiritele morţilor în lumea de dincolo şi era descris ca fiind un bărbat cu cap de şacal. Recent în catacombele existente în apropiere de templul său sacru au fost descoperiţi aproape 8 milioane de căţei şi de câini adulţi mumificaţi. Tavanul catacombei conţine, de asemenea, fosile ale unui monstru marin antic, o vertebrată marină care a trăit cu mai bine de 48 de milioane de ani, dar nu se ştie însă cu exactitate dacă egiptenii acelei vremi au observat existenţa acestei fosile atunci când au construit mormântul pentru mumiile canine, spun cercetătorii. Multe dintre mumii s-au dezintegrat de-a lungul timpului sau au fost distruse de jefuitorii de morminte şi de industriaşii care le foloseau drept fertilizator. Chiar şi aşa, arheologii au găsit destul de multe dovezi care să sugereze că în economia antică egipteană, cultul lui Anubis era extrem de important. (…)
• Evenimentul Zilei
Lupte între daci și romani, la Festivalul Cetăților Dacice
200 de luptători daci și romani, nimfe și gladiatori, dar și zeci de voinici din cetățile dacice din Alba vor reînvia istoria. Trupa Phoenix, printre oaspeții speciali. În weekend, vechiul Apoulon se va întoarce cu peste 2.000 de ani în urmă. 200 de luptători daci și romani, nimfe și gladiatori, dar și zeci de voinici din cetățile dacice din Alba vor reînvia istoria și legendele locale la Festivalul Cetăților Dacice. Printre invitați se numără și o trupă care a scris istorie: Phoenix. Aflat la a IX-a ediție, evenimentul ce se desfășoară anual în preajma zilei de Sânziene are ca scop promovarea tradițiilor și a potențialului turistic al județului Alba. Festivalul aduce o noutate în acest an, evenimentul va fi organizat pe rând în toate cele cinci localități din Alba care au pe raza lor cetăți dacice. (…)
• România.net
Istoria neştiută a staţiunilor Vama Veche şi 2 Mai. De la Secta Castraţilor la “şerpărie”
Vama Veche şi 2 Mai sunt cele mai populare destinaţii estivale de pe litoralul românesc. În fiecare weekend atrag zeci de mii de turişti, însă puţini ştiu istoricul lor fascinant, plin de poveşti incredibile. Satul 2 Mai a fost înfiinţat de Mihail Kogălniceanu, în anul 1887. Numele său, potrivit istoricilor, ar fi legat de ziua de 2 mai 1864, când Alexandru Ioan Cuza a dizolvat adunarea legislativă a Principatelor Unite ale Moldovei şi Ţării Româneşti pentru a-şi promova reformele. Primii oameni care s-au stabilit aici au fost câţiva ruşi scopiţi din secta Raskol, cunoscută drept secta castraţilor. (…)
• playtech.ro
10 invenții despre care nu știai că sunt făcute de români
România a dat mulți oameni de știință iluștri în medicină, tehnologie, aviație, inginerie și nu numai. Sunt multe invenții foarte cunoscute ale românilor, cum ar fi avionul cu reacție al lui Henri Coandă, dar mai există și câteva care este posibil să îți fi scăpat. Desigur, românii continuă să inventeze. De la cel mai complex scanner de avioane din Elveția la dispozitivul care alimentează mașinile cu lichid de parbriz, compatrioții noștri continuă să breveteze idei și concepte cel puțin ingenioase. (…)
• B1 TV
Cetatea Alba Iulia, locul doi în topul celor mai vizitate destinaţii turistice din România
Cetatea Alba Iulia a ajuns pe locul doi în topul celor mai vizitate destinaţii turistice din România, după Castelul Peleş, potrivit clasamentului realizat de TripAdvisor, cel mai cunoscut portal turistic. Câștigătorii topului sunt aleși pe baza voturilor date de cei care au vizitat fortificaţia. Schimbul de gardă din cetatea Alba Carolina, un ceremonial unic în ţară, este unul dintre motivele pentru care peste 300.000 de turişti din toată lumea vin aici în fiecare an. (…)
• România.net
MISTERE ÎN ROMÂNIA: Bisericile rupestre care alcătuiesc un triunghi sacru
Lângă Câmpulung Muscel, în schitul săpat în piatră, la Nămăești, atestat din secolul al XIV-lea, se află o icoană despre care se spune că a fost pictată de Sfântul Apostol Luca. La cererea Sfintei Maria, Apostolul Luca a pictat 12 icoane, care o reprezintă pe Maica Domnului cu pruncul. Una dintre icoane a fost dată Sfântului Andrei care a venit pe aceste meleaguri, după care a plecat în Dobrogea. Negăsind pe nimeni, el a ascuns icoana între stânci, într-o grotă, rostind cuvintele Noma est, nimeni nu este, de unde provine denumirea Nămăiești. (…)
• România.net
Puterea nebună a lui Adolf Hitler nu a avut seamăn pe parcursul a câţiva ani. La comanda soldaţilor săi, a semănat teroare în rândul celor care îndrăzneau să i se opună. Mai puţin se ştie că liderul nazist avea obsesie pentru relicve care credea că îl pot ajuta să se menţină în fruntea “imperiului” său. Unul dintre obiectele pe care voia să le aibă era suliţa lui Longinus, arma cu care un soldat roman i-a împuns coasta lui Iisus Hristos în timp ce se afla pe cruce. Hitler aflase că cine are lancea nu va pierde nicio bătălie niciodată. (…)