• Adevărul

Masa Mică a lui Brâncuşi, lăsată la mâna vandalilor. Este singura lucrare provenită de la Brâncuşi, în afară de Ansamblul monumental „Calea Eroilor”

Municipalitatea din Târgu Jiu pare mult mai preocupată de îngrijirea gazonului din centrul oraşului decât de lucrările de artă provenite de la marele sculptor Constantin Brâncuşi. Masa Mică sau Masa Rebut, aşa cum a mai fost denumită, aflată în curtea casei Barbu Gănescu, din zona centrală a oraşului, a ajuns bătaia de joc a oricui doreşte să o pângărească. (…)

 • Adevărul

Doamna Chiajna, singura româncă la conducerea armatei în război. Nepoata lui Ştefan cel Mare a ucis boieri şi a fost soacră de sultan

Doamna Chiajna, soţia voievodului muntean Mircea Ciobanul şi nepoata lui Ştefan cel Mare, a fost prima femeie care a condus o armată în bătălie. Chiajna a reuşit să pună pe scaunul domnesc doi voievozi, să conducă o ţară şi să asigure viitorul copiilor ei în vremuri tulburi. Vechile cronici vorbesc şi de cruzimea ei, decapitând în repetate rânduri boierii şi pretendenţii la tron. (…)

• Adevărul

Fenomenul Iulia Hașdeu, de la copilul genial care învăţa franceză la doi ani la fenomenele paranormale ale tatălui distrus de durere

Copilul genial al culturii române învăţa franceză la vârsta de doi ani şi scria nuvele la opt ani. Iulia Hasdeu a fost prima româncă admisă la Sorbona. A murit la 18 ani, lăsând în urmă un tată devastat de durere. Bogdan Petriceicu Hasdeu şi-a petrecut restul vieţii căutând prin toate mijloacele să menţină legătura cu spiritul fiicei sale. (…)

• Adevărul

Arsenie Boca şi Mişcarea Legionară: „Le-am dat sfatul insistent să renunţe la pistol, la răzbunare şi la alte păcate”

Arsenie Boca

Arsenie Boca, o fotografie din timpul anchetelor.
FOTO: marturisitorii.ro.

Arsenie Boca a ajuns în închisorile regimului comunist în urma acuzaţiilor privind legăturile sale cu Mişcarea Legionară. A fost urmărit ani întregi de Securitate, iar anchetatorii săi au adunat numeroase mărturii privind sprijinul pe care călugărul l-ar fi acordat legionarilor. În ciuda presiunilor exercitate asupra lui, Arsenie Boca a negat întotdeauna apartenenţa la Mişcarea Legionară sau vreo altă implicare politică. Părintele Arsenie Boca s-a ţinut departe de Mişcarea Legionară, chiar dacă presupusele legături cu membrii ei i-au adus ani de temniţă, de anchete şi au dus la scoaterea sa din rândul monahilor. Urmărirea informativă a fostului stareţ, pentru presupuse legături cu Mişcarea Legionară, a început în 1943, se arată în documentele păstrate în Arhivele fostei Securităţi. Un astfel de document, descoperit într-un dosar de anchetă al părintelui Arsenie Boca, datează în 17 iulie 1945 şi reprezintă o declaraţie autobiografică dată de acesta în arestul Râmnicu Vâlcii, unde a fost anchetat, pentru „legături cu legionarii”. (…)

• Adevărul

 Suferinţele ţăranului român din Ardeal, sub biciul maghiar şi jugul austriac. De ce teoria fugii asupriţilor peste Carpaţi este o fantasmă a istoriografiei ungureşti

  Rapoartele autorităţilor austriece din Transilvania înregistrează, după 1750, cu îngrijorare, plecarea masivă a forţei de muncă peste Carpaţi. Nu întâmplător, împărăteasa Maria Tereza a ordonat înfiinţarea unei comisii care să afle cauzele valului de emigrări peste munţi.

 „Există o serie de urbarii, descrieri de călătorie, izvoare diplomatice şi narative, care oglindesc fără nici un echivoc realităţile etno-confesionale din Transilvania: românii nu sunt numai populaţia cea mai numeroasă, dar sunt şi băştinaşii acestor locuri (urmaşi ai coloniştilor romani)“, se arată în lucrarea „Istoria Transilvaniei“, care-i are ca autori pe Ioan-Aurel Pop şi Ioan Bolovan. (…)

• Evenimentul Zilei

Muzeul Naţional de Artă al României invită tinerii cu vârste între 13 şi 19 ani să descopere „O poveste de Sânziene” la Muzeul „Theodor Pallady”

„O poveste de Sânziene” va putea fi descoperită, miercuri, 24 iunie 2015, în intervalul orar 18.00 – 22.00, la Muzeul „Theodor Pallady” sau Casa Melik.  Acesta este un proiect iniţiat în cadrul programului de voluntariat Consiliul Adolescenţilor (CADO), din care fac parte 16 elevi din mai multe licee din Bucureşti. (…)

• Evenimentul Zilei

Se macină făină … la muzeu

Glasul pietrelor de moară se aude din nou în Muzeul ASTRA. Mai mult, din toamnă, cele două mori, repuse în funcţiune, vor măcina cereale. Este vorba despre două mori expuse în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului – una de apă, cealaltă trasă de cai. Acum ambele sunt funcţionale. iar în toamna asta vor putea măcina fără probleme zeci de kilograme de cereale (porumb, grâu, secară, etc.). Făina produsă aici va fi folosită apoi în Muzeu, la Târgul de ţară, în atelierele de gătit. (…)

• Evenimentul Zilei

 Blestemul MIRESELOR MOARTE din România. Poveştile cutremurătoare care au ÎNGROZIT străinii

Printre numeroasele poveşti fantastice de pe la noi se numără şi câteva legate de nefericitele care au murit în chiar ziua nunţii lor şi care au rămas să bântuie pământul, incapabile să se împace cu soarta cruntă ce le-a fost rezervată. Zeci de persoane, în special bărbaţi, au murit înecate de-a lungul timpului în Lacul Fântânele, din Radovan (Dolj). Localnicii pun numeroasele tragedii pe seama blestemului unei mirese, despre care legendă spune că în anii ’40 s-a spânzurat în pădurea care înconjoară lacul. (…)

• România Liberă

Noaptea Albă a Institutelor Culturale

Noapte alba

Noaptea Albă a Institutelor Culturale
Foto: România Liberă

Cea de-a noua ediţie a evenimentului Noaptea Institutelor Culturale are loc în București azi, începând cu ora 16.00, și va aduce publicului un program variat. Coordonatorul ediţiei de anul acesta a Nopţii Institutelor Culturale, Institutul Francez, găzduieşte expoziţia “Cele mai frumoase cărţi din România” – un proiect cultural cu desfăşurare anuală, dedicat designului de carte. (…)

• Romaniatv.net

COMEMORARE dureroasă pentru români: 30 de ani de la tragedia de la Cenaclul Flacăra

Au trecut 30 de ani de la una dintre cele mai cumplite tragedii trăite vreodată de români. Şase oameni au murit călcaţi în picioare şi alte zeci au fost răniţi în timpul ultimului spectacol al Cenaclului Flacăra, pe stadionul Ilie Oană din Ploieşti. În timpul concertelor s-a stârnit o furtună puternică, iar oamenii s-au panicat în momentul în care a picat curentul electric şi au fugit spre ieşire. Incidentul cumplit a dus la interzicerea Cenaclului Flacăra.