• Agerpres

DOCUMENTAR: Se împlinesc 105 ani de la primul zbor al lui Aurel Vlaicu, pe dealul Cotrocenilor

VlaicuAurel Vlaicu s-a născut la 19 noiembrie 1882, la Binținți, în județul Hunedoara. A avut de la o vârstă fragedă înclinații către tehnică, iar în școala primară din satul natal era cunoscut ca un spirit deosebit de inventiv, el reparând ceasornice și încercând să construiască mici mașinării “perpetuum mobile”. (…)

• Agerpres

O inscripție pe un vas ceramic, din perioada regelui David, descoperită într-un oraș antic din Israel

Fragmentele unui vas ceramic vechi de trei milenii conțin inscripția numelui unui personaj biblic, contemporan cu regele David și demonstrează, alături de alte trei inscripții din aceeași perioadă, că scrierea era mai răspândită în Regatul Iudeu decât se credea. (…)

• Agerpres

Târgul de Sânziene, de vineri până duminică, la Muzeul Țăranului Român

Târgul de Sânziene, organizat de Piața Țărănească și Meșter (Ești)!, va avea loc de vineri până duminică în curtea interioară a Muzeului Național al Țăranului Român, unde vor veni târgoveți și artizani cu dulciuri, podoabe și obiecte vechi, pentru copii fiind pregătite ateliere de creativitate. (…)

• Adevărul

Cumpenele istorice ale Teatrului Naţional Bucureşti. Cum a supravieţuit comunismului, după ce i-a scos din minţi pe Ceauşeşti

TNB

Vechiul Teatru Naţional 1852 – 1944
Foto: www.tnb.ro

Teatrul Naţional din Bucureşti are o povestea impresionantă, iar de-a lungul timpul şi-a schimbat înfăţişarea de mai multe ori. „Adevărul“ vă prezintă istoria zbuciumată a teatrului din Bucureşti. Povestea Teatrului Naţional din Bucureşti începe în 1834, atunci când se înfiinţează Societatea Filarmonică la iniţiativa lui Ion Heliade Rădulescu şi a lui Ion Câmpineanu. Doi ani mai târziu, reprezentanţii Societăţii Filarmonice cumpără Hanul Câmpinencii pentru a construi clădirea Teatrului Naţional. Domnitorul Alexandru Ghica aprobă proiectul, fiind alese planurile arhitectului din Viena Heft. (…)

• Adevărul

Mantia Regelui Ferdinand, o creaţie de artă unică în lume. Bijuteria de croitorie este evaluată la câteva milioane de euro

Mantia purtată de Regele Ferdinand la ceremonia de la Alba Iulia din 1922, piesă folosită pentru prima dată în România la o încoronare, este o operă de patrimoniu cu semnificaţii istorice, însemn al regalităţii române şi, totodată, o creaţie de artă unică în lume. Prima reprezentare a unui domn român, însoţit de simbolurile autorităţii supreme, apare pe monedele bătute de Mircea cel Bătrân. Voievodul muntean era reprezentat purtând o coroană princiară deschisă, îmbrăcat cu o mantie până la glezne, având un guler de hermină. (…)

• Adevărul

Casa românului din comunism, recreată la muzeu. La Constanţa a ajuns expoziţia „Tinereţea mea în comunism“

comunism

Amintiri din comunism
Foto: Mariana Iancu

„Pentru tovarăşi şi pretini“, cu aceste cuvinte au fost întâmpinaţi toţi cei care au vizitat expoziţia organizată de Consiliul Naţional de Studiere a Arhivelor Securităţii la Muzeul de Istorie şi Arheologie Constanţa. Timp de o lună, expoziţia „Tinereţea mea în comunism“ va fi prezentă la Constanţa. Ea se adresează atât celor care trăiau cu muzica lui PHOENIX, cât şi celor care au aflat doar din poveşti cât de greu era să trăieşti în lipsuri şi în cenzură. (…)

 • Adevărul

Legenda tragică a căpitanului Ciocârlan. Părăsit de mireasă, şi-a zburat creierii, iar fantoma lui ar bântui pe Lacul Ciuperca

Lacul Ciuperca, simbolul oraşului Tulcea, este învăluit în legendă. Povestea spune că demult, la începutul secolului trecut, când zona era una mlăştinoasă, cu multe lacuri, la Tulcea a ajuns şi căpitanul Ciocârlan, repartizat la Regimentul 33 Infanterie. (…)

• Adevărul

 O altfel de vacanţă de vară. Ofertele din Ploieşti şi din Prahova pentru „vacanţa la muzeu“

Pictură, modelaj în lut, cursuri de teatru şi oratorie sau drumeţii sunt doar câteva dintre cursurile organizate în timpul vacanţei de vară de muzeografii din Prahova.  În ultimii ani, muzeele din Prahova au devenit variante interesante pentru părinţii care nu au unde să-i ducă pe cei mici în perioada verii sau doar vor să le ofere o alternativă educativă la timpul pierdut în faţa calculatorului. Oferta muzeelor este foarte bogată. (…)

 • România Liberă

Imagini RARE. 105 ani de la primul zbor al lui Aurel Vlaicu

Au trecut 105 ani de când s-a auzit, în 17 iunie, motorul primului „avion naţional”, Vlaicu I, care decola, în premieră, pe Dealul Cotrocenilor, în Capitală. Aeroplanul, realizat şi pilotat de inginerul şi aviatorul român Aurel Vlaicu, a zburat aproximativ 50 de metri, la o înălţime de trei – patru metri. (…)

• România Liberă

Imagini RARE de la DEBARCAREA din NORMANDIA

Debarcarea din Normandia, cunoscută și sub denumirea de Ziua Z şi care a dus la victoria Aliaților în timpul celui de Al Doilea Război Mondial, este considerată cea mai mare invazie pe mare din istorie. Atunci, peste 200.000 de soldați conduşi de generalul american Eisenhower, aflați la bordul a 7.000 de ambarcaţiuni și 3.000 de avioane de război, au debarcat pe tărmul francez. (…)

• România Liberă

Cum arătau foștii SCLAVI de pe plantațiile din sudul SUA, la peste 70 de ani de la Războiul Civil (FOTO)

 Instituția americană „Library of Congress” a publicat, recent, un album cu peste 500 de fotografii cu persoane afro-americane care au fost sclavi înainte de Războiul Civil din Statele Unite ale Americii. Documentele şi fotografiile au fost obţinute prin demararea şi desfăşurarea în statele din sudul SUA, între anii 1936 şi 1938, a unui amplu proiect prin care se urmărea colectarea cât mai multor informaţii, interviuri şi imagini cu persoane care fuseseră sclave înainte de Războiul de Secesiune. (…)

• ziare.com

Proprietarii Castelului Bran, cercetati penal

Proprietarii Castelului Bran sunt cercetati penal de politistii din Iasi, pentru ca au lasat in paragina o cladire de patrimoniu – un fost conac boieresc din zona Moldovei. Conacul de la Poieni, prima cladire pe care a cumparat-o regele Carol I in Moldova, a ajuns in proprietatea celor trei membri ai familei Habsburg, care insa nu au avut grija de el. (…)

• Antena 3

Camera Deputaţilor a aprobat înfiinţarea Muzeului Naţional “Constantin Brâncuşi”

camera-deputatilor-a-aprobat-infiintarea-muzeului-national-constantin-brancusi-310601

Foto: antena3.ro

Plenul Camerei Deputaţilor a aprobat înfiinţarea unui muzeu dedicat lui Constantin Brâncuşi. Muzeul va fi construit la Târgu Jiu, până în ianuarie 2016. Momentan nu se ştie cât va costa acesta. (…)