• Agerpres

Istoricul Ioan-Aurel Pop și-a lansat la Chișinău a doua ediție a lucrării „Istoria, adevărul și miturile”

Istoricul Ioan-Aurel Pop, rectorul Universității Babeș-Bolyai din Cluj, și-a lansat marți la Chișinău a doua ediție a lucrării „Istoria, adevărul și miturile”, un volum, care potrivit autorului, este un răspuns științific la încercările de a falsifica Istoria românilor. (…)

• Agerpres

Așezare neolitică și morminte de la sfârșitul epocii bronzului, descoperite între Ernei și Sângeorgiu de Mureș

Directorul Muzeului Județean Mureș, Soos Zoltan, a declarat marți, pentru AGERPRES, că în urma săpăturilor arheologice preventive pe ruta viitoarei șosele de centură a municipiului Târgu Mureș, la hotarul localităților Sângeorgiu de Mureș și Ernei, au fost descoperite urme ale unei așezări neolitice, o necropolă de la sfârșitul epocii bronzului și obiecte din prima epocă a fierului. (…)

• Agerpres

 PATRIMONIUL MONDIAL UNESCO: Orașul istoric Corfu

 Corfu este a doua insulă ca mărime din Marea Ionică. Istoria insulei începe departe în timp, în mitologia greacă. Numele grecesc, Kerkyra, provine de la nimfa Corcyra, fiica zeului râurilor, Asopos. Corfu este identificată de arheologi cu insula mitică a feacilor, Phaiax, potrivit SimUnesCO. (…)

• Mediafax

Viziunea lui Einstein asupra lumii. Ce credea fizicianul despre Dumnezeu, bomba atomică sau adulter

Albert Einstein a revoluţionat fizica, pentru care a primit şi un premiu Nobel, în 1921, şi a publicat peste 300 de lucrări ştiinţifice şi 150 de lucrări non-ştiinţifice. Fizicianul a lăsat în urma sa mii de documente, dar şi scrisori personale, din care putem afla ce credea Einstein despre bomba atomică, despre Dumnezeu sau adulter. (…)

• Adevărul

Imagini unice cu descoperirea fabuloasă din Sarmizegetusa Regia ţinută „la secret“ timp de doi ani: matriţa antică a bijutierului din capitala Daciei

Imagini în care este înfăţişată cea mai importantă descoperire arheologică realizată în ultimii ani în Sarmizegetusa Regia au fost publicate, în premieră, la doi ani de la data descoperirii comorii arheologice. Fotografiile caree înfăţişează matriţa bijutierului din fosta capitală a Daciei preromane au fost realizate de Vladimir Brilinsky, omul care a descoperit obiectul misterios. (…)

• Adevărul

Istoria imnului de stat al României, de la „Marşul triumfal“ la „Deşteaptă-te, române“: de câte ori s-a schimbat şi care au fost versurile

Steagul Naţional al României şi Imnul Naţional al României sunt simboluri ale naţiei noastre, în care ne regăsim afectiv, sau cel puţin aşa trebuie să se întâmple. „Adevărul“ vă prezintă o istorie a imnurilor ţării noastre. (…)

• Adevărul

Cum a ajuns Elisabeta Movilă prizonieră violată în haremul turcilor. A fost singura femeie din istorie care a condus Moldova

Frumoasă, mândră, ambiţioasă. Aşa este descrisă de cronici Elisabeta Movilă, cea care a fost, de două ori, doamna Moldovei. Ambiţia pare să fi fost principala trăsătură de caracter a Elisabetei, cea care şi-a împins soţul să urce pe tronul Moldovei, a pus la cale otrăvirea cumnatului cu gândul la acelaşi tron şi şi-a sacrificat fii din dorinţa de a fi prima doamnă a Moldovei. A sfârşit violată de turci şi dusă în harem. (…)

• Adevărul

Cine a fost Dromihete, misterioasa căpetenie geto-dacă care a umilit o superputere a lumii antice. Era considerat şi un diplomat genial

Căpetenia geto-dacă Dromichaetes (sau Dromihete) este un personaj semilegendar al istoriei vechi. Atestat în izvoarele antice, el este considerat de istorici un rege războinic şi un diplomat genial care a condus o puternică uniune de triburi din nordul Dunării şi care a reuşit să-l învingă pe regele Macedoniei, o superputere a lumii antice. (…)

• Adevărul

Drama neştiută de la malul mării. Cum au fost înghiţite de talazuri două străzi ale Constanţei, sub privirile disperate ale localnicilor

Două străzi ale Constanţei au dispărut, prăbuşindu-se în mare, luând cu ele istorie, locuinţe şi amintiri. „Adevărul” vă prezintă povestea lor. (…)

• Adevărul

Începutul şi sfârşitul unei minuni arhitectonice. Cum au distrus germanii „Cuibul Reginei“, clădirea construită în portul Constanţa „între cer şi apă“

cuibul reginei

Foto: adevarul.ro
Cuibul Reginei, imagine de epocă
Arhivă

Pe digul farului verde, între apă şi cer, Regina Elisabeta şi-a construit un cuib, de unde ura vapoarelor „Drum bun“. Echipajul se aduna pe punte şi o saluta pe regină. „Adevărul” vă prezintă povestea zbuciumată a acestei construcţii. (…)

 • Adevărul

 Istoria fascinantă a haiducilor legendari de pe Valea Oltului. Unde au ascuns tâlharii aurul furat de la neguţătorii jefuiţi în drum

Haiducii care au sălăşuit în munţii din nordul Vâlcii au indus o adevărată stare de teroare în rândul neguţătorilor străini. Secole la rând, lotrii i-au prădat pe bogaţii care au tranzitat Valea Oltului, „isprăvile“ lor ajungând şi în documentele poliţiei. (…)

• Adevărul

 Cum se transformau ţăranii români în „morţi vii”, pe vremuri, din cauza unei boli misterioase: „Începe cu o roşeaţă a pielii, se agravează, înnebunesc şi mor“

Sărăcia extremă în care trăia ţăranul român în secolul al XIX-lea a creat condiţiile răspândirii necontrolate a unei boli necruţătoare, create parcă după chipul vieţii sale mizere. Boala care se manifesta aproape în întregime doar la ţărani debuta cu o roşeaţă a pielii şi avansa până la demenţă, paralizie şi moarte. (…)

• Adevărul

Cum au ajuns bulgarii să populeze judeţul Dâmboviţa. Cele mai frumoase obiceiuri ale comunităţii sunt respectate de secole

Poporul bulgar a fost unul dintre popoarele care au fost cotropite de Imperiul Otoman. Mii de bulgari care trăiau la Sud de Dunăre au fost nevoiţi să se mute în Ţara Românescă pentru a-şi putea trăi în continuare viaţa. Aceste migrări ale familiilor bulgare la Nord de Dunăre încep de prin secolul XIV, însă s-au înteţit în timpul războaielor ruso-turce şi mai ales cu prilejul celor din 1806-1812 şi 1827-1829. Aşa au ajuns să populeze zone întregi din Brăila, Giurgiu, Turnu, dar şi Dâmboviţa. (…)

• Adevărul

Manuscrise în facsimil ale lui Eminescu, donate Bibliotecii Ministerului Apărării Naţionale, la 126 de ani de la moartea poetului

Integrala “Manuscrisele Mihai Eminescu”, o ediţie facsimilată a caietelor eminesciene, în 38 de volume, realizată sub coordonarea academicianului Eugen Simion, a fost donată, luni, Bibliotecii Ministerului Apărării Naţionale (MApN), în contextul comemorării a 126 de ani de la moartea poetului. Mihai Eminescu a murit pe 15 iunie 1889. (…)

• Adevărul

Bombă de 100 de kilograme, detonată de pompierii olteni

Specialiştii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă ”Matei Basarab” Olt au aruncat în aer, marţi – 16 iunie, o serie de bombe şi alt tip de muniţie descoperită neexplodată pe parcursul ultimului an pe raza judeţului. Printre proiectilele detonate s-a aflat şi o bombă de 100 kilograme. (…)

• Evenimentul Zilei

 Albert Einstein despre Dumnezeu, bomba atomică şi adulter

Una din cele mai luminate minţi ale acestei planete, Albert Einstein, laureat al premiului Nobel în 1921, a lăsat în urma sa mii de documente, dar şi scrisori personale, din care putem afla ce credea marele fizician despre bomba atomică, despre Dumnezeu sau adulter. Un număr de 27 de scrisori aparţinând lui Albert Einstein au fost scoase la licitaţie săptămâna trecută, el fiind vândute pentru suma totală de 420.625 de dolari. (…)

• Evenimentul Zilei

Finalizarea licitaţiei pentru valorificarea vestigiilor istorice la Timişoara

 Primarul Nicolae Robu a anunţat, marţi, finalizarea licitaţiei pentru valorificarea vestigiilor istorice descoperite recent, cu ocazia lucrărilor pe şantierul pentru reabilitarea vetrei vechi a Timişoarei. (…)

• Antena 3

 Locul ciudat, unde vocile femeilor nu pot fi auzite

 Pe insula căptușită cu sute de biserici și zeci de temple preistorice încărcate de misticism, vei găsi locuri deosebit de importante care te vor fascina. Malta este destinația uluitoare unde istoria se combină perfect cu modernitatea. Parte din Patrimoniul Mondial UNESCO, Hypogeum Hal Saflieni este unul dintre cele mai fantastice temple sub pământ, lucrat integral din piatră brută, atât de misterios, încât se credea că de fapt a avut rol de camere mortuare. (…)

• Antena 3

Descoperire colosală în Israel: Arheologii au găsit un nume menţionat în Biblie într-o inscripţie veche de 3.000 de ani

Numele “Eshbaal Ben Beda” apare inscripţionat pe un vas ceramic de mari dimensiuni. Potrivit Bibliei, numele este al fiului lui Saul, întaiul rege al israeliţilor. (…)

• România.net

Ceremonie la Londra: Regina a condus parada Ordinului Jartierei, cel mai înalt ordin cavaleresc din Regat

Ceremonia cu fast a avut loc la Castelul Windsor. Regina Elisabeta a II-a a condus parada anuală a Ordinului Jartierei, cel mai înalt ordin cavaleresc din Regat. Zâmbitori, regina şi prinţul Philip au defilat cu trăsura în cetatea britanică. (…)