Miercuri, 17 iunie 2015, la Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR) a avut loc vernisajul micro-expoziţiei „Exponatul lunii iunie: Rhytonul traco-getic de la Poroina Mare (jud. Mehedinţi)”.

DSC_0290-vert

Vernisajul a debutat cu o prezentare a Rhytonului susținută de Ernest Oberländer-Târnoveanu, director al Muzeului Național de Istorie a României, precum și de Alexandru Arbunescu, muzeograf. De asemenea, printre cei prezenți la acest vernisaj s-a numărat și Christophe Gigaudaut, directorul Institutului Francez din România.

Rhytonul din argint, parţial aurit, a fost descoperit întâmplător şi a intrat în colecţia fostului Muzeu Naţional de Antichităţi în 1883. Obiect de cult folosit în cadrul ceremoniilor cu caracter religios, rhytonul de la Poroina Mare este similar cu piesele descoperite la Panaghiurişte (Bulgaria), care datează din secolele IV – III a. Chr.

DSC_0185-vert

Ernest Oberländer-Târnoveanu
director al Muzeului Național de Istorie a României

Termenul „rhyton” provine din verbul din limba greacă „rhein” care înseamnă „a curge”.

Acest tip de piesă îşi are originile în arta hitită din secolele XIV – XIII a. Chr. şi a fost foarte răspândit în lumea persană, preluat şi frecvent întâlnit apoi în lumea greacă încă din secolul al V-lea  a. Chr. Reprezentări de rhytonuri apar şi în arta traco-getică, asemeni aceleia de pe una din cnemidele din tezaurul de la Agighiol, în care, un războinic şezând pe un scaun cu patru picioare, ţine în mână un rhyton, sau chiar acelora de pe rhytonul de la Poroina Mare, în care, două dintre cele patru femei, şi anume acelea înfăţişate şezând pe un scaun, ţin într-o mână un rhyton şi în cealaltă o fială.

DSC_0306-vert

Rhytonul de la Poroina Mare este un produs local, realizat într-o manieră autohtonă al artei traco-getice aflată la interferenţa influenţelor greceşti cu cele scitice şi datează din secolele IV – III a. Chr.

Acest vas de libaţie este singurul „rhyton” din argint aurit descoperit pe teritoriul României.

DSC_0156-vert

DSC_0108-vert DSC_0179-vert DSC_0215-vert

Alexandru Arbunescu
muzeograf

DSC_0216-vert DSC_0260-vert

Ernest Oberländer-Târnoveanu, director al MNIR îi prezintă lui Christophe Gigaudaut, directorul Institutului Francez din România exponatul lunii iunie 2015

DSC_0270-vert DSC_0275-vert DSC_0326-vert

Micro-expoziţia va fi deschisă la Muzeul Naţional de Istorie a României în perioada 17 iunie – 12 iulie 2015 şi poate fi vizitată de miercuri până duminică între orele 10:00 și 18:00.