Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR) expune în luna iunie a.c. , în cadrul micro-expoziţiei „Exponatul lunii”, o piesă excepţională a orfevrăriei traco-getice – Rhyton-ul din argint descoperit la Poroina Mare (jud. Mehedinţi), datând din perioada cuprinsă între secolele IV-III a. Chr, informează un comunicat trimis redacției Redescoperă Istoria.

Afis_Exponatul-lunii-iunie-2015_MNIR-vert

Vernisajul micro-expoziţiei va avea loc miercuri, 17 iunie 2015, începând cu ora 13:00, la sediul muzeului din Calea Victoriei, nr. 12, Sala Lapidarium.

Rhytonul din argint, parţial aurit, a fost descoperit întâmplător şi a intrat în colecţia fostului Muzeu Naţional de Antichităţi în 1883. Obiect de cult folosit în cadrul ceremoniilor cu caracter religios, rhytonul de la Poroina Mare este similar cu piesele descoperite la Panaghiurişte (Bulgaria), care datează din secolele IV – III a. Chr.

Termenul „rhyton” provine din verbul din limba greacă „rhein” care înseamnă „a curge”.

Acest tip de piesă îşi are originile în arta hitită din secolele XIV – XIII a. Chr. şi a fost foarte răspândit în lumea persană, preluat şi frecvent întâlnit apoi în lumea greacă încă din secolul al V-lea  a. Chr. Reprezentări de rhytonuri apar şi în arta traco-getică, asemeni aceleia de pe una din cnemidele din tezaurul de la Agighiol, în care, un războinic şezând pe un scaun cu patru picioare, ţine în mână un rhyton, sau chiar acelora de pe rhytonul de la Poroina Mare, în care, două dintre cele patru femei, şi anume acelea înfăţişate şezând pe un scaun, ţin într-o mână un rhyton şi în cealaltă o fială.

Rhytonul de la Poroina Mare este un produs local, realizat într-o manieră autohtonă al artei traco-getice aflată la interferenţa influenţelor greceşti cu cele scitice şi datează din secolele IV – III a. Chr.

Acest vas de libaţie este singurul „rhyton” din argint aurit descoperit pe teritoriul României.

Micro-expoziţia va fi deschisă la Muzeul Naţional de Istorie a României în perioada 17 iunie – 12 iulie 2015 şi poate fi vizitată de miercuri până duminică între orele 10:00 și 18:00.