• Agerpres
Nepalul a redeschis siturile istorice răvășite de cutremurul din 25 aprilie
Nepalul a redeschis oficial luni siturile istorice ale orașului Kathmandu, în ciuda problemelor de securitate, la șapte săptămâni de la cutremurul de 7,8 grade din 25 aprilie care a distrus parțial patrimoniul său cultural. (…)
• Mediafax
Manuscrisele Mihai Eminescu, donate Bibliotecii MApN, luni, cu prilejul comemorării poetului
Integrala “Manuscrisele Mihai Eminescu”, o ediţie facsimilată a caietelor eminesciene, în 38 de volume, realizată sub coordonarea academicianului Eugen Simion, a fost donată, luni, Bibliotecii Ministerului Apărării Naţionale (MApN), în contextul comemorării a 126 de ani de la moartea poetului. (…)
• Mediafax
Muzeul Naţional de Artă al României a primit certificatul de excelenţă TripAdvisor pe 2015
Muzeul Naţional de Artă al României (MNAR) din Bucureşti a primit, pentru al doilea an consecutiv, certificatul de excelenţă TripAdvisor, datorită recenziilor favorabile primite din partea vizitatorilor în cursul anului trecut. (…)
• Adevărul
Matriţa dacică scoasă la iveală de furtuna din noaptea de Sânziene, în urmă cu doi ani, în Sarmizegetusa Regia, va fi expusă marţi la Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva. Piesa este considerată un obiect unic şi foarte valoros, care poate oferi amănunte importante despre viaţa strămoşilor noştri, care au locuit în cetăţile dacice. (…)
• Adevărul
S-au împlinit 126 de ani de la moartea poetului Mihai Eminescu. Cauza decesului şi afecţiunea de care suferea au rămas timp de mai bine de un secol un mister şi o sursă inepuizabilă de teorii şi polemici. În ultimii 20 de ani, specialiştii au ajuns la concluzia că Eminescu a fost victima unui caz grosolan de malpraxis. A fost doborât de un tratament administrat greşit. (…)
• Adevărul
Noaptea Institutelor Culturale are loc anul acesta pe 19 iunie
A noua ediţie a Nopţii Institutelor Culturale se va desfăşura pe 19 iunie, la Bucureşti. În cadrul evenimentului ICR propune o expoziţie-capsulă cu cele mai importante proiecte de design românesc şi proiecţii ale scurtmetrajelor româneşti prezentate la Festivalul de la Cannes 2015. (…)
• Adevărul
Un proiect revoluţionar iniţiat de Primăria Alba Iulia, Muzeul Naţional al Unirii şi Universitatea ”1 Decembrie 1918” readuce în actualitate imagini aproape pierdute ale oraşului din urmă cu mai bine de 100 de ani. Primele rezultate ale cercetărilor istorice şi sociologice sunt prezente deja în spaţiul virtual, unde pot fi vizionate imagini cu primele săpături arheologice de la Alba Iulia, dar şi cu o serie de clădiri reprezentative din oraş.
• Evenimentul Zilei
Membrii Asociaţiei „21 Decembrie 1989” au depus o coroană de flori în memoria celor ucişi în iunie 1990, în Piaţa Universităţii. Lângă borna km 0, în “Zona liberă de neocomunism”, bucureştenii sunt aşteptaţi, începând cu ora 18.30, să rememoreze alături de „Golani” şi simpatizanţii lor, imnul: „Mai bine mort decât comunist”. (…)
• Evenimentul Zilei
Iubirea dintre Mihai Eminescu și Veronica Micle a căpătat, de-a lungul anilor, parfum de legendă. Dar muza care l-a inspirat toată viața pe poet, chiar și pentru ultima poezie „Floare de tei”, se pare că a fost alta. Astăzi se împlinesc 126 de ani de la trecerea în nefi ință a marelui poet (…)
• România Liberă
Pietrele de moară se învârt din nou în Muzeul ASTRA, din Sibiu
Turiștii care vizitează Muzeul ASTRA au parte de o surpriză plăcută. Două mori funcționale produc făină, întocmai ca acum câteva sute de ani. Muzeul sibian este singurul din România care are două mori funcționale, iar făina produsă de ele va fi utilizată în cadrul atelierelor de gătit, în care copiii, dar și alți turiști vor deprinde tainele artei culinare tradiționale. „Glasul pietrelor de moară se aude din nou în Muzeul ASTRA! Vorbim despre două mori expuse în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului – una de apă, cealaltă trasă de cai. Acum ambele sunt funcţionale, iar în toamna asta vor putea măcina fără probleme zeci de kilograme de cereale: porumb, grâu, secară și altele. Făina produsă aici va fi folosită apoi în Muzeu, la Târgul de ţară, în atelierele de gătit“, spun reprezentanții muzeului sibian. (…)
• România Liberă
Lupte între daci, romani și sarmați, la Festivalul „Antiquitas Rediviva“ din Galați
La Castrul Roman de la Barboşi a avut loc cea de-a doua ediție a Festivalului Antic „Antiquitas Rediviva”, în cadrul căreia a fost reconstituită viața populației daco-romane și sarmate din așezarea care se afla în urmă cu 1900 de ani în zona Galațiului. Lângă Castrul Roman au fost reconstituite lupte între armatele dace, romane și sarmate și lupte de gladiatori, în premieră fiind reconstituită și luptă între două tinere gladiatoare. Reconstituirile au fost realizate de membrii Asociației „Romania-Dacia Casa Noastra” din Constanţa şi Asociației „Amicii Muzeului” din Zalău. Pe teritoriul Galațiului a existat o dava dacică din secolul 4 î.Hr, zona fiind cucerită de romani în primul război daco-roman. (…)
• Arta plastică românească, în focus la Bienala de la Viena
De curând s-a deschis Bienala de artă, arhitectură și design de la Viena. Anul acesta, pentru prima dată în cadrul prestigioasei bienale, una dintre principalele manifestări este dedicată României. Este vorba despre expoziția “Maping Bucharest: Art, Memory, and Revolution 1916-2016“, curatoriată de Peter Weibel și Bärbel Vischer. Aceasta cuprinde o retrospectivă a artei plastice românești de la 1916 și până în prezent, aruncând și un ochi spre viitor. (…)
• Wall-Street
Case istorice scoase la executare silită
Preturile imobilelor istorice scoase la executare silita variaza de la cateva sute de mii de euro pentru casele din zone mai indepartate de centru sau care necesita investitii importante in consolidare si renovare, la milioane de euro pentru imobile restaurate si clasificate ca monument istoric. (…)
• ziare.com
Catedrala istorică a Franței, distrusă de incendiu (Foto)
Un uriaș incendiu a distrus acoperișul istoricei bazilici Sfantul Donatien din Nantes, vestul Franței, luni dimineața, localnicii îngrămădindu-se să posteze imagini și clipuri pe rețelele sociale. (…)
• RomâniaTV.net
Adof Hitler nu mânca niciodată fără să se asigure că nu este OTRĂVIT. Dezvălurile unei degustătoare
Margot Woelk a dezvăluit cum a fost forţată să mănânce mâncărurile vegetariene ale Führer-ului. Timp de doi ani a gustat mâncărurile lui Hitler pentru ca acesta să se asigure că nu este otrăvit. (…)