• Mediafax

 Imagini nemaivăzute până în prezent cu John F. Kennedy (VIDEO)

Imagini nemaivăzute până în prezent cu preşedintele SUA John F. Kennedy au fost făcute publice după ce a fost descoperită o înregistrare ascunsă timp de 40 de ani.

• Agerpres

“Pleasure and Pain” – Expoziție dedicată pantofilor la Victoria & Albert Museum din Londra

Sandale din foiță de aur din Egiptul Antic, balerinii purtați de regina Victoria sau tenișii moderni – “Pleasure and Pain” este o expoziție dedicată pantofilor de-a lungul timpului, care se va deschide la 13 iunie la Victoria & Albert Museum din Londra și care va putea fi admirată până la 31 ianuarie anul viitor.

 • Adevărul

Moartea lui Mircea Vulcănescu, martirul care s-a sacrificat ca să-i salveze viaţa unui tânăr bolnav de TBC, în temniţa comunistă

În închisorile comuniste timpul se scurgea în alt ritm. Se măsura doar în clipe de suferinţă în care ziua, noaptea, răsăritul şi apusul nu existau. Într-o celulă neagră, Mircea Vulcănescu, unul dintre cei mai importanţi intelectuali ai României, a ales într-o noapte să salveze viaţa unui tânăr bolnav de tuberculoză, s-a culcat pe piatra rece şi şi-a făcut trupul saltea pentru el. Moartea n-avea să-l mai ocolească multă timp.

• Adevărul

„Cuibuşoarele de nebunii“ ale Bucureştiului de altădată: apartamentul în care Nichita Stănescu s-a iubit cu Dora şi palatul plăcerilor al Miţei Biciclista

O mulţime de clădiri emblematice ale Bucureştiului au căzut pradă nepăsării autorităţilor şi au fost distruse odată cu trecerea timpul. Cu toate acestea, în Capitală mai există câteva imobile ce păstrează o istorie impresionantă, între pereţii cărora s-au scris poveşti de amor zguduitoare.

• Adevărul

 Secretele lui Iancu de Hunedoara, în marile bătălii împotriva turcilor: cum a fost ajutat de mercenari, de popor şi de călugărul Ioan de Capistrano

Ioan de Hunedoara a rămas în istorie ca unul dintre marii voievozi ai Transilvaniei şi un apărător al creştinătăţii în faţa expansiunii puternicului Imperiu Otoman din secolul al XV-lea. Ioan (Iancu) de Hunedoara şi-a petrecut cea mai mare parte a vieţii în campaniile militare, iar iscusinţa sa i-a adus renumele de „atlet al lui Hristos”. Voievodul a avut însă aliaţi de bază în numeroasele bătăţii purtate.

• Adevărul

Povestea Liceului Militar de la Mănăstirea Dealu, unde au fost instruiţi şi educaţi Regele Mihai şi legionarul Corneliu Zelea Codreanu

Un fost primar al Bucureştiului, care a adus pentru prima dată în Capitală tramvaiul electric, a pus bazele liceului militar de la Mănăstirea Dealu, unic la acea vreme în ţara noastră. Nicolae Filipescu a copiat modelul din marile ţări industrializate, precum Germania, Franţa sau Marea Britanie şi a construit lângă Târgovişte un liceu care a dat ţării mari generali şi conducători. Mănăstirea Dealu a dăpostit între 1912 şi 1940 Liceul Militar „Nicolae Filipescu”, unde a studiat şi Corneliu Zelea Codreanu, fondatorul naţionalismului-creştin românesc, dar şi Regele Mihai.

 • Adevărul

Superstiţii macabre. De ce refuzau doctoriile ţăranii de acum un secol: „Sunt făcute din grăsimea morţilor din spitale. Spurcăciune!”

Potrivit etnografului Gh. F. Ciauşanu, ţăranii românii îi suspectau pe doctori şi pe spiţeri de vrăjitorie. Ei preferau leacurile învăţate de la strămoşi în locul medicamentelor, despre care credeau că-s făcute din cadavre. În schimb, în unele comunităţi rurale se foloseau părţi de cadavre pentru tot felul de ritualuri bizare.

• Adevărul

Expoziţie de tapiserie Cela Neamţu, începând de vineri, la Muzeul Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos

Muzeul de Artă Vizuală din Galaţi, în colaborare cu Muzeul Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos, vernisează , vineri, 12 iunie 2015, de la ora 18,00, o excepţională expoziţie de tapiserii create de Cela Neamţu.

• Adevărul

Cetatea Făgăraş a primit un certificat de excelenţă de la Trip Advisor. Anul trecut a fost declarată al doilea cel mai frumos castel al lumii

fagaras

Cetatea Făgăraş a reuşit să îşi tripleze numărul de viizitatori în ultmii ani
FOTO Adevărul.

Cetatea Făgăraşului a primit o bilă albă la capitolul imagine după ce a primit certificatul de excelenţă de la celebrul site de călătorii. Acestea a venit în plic direct din Statele Unite ale Americii. Cetatea Făgăraraş a fost desemnată anul trecut al doilea cel mai frumos castel din lume. Topul a fost întocmit de Hopper, un site dedicat turismului, şi prezentat de publicaţia americană Huffington Post.

• Adevărul

Fostul custode din Ulpia Traiana Sarmizegetuza îşi află sentinţa în dosarul traficului de monede antice

Tribunalul Hunedoara este aşteptat vineri să se pronunţe în dosarul în care hunedorenii Florin Delinescu, fost custode al muzeului din Ulpia Traiana Sarmizegetusa, şi Ioan Varga, au fost acuzaţi de trafic de obiecte antice de patrimoniu şi spălare de bani.

• Adevărul

Cum trăiau bunicii noştri acum o sută de ani. Satul din Valea Dunării s-a mutat la muzeu

Parfumul de odinioară al satului din valea Dunării poate fi regăsit la Galeriile Arcadia. Aglomeraţia urbană şi secolul vitezei pot fi schimbate uşor cu viaţa liniştită de la ţară din urmă cu o sută de ani. Chiar în centrul oraşului, oamenii au ocazia să păşească într-o lume uitată în care obiceiurile erau păstrate cu sfinţenie.

• Puterea

 Sânzienele, sărbătorite la Muzeul Satului de meșteri populari și dansatori apași

 Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti”organizează în perioada 20 – 21 iunie evenimentul cultural „La porţile soarelui. Sânzienele”, prilej de întâlnire cu tradiţiile specifice acestei sărbători dar şi cu meşterii populari veniţi din toată ţara, în cele mai frumoase straie de sărbătoare. În perioada 20 – 21 iunie şi în ziua de 24 iunie persoanele care vor purta ie sau cămaşă bărbătească tradiţională vor avea acces gratuit în muzeu.

• România Liberă

 Portretul românului interbelic după forma craniului și IQ. Ce s-a descoperit după 7 ani de cercetări

 Dacă te-ai întrebat vreodată de unde vin stereotipurile de genul “ardelenii gândesc încet”, “moldovenii sunt proști” sau cel cu care se mândresc timișorenii, spre exemplu, când spun că “Banatu-i fruncea”, un posibil răspuns ar fi următorul: de la niște cercetători români interbelici care timp de vreo șapte ani, între 1934 și 1941, au studiat “inteligența românilor” și au produs în final una dintre cele mai controversate cărți având ca subiect poporul român. Atât de controversate încât zeci de ani după lansarea ei, care a avut loc în 1948, subiectul a devenit tabu. Dar la acea vreme era nu doar aplaudată ci și promovată de la cea mai înaltă tribună a științei și culturii autohtone, Academia Română.

• Realitatea.net

 Cartea pe care nu o poate citi nimeni! Misterul nedescifrat de sute de ani

Când auzi sintagma “carte misterioasă”, probabil te aștepți să fie vorba despre una dintre cărțile pline de teorii ale conspirației marca Dan Brown.  În realitate, este vorba despre un manuscris cifrat misterios, al cărui autor nu este cunoscut, la fel ca data apariției. Numeroşi cercetători şi criptografi au încercat zadarnic să descifreze misterioasa scriere, de-a lungul anilor.