• Agerpres
MUZEELE LUMII: Muzeul de arme și armuri din Graz, Austria
Muzeul de arme și armuri (Landeszeughaus) din Graz, aflat în inima Austriei, este cel mai mare arsenal istoric conservat din lume. Deține în colecțiile sale peste 30.000 de obiecte acoperind ultimele cinci secole de istorie militară din Europa și oferă o abordare interactivă publicului vizitator, care are posibilitatea de a încerca armuri și arme veritabile. (…)
• Mediafax
Acuarele şi desene de Adolf Hitler, scoase la licitaţie, în Germania
Mai multe acuarele şi desene realizate de Adolf Hitler în urmă cu un secol, estimate la preţuri cuprinse între 1.000 şi 45.000 de euro, vor puse în vânzare la o licitaţie care va avea loc între 18 şi 20 iunie, în Germania, a anunţat, marţi, casa Weidler. (…)
• Mediafax
“Lacătele iubirii” de pe Podul Artelor din Paris, înlocuite cu elemente romantice de street art
Panouri cu elemente romantice de street art au fost instalate pe Podul Artelor (Pont des Arts) din Paris, înlocuind astfel sutele de mii de “lacăte ale iubirii” care au deformat periculos de mult balustrada podului, până când autorităţile au decis înlocuirea lor, săptămâna trecută. (…)
• Adevărul
Veteran de război din satul Gura Ialomiţei: mărturii despre procesul lui Ion Antonescu
Miercuri, 10 iunie, cu sprijinul doamnei bibliotecar Tudor Maria, am avut ocazia să discut cu un veteran de război din satul Gura Ialomiţei. Neculai Tănase are 94 de ani şi a participat la ambele campanii ale Armatei Române din Al Doilea Război Mondial. S-a întors acasă cu gradul de sergent, dar şi cu o invaliditate care îl va marca pe viaţă. Unchiul Neculai sau „Neculai sanitarul”, după cum mai este cunoscut în localitatea sa, s-a născut în anul 1921, într-o familie cu şase copii. Tatăl său, Vasile Tănase, a fost primar al satului din partea Partidului Naţional Liberal timp de două mandate, între anii 1935-1942. L-aş fi ascultat ore întregi dacă nu trebuia să ajung la ore. A avut totuşi destul timp la dispoziţie pentru a ne împărtăşi experienţa sa trăită pe fronturile din URSS şi Cehoslovacia. (…)
• Adevărul
Intrările în oraşele noastre, poate cele mai importante cărţi de vizită, lasă de dorit. Banale panouri din metal, uneori distruse de rugină, în puţine cazuri câte un monument, anunţă de cele mai multe ori un oraş pe măsură, ignorat de primii gospodari. (…)
• Evenimentul Zilei
Prietenul torționarului Vișinescu, securist profesionist. Folosea lanțuri și microfoane
Locotent- colonelul (r) Constantin Cișmigiu a fost inspector în Direcția Penitenciarelor, în anii cei mai negri ai comunismului și i-a luat apărarea, în fața judecătorilor, lui Alexandru Vișinescu. CNSAS susține că a lucrat pentru Securitate. Torționarul Alexandru Vișinescu, fostul comandant al deținuților politici de la Râmnicu -Sărat, a fost însoțit la procesul în care este acuzat de crime împotriva umanității de un personaj misterios. La ieșirea din sala de judecată, el s-a recomandat sec: Constantin Cișmigiu, fost inspector în cadrul Administrației Penitenciarelor în anii ‘60. Misiunea lui: se ocupa de inspecţia „pe linie de personal şi resurse umane”. (…)
• Evenimentul Zilei
În anul 79 e.n., în luna noiembrie, vulcanul Vezuviu a erupt şi şters de pe hartă oraşul roman Pompei. Mulţi dintre locuitorii aşezării antice nu au putut fugi la timp şi au fost îngropaţi sub valurile de lavă încinsă. (…)
• Evenimentul Zilei
Cercetătorii au descoperit statui precolumbiene cu o vechime de 3.800 ani în situl arheologic antic Vichama aparţinând civilizaţiei antice Caral, din nordul statului Peru, a anunțat ministerul peruan al culturii citat de AFP. Statuetele de lut reprezintă un bărbat şi o femeie, goi, vopsiţi în alb, roşu şi negru, reprezentând nobilimea din epocă. O altă statuetă reprezentând o femeie acoperită cu vopsea albă cu buline roşii simbolizează o preoteasă. (…)
• Evenimentul Zilei
Tramvaiul 30, cu care Dumnezeu l-a luat la El pe Gaudi, înainte de a termina Sagrada Familia!
Sunt 43 de ani de când Dumnezeu îl observă pe mielușelul său, Antoni Gaudi, cum se chinuie să înalțe la Barcelona o imensă basilică semănând cu un imens arici de mare din piatră eșuat pe stâncile de pe țărm. Ce calcule și-a făcut Cel de Sus când a trimis un tramvai să-l lovească pe sărmanul arhitect, pe 7 iunie 1926, în buricul Barcelonei? Îi va explica trei zile mai târziu, când Gaudi ajunge în Paradis. Ca în fiecare zi, Gaudi plecase de la Sagrada Familia, unde își instalase biroul, către orele 17.30, pentru a merge la Biserica San Felipe Neri, unde îi plăcea să se roage. Este o mică promenadă de vreo trei kilometri pe care o face cu plăcere zilnic, în ciuda celor 74 de ani. (…)
• Puterea
Familia Regală, în sărbătoare. 67 de ani de la căsătoria Regelui
Regele Mihai I şi Regina Ana au sărbătorit, miercuri, 67 de ani de la căsătoria lor, oficiată pe 10 iunie 1948, la Atena, potrivit unui comunicat publicat pe site-ul Familiei Regale a României. (…)
• Puterea
Antipa. Dodi şi Roni vorbesc despre animalele mistice din Amazon
Copiii pot participa duminică, de la ora 10.30, la o conferinţă inedită despre animale din bazinul Amazonian organizată la Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa”. Bazinul hidrografic al fluviului Amazon din America de Sud este cel mai mare de pe planetă. (…)
• Realitatea.net
Ce au descoperit arheologii, într-un mormânt din secolul XVII: o poveste de dragoste emoţionantă
Trupul mumificat al unei femei care a trăit în secolul al XVII – lea a fost găsit, în urma unor cercetări la un cimitir din Rennes (Franța), alături de inima soțului său. Louise de Quengo avea origini nobile și a fost identificată datorită unui pandantiv din plumb găsit asupra ei, în care se afla inima soţului său, dar şi arhivele înmormântării sale. (…)