• Agerpres

Luxemburgul prezintă scuze comunității evreiești pentru suferințele din cel de-Al Doilea Război Mondial

Luxemburgul a prezentat marți, pentru prima dată, scuze comunității evreiești pentru ‘suferințele’ și ‘injustițiile’ la care a fost supusă în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, recunoscând responsabilitatea ‘anumitor reprezentanți’ ai autoritățile luxemburgheze, la 70 de ani de la sfârșitul conflictului. (…)

• Agerpres

 Primul sit arheologic subacvatic din Delta Dunării, descoperit la Sulina

Direcția Județeană pentru Cultură (DJC) Tulcea a început demersurile pentru clasarea ca sit arheologic subacvatic a unui perimetru din Bazinul mare al Administrației Zonei Libere (AZL) din Sulina, după ce la finele lunii trecute s-au descoperit trei epave ale unor corăbii din lemn. (…)

• Mediafax

 Semnificaţii istorice pentru ziua de 10 iunie

• Pe data de 10 iunie 1912, Aurel Vlaicu a obţinut, la mitingul aviatic de la Aspern (Austria), premiul I pentru aruncarea unui proiectil la ţintă, de la o înălţime de 300 de metri şi premiul al II-lea, pentru aterizarea la punct fix. (…)

• Adevărul

Pasionaţii de istorie şi nu numai sunt invitaţi, miercuri – 10 iunie, la Biblioteca Judeţeană ”Ion Minulescu” din Slatina pentru a participa la evenimentul de lansare a DVD-ului “Cuvântul Regelui” realizat de Marilena Rotaru, autor de emisiuni de televiziune. Lansarea va avea loc începând cu ora 17.00. (…)
Regele Mihai

• Adevărul

Expoziţie unică pentru Ştefan Popa Popa’s la împlinirea vârstei de 60 de ani. Palatul Baroc se transformă în casa artistului pentru o zi

Renumitul caricaturist timişorean Ştefan Popa Popa’s va organiza, în data de 11 iunie 2015, chiar de ziua sa de naştere, un eveniment de mare amploare, la Muzeul de Arte din Timişoara. (…)

• Adevărul

Ştirile despre Răscoala din 1907 îi găsesc pe românii din comitatul Alba Inferioară, ca de altfel pe cei din întreaga Transilvanie, într-o perioadă de puternică ofensivă împotriva politicii de deznaţionalizare practicată de guvernul maghiar. (…)
• Adevărul

 

La 30 de ani, I.L. Caragiale a fost revizor şcolar pentru judeţele Neamţ şi Suceava. Mărturii despre perioada respectivă, precum şi o istorie neplăcută din biografia marelui scriitor, apar în memoriile lui Dimitrie Hogea, fost primar al oraşului Piatra Neamţ. (…)

• Adevărul

Nefericitele iubiri ale lui Alecsandri. O iubită i-a murit în braţe, o alta a pierit la Paris, iar ultima s-a măritat cu altulFrumoasa Elena Negri, franţuzoaica Dridri şi aristocrata Maria Cantacuzino au fost iubirile nefericite ale poetului Vasile Alecsandri. Elena i-a murit în braţe, după ce-au trăit o iubire pasională la Veneţia. Dridri a murit la Paris, cu gândul la inima poetului. Relaţia discretă cu Maria Cantacuzino pe care Alecsandri a vrut să o ia de nevastă nu a avut un deznodământ fericit. Toate iubirile neîmplinite se regăsesc în opera poetului. (…)
• Adevărul

Spovedania zilnică a unui condamnat la moarte naturală: „Destin de oameni fără ţară şi fără viitor“

La 18 iunie 1951, peste 44.000 de locuitori din Banat au fost ridicaţi de la casele lor şi duşi în Bărăgan cu vagoane de transportat animale. În vara anului 1951, în urma unui decret dat de puterea comunistă de la Bucureşti, peste 40.000 de oameni din zona Banatului au fost dislocaţi în Bărăgan. Consideraţi „duşmani ai poporului” aceşti oameni reprezentau o ameninţare la adresa regimului totalitar, întrucât, se credea că au simpatizat cu revoltele anticomuniste din Serbia. (…)

• Adevărul

 În SUA s-au descoperit table de clasă cu desene în cretă vechi de 100 de ani

Într-o şcoală publică din SUA s-au descoperit table de scris pe care erau desene şi lecţii predate în urmă cu aproape o sută de ani. Muncitorii care trebuiau să scoată tabelele pe care se scria cu cretă, din liceul Emerson din Oklahoma City, pentru a face loc unor table moderne, pe care să se scrie cu markere, au descoperit sub ele un set de table care fuseseră neatinse din 1917.  (…)

• Evenimentul Zilei

Descoperirea care schimbă TOT ce ştiam despre unul dintre cele mai MISTERIOASE locuri de pe planetă (GALERIE FOTO)

Oamenii de stiinta au fost sideraţi de ce au descoperit după ce au săpat sub suprafața solului în care au fost găsite statuile. Insula Paştelui (sau Rapa Nui) este o insulă polineziană din sud-estul Oceanului Pacific, aflată în cel mai sud-estic punct al triunghiului polinezian. Lumea a fost şocată să descopere că faimoasele capete din Easter Island aveau ataşate şi trupuri. (…)

• România Liberă

 Cu Hitler la psihanalist. La cel mai bun dintre ei

Cu un an înainte ca Hitler să declanșeze cel de Al Doilea Război Mondial, Carl Gustav Jung, celebrul psihanalist elvețian, acordă un interviu nu mai puțin celebrei reviste americane Cosmopolitan, având ca temă principală personalitatea Führerului, dar și o diagnoză asupra celorlați doi mari dictatori ai vremii, Stalin și Mussolini. (…)

România TV.net

 Descoperire SENZAŢIONALĂ. Epavele a trei corăbii scufundate, găsite la Sulina

Doi tineri scafandri au găsit epavele a trei corăbii scufundate în urmă cu mai bine de un secol, în apropiere de Sulina. Legendele localnicilor au fost cele care i-au determinat pe cei doi să înceapă o aventură care a durat patru ani. (…)

România TV.net

Un român va pedala 3.000 de km, pentru a atrage atenţia asupra bibliotecilor din România

Bibliotecarul Laszlo Kiss va ajunge vineri, la Sibiu, pe bicicletă, după ce a plecat duminică din Sfântu Gheorghe, propunându-și să pedaleze 21 de zile, pe o distanță de 3.000 de kilometri, de la Marea Neagră la Marea Nordului, cu scopul de a atrage atenția asupra bibliotecilor românești. (…)