Orga răsună în Castelul Peleş

Stagiunea Sunetul Muzicii de la Castelul Peleș ediția a V a, eveniment organizat de ExcesMusic și Muzeul Național Peleș, continuă cu primul Festival de Orgă prilejuit de recenta recondiționare a instrumentului istoric din sala de muzică a castelului, informează un comunicat postat pe site-ul Muzeului Peleș – peles.ro.

Poster-Festival-de-orga_FinalRecitaluri inedite vor fi susținute de soprana Veronica Anușca și organistul Mihai Murariu, sâmbătă, 6 iunie 2015, de la ora 16:00, respectiv de violonistul Ladislau Csendes și organistul Remus Henning, duminică, 7 iunie 2015, de la ora 12:00.

Orga Castelului Peleș a fost construită in anul 1904 de firma Rieger (Jägerndorf) ca op. 1000. Deja numărul acestei lucrări atestă importanța instrumentului regal. Este vorba de un instrument cu o dispoziție romantică, registrele fiind dispuse pe două manuale și pedalier. Acest instrument este înzestrat cu o tractură pneumatică, tubulatura se afla într-un dulap cu jalouzii. Instrumentul se află într-o nișă între două încăperi și poate fi cântat din două console. În arhive există câteva poze cu regina Elisabeta la orgă și George Enescu la vioară. Regina Elisabeta a României, Carmen Sylva, a fost cea care a trezit interesul tânărului muzician pentru orgă. Regina Elisabeta a primit la vârsta de 12 ani lecții de orgă de la organistul, pianistul și compozitorul Sigismund Neukomm, când acesta se afla ca oaspete în Castelul Monrepos la Neuwied.

Soprana Veronica Anuşca și pianistul Mihai Murariu au început colaborarea cu aproximativ trei ani în urmă, iar de atunci au susţinut numeroase recitaluri şi au fost premiaţi la diverse concursuri de interpretare muzicală, printre care Concursul Internaţional de Interpretare Vocală Sabin Drăgoi Timişoara (Marele Premiu), Festivalul şi Concursul Naţional al Liedului Românesc de la Braşov (Premiul I), Concursul Internaţional de Interpretare vocală “Maeştrii Artei Lirice – Petre Ştefănescu Goangă” martie 2011, desfăşurat pe scena Operei Naţionale din Bucureşti, la care soprana Veronica Anuşca a câştigat locul I, iar Mihai Murariu premiul “Colla Parte” pentru cel mai bun maestru acompaniator.

Cei doi vor interpreta opusuri de: J.S.Bach, Al.Stradella, V.Bellini, J. Pachelbel, W.A.Mozart și G.Rossini.

Organistul Remus Henning între anii 1989-1991 a urmat o specializare în muzica bisericească la Conservatorul Regal de Muzică din Regensburg (Germania). În perioada 1995-2000 a fost student la Facultatea de Muzică din Brașov (secția orgă, clasa maestrului Hans Eckard Schlandt). În anul 2006 își susține masteratul în Interpretare Organistică la Conservatorul de Muzică din Paris – clasa maestrului Daniel Roth. A concertat în țară și străinătate: Germania, Austria, Ungaria, Italia, Franța, Spania, Liban și Elvetia. Este câștigător a numeroase premii: 1992 – premiul I la Concursul de interpretare organistică de la Viena; 1995 – premiul I pentru interpretarea muzicii baroce în München; 2000 – premiul I la Concursul International de Orgă Paris; 2002 – premiul de onoare pentru cea mai bună interpretare modernă la Festivalul Internațional de Muzica din Italia; 2006 – premiul de onoare și trofeul „Omul de Aur“ la Festivalul de Orgă de la Alma-Ata – Kasakhstan. Din anul 2012, este protagonistul producției “Orgi istorice din România (5 albume)”, înregistrând deja primele două CD-uri, cu orgile transilvănene din Cisnădie și orga istorică de la Castelul Peleş.

Ladislau Csendes este violonist, violist, profesor. În 1990 a fondat împreună cu pianista Dolores Chelariu, Ansamblul Aperto cu care a susținut concerte în cadrul unor prestigioase festivaluri internaţionale și turnee artistice în Germania, Elveţia, Polonia, Spania, Ungaria, Italia etc. Înregistrările Radio, TV şi CD realizate de ansamblul APERTO au obţinut cronici elogioase din partea presei de specialitate. În anul 2000, ansamblul a obţinut premiul revistei “Actualitatea Muzicală”. Colaborarea cu mari compozitori ai secolului XX, ca: Ligetti, Kurtag, Vieru, Olah, Stroe au fost benefice pentru evoluţia formaţiei. Acum patru ani a fost lansat un dublu compact disc – intitulat Aperto 20, iar acum trei ani Duo Aperto a înregistrat un compact disc inedit pe care se regăsesc miniaturi pentru vioară si pian create de Franz Liszt.

În interpretarea violonistului Ladislau Csendes și a organistului Remus Henning veți putea asculta muzică veche transilvăneană, precum și opusuri de: Joseph Soulzer, Charles Bohm, Gaty Zoltan, J.S.Bach și Benedetto Marcelo.

Accesul se face pe bază de invitaţie, care poate fi obţinută completând formularul aflat AICI.

Programul complet al stagiunii pe:

http://stagiuneasunetulmuzicii.wordpress.com