• Agerpres
Cetatea dacică de la Grădiștea (Vâlcea), între legendă și adevăr istoric
Existența cetăților dacice de pe teritoriul actualului județ Vâlcea se situează între legendă și adevăra istoric, deoarece, din păcate, curgerea anilor a șters urmele acestora. Ele au rămas numai la nivelul unor șanțuri de apărare (Buridava), fie doar în mentalul colectiv sau scrierile unor istorici, cum ar fi cetatea de Cărămizi (Popești) sau cetatea de la Grădiștea.(…)
• Agerpres
Cula Glogoveanu, veche de sute de ani, păstrează vie amintirea vremurilor apuse
Situată pe malul stâng al Motrului, în comuna Glogova, Casa Glogoveanu, înconjurată de arbori bătrâni, păstrează și astăzi vie amintirea unor vremuri demult apuse. Vechimea beciului se pierde în negura timpurilor, documentele atestând că acesta a fost construit undeva în secolele XVI-XVII, numeroasele guri de tragere ale beciului făcând dovada pronunțatului caracter de apărare al culei. (…)
• Agerpres
Expoziție dedicată evoluției costumelor de baie în ultimii 100 de ani
O nouă expoziție amenajată la Londra oferă o retrospectivă a modului în care au evoluat costumele de baie în ultimii 100 de ani. Articolele expuse la Muzeul de modă și textile din capitala britanică reflectă metamorfoza acestui obiect vestimentar care, de la începutul secolului XX și până în zilele noastre, a devenit din ce în ce mai sumar. (…)
• Agerpres
Autoritățile pariziene retrag definitiv lacătele dragostei de pe celebrul Pont des Arts
Primăria Parisului a cerut să fie retrase definitiv așa numitele “lacăte ale dragostei” de pe cele 37 de grilaje ale celebrului Pont des Arts de pe Sena, ca urmare a amenințării pe care o presupun pentru structura podului tonele de fier ale acestor amintiri. Autoritățile au vrut să pună capăt acestei tradiții care, potrivit unui comunicat, provoacă “o degradare durabilă a patrimoniului și constituie un risc pentru vizitatori”. (…)
• Adevărul
Un fost ofiţer de transmisiuni a deschis în localitatea Brusturi din Sălaj un muzeu dedicat radioului, numit „Radio Nostalgia“, care deţine exponate autentice impresionante. Aparate de radio vechi de un secol şi „suratele“ lor moderne, manipulatoare radio din secolul al XIX-lea, aparate de măsură şi control, toate sunt expuse într-o casă din satul sălăjean Brusturi, transformată de proprietar în muzeu. Inedita idee îi aparţine colonelului în rezervă Florian Ungur (61 de ani), cu o carieră de zeci de ani ca ofiţer de transmisiuni şi cu o şi mai îndelungată pasiune pentru radio. (…)
• Adevărul
Decorul va fi de poveste, desprins parcă de la începutul secolului XX. Veţi fi întâmpinaţi în Grădina Publică de domni şi domniţe din acea epocă fascinantă şi veţi putea degusta din produsele culinare tradiţionale ale comunităţilor etnice care şi-au pus amprenta în dezvoltarea Galaţiului. (…)
• Evenimentul Zilei
Cum arătau vederile erotice şi ilegale din anii 1920
Precum majoritatea vederilor erotice de la sfârşitul secolului XIX şi începutul secolului XX, cele din galeria foto următoare au fost realizate în Franţa, care devenise, deja, un simbol al lipsei prejudecătilor în societate. (…)
• Puterea
Copiii au acces gratuit la Muzeul Antipa de 1 iunie
Copiii cu vârste de până la 18 ani vor avea acces gratuit de 1 iunie la Muzeul Naţional de Istorie Naturală “Grigore Antipa”. Muzeul îşi va deschide luni porţile la ora 10.00, iar până la ora 20.00, ceimici se vor putea distra, dar şi învăţa o mulţime de lucruri noi despre animalele din întreaga lume. (…)
• România Liberă
“România: Mihai I”. Articolul integral publicat de revista americană TIME în 1927
„România liberă“ continuă serialul „Personalitați române pe coperta revistei Time“, dedicat celor șase nume importante din istoria României care au ocupat prima pagină a reputatei publicații americane. (…)
• România Liberă
Portret al regelui Mihai, în revista Time: Speriat că a dat jucăriile pe o coroană
Înscăunarea pe tronul României a unui copil de cinci ani a atras atenția jurnaliștilor americani de la revista Time, care au decis să trateze această poveste pe coperta publicației. Pe 1 august 1927, săptămânalul a publicat fotografia regelui Mihai, cu o cămașă albă și pantaloni scurți, sub care a trecut mențiunea: „Mândrul Rege Mihai”. Monarhul era al doilea suveran al României care ajungea pe coperta Time. (…)
• România Liberă
Cum trăia omul acum 6.000 de ani
Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR) vă invită la expoziţia temporară de arheologie interactivă şi exploratorie „Radiografia unei lumi dispărute“, care dezvăluie publicului istoricul unuia dintre cele mai vechi şantiere arheologice din România, situl de la Sultana – Malu Roşu. (…)
• România Liberă
Palatul Voievodal din centrul istoric al Capitalei va fi restaurat
Primăria Municipiului Bucureşti (PMB) va plăti peste 10 milioane de euro pentru restaurarea şi punerea în valoare a Palatului Voievodal “Curtea Veche”. (…)
• Ziare.com
Cum a scăpat de judecată unul dintre cei mai căutați naziști din istorie
Gerhard Sommer, fost locotenent SS, aflat în topul listei cu cei mai căutați naziști, a fost declarat inapt pentru un proces de către procurorii nemți. Aceștia și-au motivat decizia prin faptul că Sommer suferă de o formă gravă de demență. Gerhard Sommer, în vârstă de 93 de ani, este unul dintre cei zece fosti ofițeri naziști găsiți vinovați în lipsă în Italia pentru unul dintre cele mai grave masacre din țara. El a fost condamnat pentru rolul avut în uciderea a 560 de civili (dintre care 119 copii) în satul Sant’Anna di Stazzema în august 1944. (…)
• Antena 3
Nessebar, plaje idilice și situri istorice
Aflat în protecția patrimoniului UNESCO încă din anul 1983, datorită fortificațiilor, a bisericilor și zonelor antice, Nessebar este unul dintre cele mai vechi orașe din Europa, cu o istorie ce datează de acum 3000 de ani. Descoperă la pas, adevăratul muzeu în aer liber al Bulgariei. (…)
• Realitatea TV
Misterul găurilor din șvaițerul elvețian, în sfârșit elucidat
După un secol de studii și de cercetări, misterul găurilor din anumite brânzeturi elvețiene, precum Emmental sau Appenzell, a fost în sfârșit elucidat, au informat joi cercetători din Confederația Helvetică. (…)