• Agerpres

Două tabulae emise în timpul împăratului Marcus Aurelius, repatriate din Londra de Parchetul CA Alba Iulia

tabliteDouă monumente epigrafice, reprezentând tabulae de bronz care conțin legile municipiului Troesmis, emise în timpul împăratului Marcus Aurelius, au fost repatriate, joi, din Londra, de către procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia prin cooperare judiciară internațională cu autoritățile din Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord. (…)

• Agerpres

 MUZEELE LUMII: Muzeul Alimentației – Alimentarium – din Elveția

Muzeul Alimentației – Alimentarium – se află la Vevey în Elveția, între Lausanne și Montreux. Dedicat diferitelor aspecte ale nutriției, muzeul a fost fondat în anul 1985 de către Compania Nestlé, cunoscută, astăzi, în întreaga lume. Temelia Companiei Nestlé a fost pusă în anul 1867, pe când Henri Nestlé inventa o metodă de obținere a laptelui praf. Henri Nestlé a fost un farmacist german (Heinrich Nestle) care în 1839 s-a mutat în partea franceză a Elveției și-a schimbat numele. (…)

• Agerpres

Îmbunătățirea legislației în combaterea antisemitismului, discutată de Iohannis cu reprezentanți ai Muzeului Holocaustului din SUA

 Președintele Klaus Iohannis s-a întâlnit, miercuri, cu reprezentanți ai Muzeului Memorial al Holocaustului care au subliniat necesitatea înființării unui Muzeu al Evreilor la București și importanța îmbunătățirii legislației românești în domeniul combaterii antisemitismului, rasismului, xenofobiei și interzicerii manifestărilor extremiste. (…)

• Mediafax

 Fosilele unei noi specii de hominid, descoperite în Etiopia

Fosilele unei noi specii de hominid, aparţinând grupului australopitecilor, denumit Australopithecus deyiremeda, au fost descoperite în Etiopia. Potrivit unui studiu publicat joi în revista Nature, fosilele au o vechime de 3,4 milioane de ani şi atestă faptul că acei hominizi trăiau în Etiopia în aceeaşi perioadă cu Australopithecus afarensis, specia din care face parte celebra Lucy, al cărei schelet a fost găsit la o distanţă de doar 35 de kilometri. Hominizii din specia Australopithecus deyiremeda erau contemporani, de asemenea, cu mai multe alte specii de hominizi care populau Africa. (…)

• Adevărul

De-a lungul timpului, omenirea a pierdut comori nepreţuite. Unele au fost furate, altele au dispărut în catastrofe, iar unele pur şi simplu au fost legende. Noi vă prezentăm cele mai mari comori nedescoperite.Comoara Cavalerilor Templieri – Cavalerii Templieri au fost un ordin religios format în 1119, pentru a proteja pelerinii creştini în incursiunile lor în Orientul Mijlociu. În timp, Templierii au primit donaţii numeroase, ceea ce i-a transformat într-un ordin militar şi religios foarte puternic. Au inventat chiar o formă medievală a unei bănci, oferind împrumuturi cu dobândă. (…)

• Adevărul

La Brăila funcţionează de câteva zile ceea ce autorităţile locale numesc cu mândrie „cel mai frumos muzeu de etnografie din sud-estul României”. Colecţia conţine peste 3.000 de exponate care oferă o imagine destul de generoasă a ceea ce a însemnat cultura tradiţională a comunităţilor din Bărăgan şi Balta Brăilei, din ultimele secole. (…)

• Adevărul

Comoara nepreţuită ascunsă în subsolul Catedralei Mitropolitane din Timişoara

Mii de timişoreni trec pragul Catedralei Mitropolitane, dar prea puţini ştiu că la subsolul clădirii se „ascunde” un muzeu de artă religioasă. Puţină lume ştie că subsolul Catedralei mitropolitane din Timişoara găzduieşte un muzeu. Acesta a fost realizat în 1974, la iniţiativa mitropolitului Nicolae Corneanu. Sunt expuse importante cărţi de patrimoniu cum ar fi Noul Testament de la Bălgrad 1648, Biblia de la Bucureşti 1688, Cazania lui Varlaam din 1643 şi multe alte cărţi preţioase din secolul XVI –XVIII. (…)

• Adevărul

Legionarii romani revin pe Calea lui Traian. Scene din războiul pentru cucerirea Daciei, reconstituite la muzeu

Vâlcenii sunt aşteptaţi la Muzeul de Artă, unde zeci de studenţi ai Universităţii “Lucian Blaga”, din Sibiu, vor reconstitui scene din războiul pentru cucerirea Daciei. În cadrul evenimentului intitulat “Reîntoarcerea legionarilor romani pe Calea lui Traian” vor fi prezentate echipamentele şi armele folosite de luptători în urmă cu două milenii. (…)

• Evenimentul Zilei 

Execuție în Spania. O descoperire uluitoare rescrie întreaga istorie a crimei. Ce au găsit arheologii

În nordul Spaniei, scheletele a 28 de oameni primitivi, care au murit în urmă cu aproximativ 430.000 de ani, au fost descoperite de arheologi într-un sistem subteran de peşteri. Cauza morţii lor rămâne un mister, cu o singură excepţie. (…)

• Antena 3

Namaste India, Festivalul culturii indiene în România, la Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti”

Sub înaltul patronaj al Ambasadei Indiei în România, Centrul Cultural „Rabindranath Tagore”, în parteneriat cu Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti”, Muzeul Naţional al Ţăranului Român şi India Tourist Office Frankfurt, vă invită la cea de-a VII-a ediţie a festivalului culturii indiene „Namaste India”, care va avea loc în perioada 5 – 9 iunie 2015, la Bucureşti. (…)