• Agerpres

REPORTAJ PE URMELE LUI ENESCU Compozitorul, un geniu plin de modestie, a poposit de mai multe ori la Timișoara

Împletire armonioasă între melosul și spiritul românesc, George Enescu nu a scăpat niciun colț de țară unde să nu mângâie duios sufletele melomanilor, iar Timișoara este locul în care a poposit de douăsprezece ori pentru concerte simfonice consemnate de presa vremii.(…)

 • Agerpres

 În Marea Neagră a fost descoperită epava unei nave medievale bizantine

Epava unei nave medievale bizantine de mari dimensiuni a fost descoperită de scufundători în dreptul orașului Sevastopol din Crimeea. La bordul ei se află zeci de amfore din secolul al X-lea e.n., a anunțat miercuri șeful expediției submarine ruse. (…)

• Hotnews

Bombă din Al Doilea Război Mondial găsită la Köln, 20.000 de oameni evacuați

Köln-ul stă în fața celei mai mari evacuări de populație, de la Al Doilea Război Mondial încoace, anunță Tagesspiegel.de. 20.000 de oameni din două cartiere ale orașului german au fost nevoiți să-și părăsească în dimineața zilei de miercuri locuințele, până când va fi dezamorsată o bombă americană rămasă nedetonată de la război. Zona evacuată are o rază de un kilometru, cuprinzând și un azil cu 1.100 de bătrâni, dintre care 600 imobilizați la pat. Aceștia au fost transportați cu salvări la spitalele din apropiere. (…)

• Mediafax

 Adevărul despre asasinarea lui J.F. Kennedy ar putea fi aflat în 2017

Adevărul despre moartea lui John Fitzgerald Kennedy ar putea fi aflat în 2017, dacă următorul preşedinte al Statelor Unite va lua decizia de a face public conţinutul ultra-confidenţial al arhivelor ce conţin documente despre asasinarea fostului preşedinte american. (…)

• Mediafax

Semnificaţii istorice pentru ziua de 27 mai

1564 – A murit Jean Calvin, reformator religios, unul din iniţiatorii Reformei protestante (n. 1509)

1600 – Cele trei ţări româneşti au fost încorporate într-un singur stat sub conducerea lui Mihai Viteazul

1703 – A fost întemeiat oraşul Sankt Petersburg, viitoare capitală a Imperiului ţarist

1821 – Tudor Vladimirescu a fost ucis, lângă Târgovişte, din ordinul lui Alexandru Ipsilanti (n. 1780) (…)

• Adevărul

Scrisoarea care răstoarnă teorii istorice. Cum desfiinţează Corneliu Coposu pe larg teza colaborării lui Iuliu Maniu cu Mişcarea Legionară

Coposu

Corneliu Coposu a fost secretarul politic şi personal al lui Iuliu Maniu
Foto: adevărul.ro

Corneliu Coposu descrie, într-o scrisoare amplă adresată, în martie 1980, unui fost coleg de lagăr, Costel Mareş, natura relaţiilor pe care Iuliu Maniu, acuzat la un moment dat că a făcut şi un pact cu legionarii, le avea cu mişcarea. Scrisoarea a fost găsită în arhivele CNSAS de istoricul sălăjean Marin Pop, cercetător ştiinţific la Muzelui Judeţean de Istorie şi Artă Zalău, şi reprezintă, potrivit acestuia, un document istoric. Elaborat de către Corneliu Coposu, în calitatea sa de martor ocular al evenimentelor explicate, documentul lămureşte o pagină controversată a istoriei României. (…)

• Adevărul

Cum s-a construit Canalul Dunăre-Marea Neagră, cel mai sângeros şantier. Morţii n-au fost număraţi în proiectul comandat de Stalin, terminat de Ceauşescu

Finalizată la 26 mai 1984, cea mai măreaţă realizare a comunismului reprezintă totodată cel mai sângeros vis al regimului roşu. Canalul este un edificiu-record pe toate planurile, cu un număr incalculabil al victimelor. (…)

• Adevărul

Mihai Viteazul, primul „reporter de război“ din România. Cum a pus domnitorul umărul la întemeierea presei

Începutul presei în România îl putem pune pe seama apariţiei tiparului în Ţara Românească, în secolul al XVI-lea, atunci când, la 1508, călăgărul Macarie tipăreşte prima carte, un Liturghier, în slavonă. Cu toate acestea, întemeietorul presei „avant la lettre“ poate fi considerat domnitorul Mihai Viteazul. În timpul lui Mihai Viteazu se poate vorbi de primele curţi “academice” la Târgovişte, unde era promovată poezia, arta plastică, erau invitaţi pictori şi scriitori străini, cum a fost marele pictor italian Pugiela, care a venit la Târgovişte şi a pictat la Curtea Domnească.  (…)

• Adevărul

Averea impresionantă a baronului Samuel von Brukenthal, al cărui palat a devenit muzeu. De la bijuterii din aur şi briliante la ceasuri şi mobilier de lux

Legendarul baron care a lăsat moştenire unul din cele mai cunoscute muzee ale României a avut o avere impresionantă.  Cu siguranţă, cea mai cunoscută proprietate a baronului este palatul din inima Sibiului, care găzduieşte astăzi Muzeul Naţional Brukenthal. Potrivit www.brukenthalmuseum.ro, “colecţiile iniţiale ale baronului von Brukenthal (constând din pinacotecă, cabinet de stampe, bibliotecă şi o colecţie numismatică) au luat naştere cu precădere în intervalul de timp dintre anii 1759 şi 1774. Se cunosc puţine informaţii privind modul lor de constituire, primele înregistrări referitoare la achiziţii de tablouri în documentele familiei Brukenthal apărând în 1770, dată la care nucleul pinacotecii trebuie să fi fost deja format. Numit Guvernator al Marelui Principat al Transilvaniei, funcţie pe care a ocupat-o între anii1777 şi 1787, Samuel von Brukenthal construieşte la Sibiu un palat în stilul Barocului Târziu, după modelul palatelor vieneze. (…)

• Adevărul

Sexul pe bani acum un secol. Cum înnebuneau bărbaţii Mimi Moft, Marie Studenta şi Napoleon, cele mai dorite „fetiţe dulci“

Stilate, elegante şi şcolite în străinătate, prostituatele din Bucureştiul interbelic luau minţile bărbaţilor. Deosebit de frumoase, femeile din linia întâi care ofereau plăceri pe bani aveau trecere în cele mai înalte cercuri ale societăţii, în special, în lumea politică. (…)

• Realitatea TV

Istoria secretă a tabloului primit de Tito în România. Premiera filmului “Pădurea”, joi, la București

Documentarul “Pădurea”, semnat de Sinişa Dragin, porneşte de la un fapt real: în 1947, fostul lider comunist iugoslav Iosip Broz Tito a vizitat pentru prima dată România. Regimul comunist proaspăt instalat i-a făcut cadou un tablou al pictorului român Ion Andreescu, “Pădurea desfrunzită”.