Uji-gawa – râul Uji – străbate oraşul cu acelaşi nume, oraș situat în partea de sud-est a prefecturii Kyōto. Cu o istorie impresionantă, acest oraş a fost printre primele din Japonia ce s-au lăudat cu o plantaţie de ceai. Chiar şi în zilele noastre excelenta calitate a ceaiului din această zonă are o reputaţie deosebită.
Povestea începe încă din perioada Heian (794-1185). Nobilimea din acele timpuri îşi ridica case de vacanţă în această zonă. Familia Tsuen deschide o ceainărie care există şi astăzi fiind cea mai veche ceainărie din Japonia, ridicată lîngă cel mai vechi pod, construit în 647 peste rîul Uji. Ceainăria este deschisă de atît de mult timp încît numele Tsuen are propria sa definiţie în dicţionar, „maestru al ceaiului care serveşte ceai pentru călătorii de pe rîul Uji.“
Istoria familiei Tsuen este şi ea extrem de interesantă. Primul Tsuen a fost un samurai retras din activitate şi stabilit în locul pe care există şi astăzi ceainăria. Podul Uji era un obiectiv strategic important între oraşele Nara şi Kyōto, iar Tsuen Masahisa s-a angajat ca grănicer, servind în acelaşi timp ceai cald călătorilor ce făceau popas la el.
20 de ani mai târziu localitatea era prinsă în mijlocul unei bătălii între două clanuri adverse, Taira şi Minamoto. Samuraiul s-a alăturat trupelor Minamoto, dar a pierdut lupta şi conform codului de onoare şi-a făcut harakiri alături de stăpânul său într-un templu din zonă. Familia Tsuen a supravieţuit şi a continuat afacerea cu ceai într-o perioadă în care băutura devenea din ce în ce mai populară printre samurai şi călugări.
În prezent, magazinul construit în secolul al XVII-lea este condus de cea de-a 23-a şi 24-a generaţie a familiei Tsuen. Primăvara, când cireşii sunt în floare, vara sau toamna când arţarii au coloritul în roşu aprins, bărcile cu turişti poposesc la ceainărie pentru o porţie bună de ceai din sortimentele casei; Sencha, Gyokyro sau Hojicha, toate preparate prin vechea tehnică Matcha (este un tip de preparare a ceaiului verde care presupune uscarea şi rîşnirea într-o pudră extrem de fină). Ceaiul poate fi băut chiar în salonul a cărui fereastră stă deschisă spre râul Uji. alături de găluşte tradiţionale şi alte preparate japoneze. La fel ca acum 850 de ani.
Cristina RUSU