_Noaptea Muzeelor_MNIR_2015-vertMuzeul Naţional de Istorie a României (MNIR) celebrează şi în acest an evenimentul cultural european Noaptea Muzeelor, ce are loc în data de 16 mai 2015, informează un comunicat trimis redacției Redescoperă Istoria.

Cu această ocazie, muzeul va avea un program de vizitare diurn şi unul nocturn, astfel:

•  Programul de vizitare diurn este cuprins între orele 10:00 și 18:00 (la ora 17:30 se va permite ultimul acces). În acest interval orar pot fi vizitate următoarele expoziţii temporare din Holul Central: Radiografia unei lumi dispărute. Privind înapoi spre trecut: Sultana-Malu Roşu, o aşezare preistorică de acum 6 000 de aniPC. O istorie fascinantăși Arme din colecţia Muzeului Naţional de Istorie a României. Accesul în muzeu se face prin Calea Victoriei, taxa de intrare fiind de 7 lei.

•  Programul de vizitare nocturn este cuprins între orele 16:00 și 02:00 (la ora 01:30 se va permite ultimul acces). În acest interval orar pot fi vizitate expoziţiile permanenteTezaur Istoric și Lapidarium – Copia Columnei lui Traian, precum și micro-expoziţia „Exponatul lunii” – Pravila de la Govora. Întâiul cod de legi din Ţara Românească (1640). Accesul se face prin curtea interioară din Strada Poştei. Intrarea este gratuită.

Programul nocturn debutează cu ateliere de creaţie, dedicate copiilor cu vârsta cuprinsă între 4 şi 12 ani, care se vor desfăşura în intervalul orar 17:00 – 19:00, în spațiul din preajma Columnei, continuând cu parada costumelor istorice şi momente artistice, astfel:

  • 18:30 – 19:00, în Lapidarium – recital de muzică uşoară şi populară, susţinut de copiii de la Cercul de Muzică din cadrul Centrului Cultural al Ministerului Afacerilor Interne;
  • 20:00 – 20:15, în Lapidarium – spectacol de balet, realizat de elevele Liceului de Coregrafie „Floria Capsali”, sub îndrumarea prof. Anca Tudor;
  • 21:00 – 21:45, în Lapidarium – concert de muzică vocală, susţinut de elevii Colegiului Naţional de Arte „Dinu Lipatti”, sub îndrumarea prof. Cristina Măgureanu, Cristina Soreanu şi Viniciu Moroianu;
  • 21:30 – 22:00, în curtea interioară – demonstraţie de mânuiri de arme, depunere de jurământ, prezentarea drapelului şi a ţinutelor militare, aflate în dotarea Armatei Române în timpul Războiului de Independenţă, moment realizat de Asociaţia „Tradiţia Militară”, Preşedinte Mircea Emilian Stoica;
  • 22:30 – 23:00, în Lapidarium – concert de muzică de promenadă susţinut de Fanfara Jandarmeriei Române, sub îndrumarea dirijorului Lt. Col. George Preda.

Muzeul Național de Istorie a României se alătură „revoltei colecţiilor” – protestul subtil propus în cadrul acestei ediții a Nopţii Europene a Muzeelor de Reţeaua Naţională a Muzeelor din România – expunând într-un mod inedit Coiful de la Ciumeşti, o piesă excepţională de patrimoniu.

A doua zi, duminică, 17 mai 2015, muzeul este deschis conform orarului normal de vizitare (10:00 – 18:00; casa de bilete se închide cu 45 de minute înainte de terminarea programului de vizitare).