În zilele de 9 – 10 mai 2015, între orele 10:00 – 14:00, Muzeul Militar Naţional „Regele Ferdinand I” organizează cea de-a XV-a ediție a manifestării „Zilele Muzeului Militar Naţional”, tema aleasă pentru acest an fiind „Ostașul: Istorie. Tradiție. Spirit de corp”.

Afis ZMMN-2015bAsociația Redescoperă Istoria va participa la acest eveniment cu un stand expozițional cu tematica celui de-Al Doilea Război Mondial. Vor fi expuse efecte militare, obiecte, fotografii și documente reprezentative pentru Campania din Vest, etapă a războiului în care Armata Română a jucat un rol însemnat.

Membrii ARI vor purta uniforme specifice aceastei perioade a conflictului, respectiv cele purtate de către Armata Română, Armata Germană și Armata Sovietică. Totodată, în premieră pentru grupurile de reenactment din România, Asociația Redescoperă Istoria va aduce în fața publicului și un vehicul istoric: VW tip 82 Kübelwagen, vehicul aflat în colecția domnului Ovidiu CIOBANU, membru ARI.

Prezentat în mod oficial la evenimentul Retro Parada Primăverii 2015, ce a avut loc pe 18 aprilie a.c. la Constanța, Kübelwagen-ul are o poveste aparte: fabricat în 1940, a ajuns pentru prima dată în România în 1941, înaintea declanșării Operațiunii Barbarossa (invadarea Uniunii Sovietice). Pe Frontul de Est, Kübelwagen-ul a însoțit Armata Germană până la Stalingrad, când a fost relocat. În primăvara anului 1944, vehiculul se găsea din nou pe teritoriul României, mai exact în dotarea Regimentului 208 Grenadieri al Diviziei 79 Infanterie a Wehrmacht-ului, divizie ce activa la nord de orașul Iași, ulterior vehiculul ajungând în Grecia. După eliberarea Greciei de sub ocupația germană, la finele anului 1944, Kübelwagen-ul a fost vândut către populația civilă. În anul 2010, vehiculul a fost cumpărat de către domnul Ovidiu CIOBANU, iar această achiziție poate fi interpretată ca pe o recuperare a istoriei, demers care coincide cu obiectivele Asociației Redescoperă Istoria.

Intrarea este liberă.

Vă așteptăm!