Lista lui Schindler este un film american din 1993, care prezintă povestea adevarată a lui Oscar Schindler, un industriaș german care alege să își investească averea în salvarea vieții a peste o mie de evrei de origine poloneză în timpul Holocaustului, angajându-i în fabricile sale. Filmul a fost regizat de Steven Spielberg și a fost bazat pe romanul Schindler’s Ark, scris de romancierul australian Thomas Keneally.

Schindler's_List_movieÎn rolurile principale îi  veți vedea pe Liam Neeson în rolul lui Schindler, pe Ralph Fiennes în rolul ofițerului SS Amon Göth și pe Ben Kingsley în rolul contabilului evreu al lui Schindler, Itzhak Stern.

Scenariul surprinde poveşti ale supravieţuitorilor Holocaustului și reprezintă unul dintre cele mai bune scenarii scrise vreodată, fiind o emoționantă mărturie despre ororile războiului.

Ca o curiozitate… Știați că fiica ofițerului SS Amon Goeth a aflat de crimele înfăptuite de tatăl ei după ce a vizionat la cinematograf filmul Lista lui Schindler? Ei bine, Monika Hertwig abia se născuse atunci cand tatal ei, Amon Goeth era condamnat la moarte si spanzurat pentru uciderea a zeci de mii de evrei. Goeth era comandantul lagarului Plaszow, insa familia nu a vrut ca Monika să afle adevărul despre tatăl ei. Desi mama sa a recunoscut apoi ca “are un tata care a ucis ‘cativa’ evrei”, adevarul complet l-a aflat la cinematograf. Monika “a iesit din cinema in stare de șoc”.

Filmul a fost un succes de casă și câștigător a șapte Premii Oscar, inclusiv Cel mai bun film, Cel mai bun regizor si Cea mai bună coloană sonoră, precum și alte premii (7 Premii BAFTA și 3 Globuri de Aur). În 2007, Institutul American de Film a plasat acest film pe locul 8 în lista “Cele mai bune 100 de filme americane din istorie”. Lista lui Schindler este considerat de critici drept unul dintre cele mai bune filme făcute vreodată.