Lovitură de grație dată propagandei maghiare care susținea ca hoardele hunului Attila s-au așezat în Transilvania pentru că era un teritoriu nelocuit, informează ziuanews.ro. Teoria ungurilor susține că în zonă erau păduri de nelocuit și cei maxim 200 de băștinași “din luminișuri” au fost asimilați de hoardele fino-ungrice, ideea fiind ca Ardealul este al lor. Nu numai că Ardealul era locuit de dacii liberi, care la acea vreme aveau o populație de aproximativ 20.000 de persoane, dar, o descoperire recentă arată că întrega Câmpie Panonică era locuită de daci. Mai mult, dacii n-au fost asimilați, ci au coabitat cu poporul minuscul al lui Attila, pe care l-au lăsat să se stabilească în Câmpia Panonică, până când a fost decimat de atacurile populației germanice.

PannoniaDescoperirea arheologică a fost făcută luna trecută pe șantierul unui drum de centură al localității maghiare Nyíregyháza și dovedește, chiar și pentru istoricii maghiari, că dacii locuiau teritorii mult mai vaste decât actualul spațiu al României. Agenția de presă MTI informează că, pe parcursul escavărilor de pe șantier, au fost scoase la iveală ruinele unei locuințe. La fața locului au fost chemați specialiștii muzeului Josa Andras, care au apreciat că este vorba despre o așezare dacică, datând probabil din secolul al III-lea.

Arheologii maghiari presupun că ar fi vorba despre… fuga dacilor în fața unei agresiuni armate, ceea ce este, firește, ridicol. Cum poate cineva crede că o populație care fuge din fața unui agresor se oprește și constuiește case?

Revenind la chestiunea serioasă a importanței descoperirii de la Nyíregyháza, pare evident că avem de-a face cu o așezare a dacilor liberi din exteriorul primei provincii Dacia romană, dată fiind perioada probabilă a provenienței artefactelor descoperite. Este un fapt istoric dovedit și incontestabil că teritoriile triburilor daco-gețior se întindeau până cel puțin la Tisa în periada ocupației romane asupra zonei centrale a fostului regat al lui Decebal.

Sursa: www.ziuanews.ro