Realizat în anul 1941, filmul, nominalizat de trei ori pentru premiul Oscar, prezintă povestea de dragoste dintre celebrul amiral britanic Horatio Nelson și fermecătoarea Lady Emma Hamilton, fostă dansatoare, soția unui respectabil aristocrat, sir William Hamilton. În rolurile principale îi veți revedea pe Laurence Olivier și Vivien Leigh.

afis Lady HamiltonEmma Hart a provenit dintr-o familie modestă și a reușit, mulțumită frumuseții și inteligenței sale, să urce pe scara ierarhică a societății contemporane, ducând o viață frivolă, considerată scandaloasă de contemporani. La nouăsprezece ani devine amanta lui Charles Francis Greville, nepotul viitorului său soț, sir William Hamilton. Sir William se îndrăgostește de Emma și spre marea surpriză a lui Greville, care dorea să scape de ea trimițând-o ca amantă unchiului său, acesta o ia de soție. Emma Hart, acum Lady Hamilton devine prietena intimă a reginei Maria Carolina de Austria, soția lui Ferdinand I.

În calitate de soție a ambasadorului englez, Emma îl primește pe Horatio Nelson – celebrul amiral britanic – când acesta sosește la Neapole în 1793, pentru a cere întăriri împotriva francezilor. Emma își folosește influența asupra reginei pentru ca regele să acorde ajutoarele necesare lui Nelson. Acesta se întoarce la Neapole cinci ani mai târziu, în 22 septembrie 1798, când era deja o legendă vie, după victoria sa din bătălia de pe Nil împotriva lui Napoleon Bonaparte. Vicisitudinile războiului l-au îmbătrânit prematur, pierzându-și un ochi și un braț.

Emma îl îngrijește în casa soțului său și organizează o petrecere  pentru a-l sărbători pe Nelson și curând cei doi se îndrăgostesc. Emma este la apogeul succesului, prietenă intimă cu autoritara Maria Carolina, regină de Neapole și Sicilia: era unica care nu trebuia să respecte cele trei închinăciuni în prezența monarhilor și nu trebuia să se retragă cu spatele, când părăsea încăperea în care se aflau. În 1799, Neapole este scena unei revoluții ciudate condusă de membri aristocrației; trupele franceze nu sunt binevenite, dar familia regală fuge în Sicilia cu ajutorul lui Nelson, care înăbușă revoluția.

Destinele celor doi îndrăgostiți sunt sub semnul datoriei, dar și sub semnul războiului. Vor reuși ei oare în final să rămână împreună și să-și învingă soarta?

Amiralul britanic Horatio Nelson este cunoscut în istorie, înainte de toate, ca învingător al flotei franco-spaniole la Trafalgar. A fost un conducător exemplar, cu o personalitate puternică. Curajul său a fost la limita nebuniei, iar pasiunea vieții sale a fost riscul – dovadă fiind și legătura riscantă pe care acesta a avut-o cu Lady Emma Hamilton. Numeroasele victorii, aduse în slujba Marinei Regale Britanice, au făcut din Nelson un idol pentru cadrele militare și pentru populația britanică.