Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR) organizează, în cadrul seriei Historia Viva, o nouă conferință intitulată Carul votiv de la Bujoru. Despre simboluri „călătoare” în preistorie…, prezentată de dr. Corina Borș, informează un comunicat trimis pe adresa redacției Redescoperă Istoria. Evenimentul va avea loc joi, 2 aprilie 2015, începând cu ora 11.00, la sediul muzeului din Calea Victoriei nr. 12, corp Stavropoleos, etaj II, sala Mihai Viteazu. Accesul la eveniment este gratuit.

afis MNIR CarCarul votiv de la Bujoru constituie una dintre piesele de importanță excepțională din colecțiile Muzeului Național de Istorie a României. Obiectul a fost descoperit întâmplător, în primăvara anului 1974, cu ocazia unor lucrări agricole, în limita administrativă a localității Bujoru, jud. Teleorman și aparținea inventarului funerar al unui tumul distrus, datând din perioada mijlocie a primei epoci a fierului (perioada culturii Basarabi). Piesa reprezentând un car miniatural din bronz este compusă dintr-un recipient oval (cazan), acoperit cu capac şi susţinut pe două osii (din fier) și patru roți. Atât capacul, cât și recipientul sunt ornamentate cu protome ornitomorfe; de asemenea, pe axul fiecărei roți se află câte o figurină ornitomorfă.

Simbolul păsării acvatice — asociat în unele cazuri cu discul solar — a fost utilizat începând cu perioada târzie a epocii bronzului și până în perioada mijlocie a primei epoci a fierului, fiind întâlnit într-o serie de descoperiri arheologice din spațiul scandinav, Europa centrală, peninsula Balcanică și zona Italiei de nord. Carele-recipient reprezintă o categorie cu totul aparte de artefacte cu funcție cultică, fiind caracteristice perioadei istorice amintite. Asemenea piese votive sunt cunoscute, însă, într-un număr foarte mic; acestea sunt fie elemente componente ale unor depuneri cu caracter cultic sau fac parte din inventare funerare. În ceea ce privește elementele decorative ale unor asemenea piese se remarcă asocierea simbolului „păsării călătoare” (reprezentat prin așa-numite păsări acvatice), cunoscând diverse variante figurative și a simbolului solar (discul solar). Aceste atribute figurative constituie — indirect — mărturii ale unor manifestări spirituale din timpuri străvechi. Astfel, carul-recipient de la Bujoru constituie un bun exemplu pentru studierea unor posibile semnificații ale unor practici de cult pre- și protoistorice.

 ***

Condiţiile de acces pentru participarea la conferinţa publică intitulată Carul votiv de la Bujoru. Despre simboluri „călătoare” în preistorie…, ce va avea loc joi, 2 aprilie 2015, cu începere de la ora 11.00, la sediul Muzeului Naţional de Istorie a României, corp Stavropoleos, etaj II, sala Mihai Viteazu, sunt următoarele:

• accesul specialiştilor se face pe baza invitaţiei transmise de către muzeu;

• accesul reprezentanţilor mass-media se face exclusiv pe bază de acreditare, prin completarea formularului disponibil pe site-ul www.mnir.ro care va fi transmis ulterior cu datele complete, semnat în clar şi scanat, pe adresa de e-mail a Secţiei Relaţii cu Publicul –pr.mnir@gmail.com, până miercuri, 1 aprilie, ora 16.00. Este permisă acreditarea a cel mult două persoane de la aceeaşi publicaţie (reporter şi fotograf/cameraman);

• publicul interesat să participe la eveniment este rugat să se înscrie pe adresa de e-mailinscrierimnir@gmail.com. Locurile sunt limitate, accesul fiind gratuit.